Уиндолс

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

"Не, благодаря. Дайте ми unix всеки ден, ако ще и пари да ми давате за уиндолси..."
- Георги Чорбаджийски на семинар на LUG-BG

Уиндолс - това е Прозорецът Към Света На Компютрите, през който се се промъкват всичките вируси, хакери и др.под. дестабилизиращи фактори.

Уиндолс ХъРъ
Увеличаване
Уиндолс ХъРъ

Уиндолсът е диалектически антипод, бореща се противоположност на Луникса. Макар на някои, дето хобито им е да се ровичкат из аналите на компютърната история, да им се намира версия 1.0, първите срещнати по нашите земи модификации са от вида 3.10, 3.11. Впоследствие учените засичат мутациите 95, 98 ... 00. Поради проблеми с годишните времена и т.нар проблем , следващите му щамове са означени само буквено - ХР (ХъРъ).

Историята на Уиндолс е неразривно свързана с историята на компютъра - и двете произхождат от Майкрософт, като едното се е развивало паралелно, в симбиоза с другото. Бил Гейтс, понастоящем превърнал се в IT божество, почитано по целия свят, в продължение на години разработва компютъра и неговия Уиндолс с цената на неизброими мъки и жертви - били те човешки или животински (без да броим жертвите от растителното царство).

Твърди се, че съобщението "Windows is shutting down" е персонално отмъщение на Бил Гейтс, целящо да унижи учителката му по граматика от седми клас, която след едно негово съчинение го накарала да напише сто пъти в тетрадката си "Windows are shutting down". Понастоящем това съобщение (в оригиналния си вариант) ежедневно се появява на милиони екрани по цял свят, манифестирайки триумфа на Гейтс над злата учителка, която днес е принудена да признае, макар и с неохота, че изречението (вече) е граматически вярно.

Днес Уиндолс е навсякъде и във всичко. Студентът, който изучава Computer Management, поглеждайки в очите на колежката, съзира там Уиндолс. Служителят, работещ като Event Viewer в компанията Data Sources ODBC, сутрин отваря прозорците (Уиндолса) и вдишва дълбоко. Навсякъде можем да чуем подобни разговори между компютърни специалисти, тип хакери:

- Твоят Mac с какъв Уиндолс е ?
- Не, моят Уиндолс е Линокс !

Старите хора казват: Компютърът е прозорец (Уиндолс) към света. И обратното. А и кашата става двойна, когато хората кажат уиндоус.

Лични инструменти