Джава

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Съдържание

Етимология

Според известната монография "Кюфтета и джуджета" на професор Юлиан Вучков, названието на този език за програмиране идва от популярното хасковско възклицание "Яваааааа !". Доказателства за това са древните останки от байт-код, намерени в парка "Кенана" в Хасково, нарисувани на един от камъните, подпиращи оградата на тенис-корта. Тези находки навеждат учените на некои размисли, че може би Хасково, или по-известно в англо-саксонския свят като Хюстън, е един от изначалните градове във Вселената, построен от Аллах в знак на неговият възторг и екстаз от Процеса, Вселената и всичко останало.

Според други, неизтрезнели източници, езикът (и негово название) водят произхода си от Мангалдешеца Джаба, прочул се с малката си роля в нашумял филмов сериал, тип семейна драма с хорор елементи в развръзката.

История

Историята на Джава започва като проект наречен Оак(дъб) Java technology: The early years (http://java.sun.com/features/1998/05/birthday.html). Идеята на това име е било да подчертае колко дървен е езика. По късно под натиска на маркетинговия отдел името бива сменено. Някъде между Бронзовата и Желязната ери, хасковски ИТ специалисти написват на Джава езика Асемблер. Откритието е направено от известния археолог Найден Гочев и по-късно е потвърдено от специалисти в Оксфорд (http://it.slashdot.org/it/07/03/24/1840256.shtml) Езика Асемблер бързо замества Джава защото е много по-удобен и Джава бива забравена за няколко хиляди години. През средните векове Кирил и Методи изравят в района около Хасково останки от Джава кот и това поставя началото на възродената популярност на Джава. Сформиран е нов маркетингов отдел воден от бащата на P.R.-а и рекламата Черноризец Храбър. Чрез произведения като За Джавата и други рекламни трикове Джава отново става най-популярния език за програмиране, а според някои източници и за говорене, във вселената. Тази тенденция се запазва и до днес.

Същината

Сред основните предимства на езика е фактът, че програмите, написани на Джава, работят на всички възможни платформи. Това уникално решение на дизайнерите на езика е вдъхновено от по-раншното им откритие, че аналният секс работи на всички възможни полове. Това обяснява аналната мания на Джаварите, породена също от виртуалната неустановимост на пола на опонента/другарчето.

Все още не е практически установено, дали и програмистите, пишещи на Джава (виж Кибертрон ), работят също на всички възможни платформи (включително и нефтени такива).

Съвсем сигурно е обаче, че повечето от програмите, написани на Джава, за дадена платформа, не работят на други такива (което премахва основното предимство на езика)

Още се търси общото между Джавата и изчислителните устройства. Не е ясно, защо практикуващите това изкуство се наричат програмисти. Най-вероятната причина е честото съвпадение на отличителните белези, както и безкрайното ламтене за пари и хвалипръцкане с големите заплати и не на последно място - доказано невярното, но наложило се твърдение, че те разбират от компютри. Последното те обосновават с фактът, че са превъртали Диабло и са гледали всичките епизоди на Междузвездни войни, Матрицата, а най-посветените дори филма Хакери. Даже някои заблудени индивиди още смятат, че има хакерски трик за удвояване на оперативната памет, но още не са успели да го измъдрят. Последните опити са отхвърлени от върхушката на Джава братството, поради наложилото се там вярване, че оперативната памет винаги е безкрайна, като всеки ресурс в компютъра и оповавайки се на култа към всемогъщия гарбидж кълектър. Докато профанистичното болшинство не е запознато с подобни казуси, приело вярването, че компютърът е мрачен, непознаваем, обфускиран обект със заложена в него магия, олицетворение на чудото, един универсум даващ живот на тяхните приложения. В академичните среди на Джава бездарността се е превърнала в талант, а там всички са много талантливи.

Къде да го открием ?

Мястото, където е възможно да се срещне, са пустините на Татуин (съгласно излъчен многосериен документален филм), но запалени изследователи твърдят, че се навърта и из пустинните мозъци на определени програмисти. Трудно се поддава на рефакторинг заради своеобразния си характер и зъл нрав.

Поради ниската си ефективност Джава става официален програмен език и разговорен език на САП Лабс, Сайънт, Юникодерс и други водещи ИТ Ферми. Най-върлият фен на програмирането на Джава е Найден Гочев.

Джава наследява машината на Тюринг и по този повод се изучава в Факултет по Математика и Информатика. Светлин Наков все още разсъждава върху връзката между Джава и машината на Тюринг и не е абсолютно сигурен дали става дума за наследяване или друга форма на полиморфизъм.

J2EE

J2EE платформата е разработена от водещите стажанти в Сън Майкросистемс, малко след като излиза книгата Design Patterns и те успешно реализират примерни програми за всяка страница от книгата. Така създаденият куп безсмислен код не може да намери приложение с години, докато Сън не решават да се ориентират към Уеб базирани решения. В този исторически момент маркетинговите специалисти от Сън, също така незавършили студенти, измислят фразата Application Server, която става нарицателно за купчината неработещи примерни програми.

Скорост

Speedy Gonzales runs on Java. Do you?
Увеличаване
Speedy Gonzales runs on Java. Do you?

Платформата Джава е известна със своята скорост. Всъщност, Джава предлага такава производителност, че извърта безкраен цикъл за десет минути на изключително бърз кюмпютар. Тази скорост вдъхновява целия спектър от хора, занимаващи се с изкуство и медии. Кой е вдъхновен от Джава?

  • Били Айдъл с песента си "Speed" (Speed, gimme what I need, yeah...). Били се вдъхновява за песента от скоростта на зареждане на играта "Prince Of Persia" на неговия мобилен телефон Сименс С35.
  • Кеану Рийвс и Сандра Бълок във филма "Speed". Автобусът, прескочил реката, се задвижва от микро-версията на Джава, J2ME.
  • Играта "The Need For Speed" е изцяло вдъхновена и написана на Джава.
  • Speedy Gonzales язди кон, задвижван от Джава.
  • Спринтьорката Ивет Лалова е робот, програмиран на Джава.
  • Михаел Шумахер, N-кратен (N е много, всъщност да кажем К) световен шампион във Формула 1 е също робот, програмиран на Джава. Болидът (http://home.mindspring.com/~kb7mxu/images/schumacher.jpg) му рънва на Джава версия 1.0001.
  • Най-бързото возило на запад от Урал принадлежи на анонимен Джава програмист от Перник (возилото, без съмнение, е Голф 2, допълнително тунингован с JRE за Уиндолс ).
Лични инструменти