Кибертрон

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

" Кибертрон, ще представлява хуманоид, разработен и произведен изцяло за нуждите 
  на човечеството. Екипът на Кибертрон (известен като екипа на Кибертрон роботикс),
  ще е с международно участие... "
- Ахмед Мерчев из Мемоари
"...Културният феномен "анцуг" е резултат 
на продължителни и упорити разработки на кибертрон 
и извънземните през последните години. 
Не можем да не отбележим, че това е може би 
най-великото изобретение на човечеството за всички времена..."
- Юлиан Вучков за анцуга и развитието на човечеството

Тук може да откриете актуални новини, размисли и страсти, свързани с уникалният проект Кибертрон и корпорацията зад него.


ПАХ Кибертрон
ПАХ Кибертрон
Съдържание

Съзиданието

Здравейте, хиляди приятели на проект Кибертрон !

Радостен съм да съобщя, че по все още непотвърдена официално информация, уникалният прототип на Кибертрон е почти готов. Постигнати са невероятни успехи в конструкцията на андроида, в строежа на революционния AI, и не на последно място, в изключително резултатния метод на обучение, използващ системата на д-р Тар и професор Федър.

Изкувственият интелект е базиран на хаотично-ентропичните принципи на информацията, като се инстанциират произволно асоциативни връзки между единици в базата знания. Връзките се настройват според генерални бихейвиористично-мисловни шаблони, които са построени като модел на ръководителя на проекта, Ахмед Мерчев.

"Засега не предвиждаме да има дейност, която роботът няма да може да извършва, дори напротив..." 
-Ахмед Мерчев пред в.Пари

Обучението на ПАХ Кибертрон бе извършено чрез помощта на телевизионни филми, тъй като бе преценено, че те най-добре описват човешката природа и поведение в стереотипизиран вариант. Особено бе наблегнато на филми, които подробно илюстрират човешката сексуалност, тъй като тя е доминираща в поведението.

След продължителната 4 месечна фаза на обучение, bugfix, unit test и reverse engineering в Rational Rose, хуманоидът бе изтестван в реални условия. Резултатите бяха повече от задоволителни: шляене по магазини, опити за съвокупление с биологични единици, сбиване пред дискотека. Понастоящем ПАХ Кибертрон може да бъде открит за демонстрация в кръчме "Сам дойдох".

Допълнителни детайли, засягащи механичната структура, използван хардуер и специално проектираната OS засега са засекретени, поради огромния интерес на конкурентни компании в областта на роботиката. Директорите на корпорация Кибертрон ООД са започнали преговори за серийно производство и интегрирането на андроида в редица дейности, предимно свързани с комуналното стопанство.

Малък инцидент

13.06.2005 - Настъпва необратима верижна реакция поради дефектирало охлаждане в любителския ядрен реактор, намиращ се в мазето на организация "Кибертон" ООД. Вследствие на взрива е заличена една трета от столицата, както и самата организация. Ефектите от последвалото облъчване все още се оценяват.

Криминална хроника

Предистория

При закупен прототип на Кибертрон от Вожда, същият е заловен от собственика си да му бърка в портомонето и куфара, с който въпросния Вожд носи пари (всеки месец) и наденички (по Коледа) във Фирмата. Прототипът се е оправдавал пред НСБОП със четвъртия постулат, заложен в скрит EEPROM в ухото му. Оттам се носело следното:

Носи пари на Кибертрон, носи пари на Кибертрон...

Наши дни

Вчера, около 22:45, в покрайнините на Ловен парк, квартал Дианабад, полицията откри безжизнен и обезобразен метален труп. След обстоен оглед бе установено, че трупът принадлежи на експерименталния прототип на Кибертрон. В близост бе открито и оръдието на престъплението - тип топор, с което са нанасяни ударите по главата и торса на андроида. Извършителят все още се издирва. От "Кибертрон" ООД отказаха коментар, но помолиха да запазят брадвата.

Азимов revisited

На пресконференция тази сутрин Ахмед Мерчев, президент на корпорация Кибертрон, оповести, че в логиката на дългоочаквания прототип е добавен още един закон, в добавка към класическите три на Азимов. Най-общо той гласи "Носи пари на Кибертрон ООД" и е с най-висок приоритет спрямо първите три, но въпреки това формулировката не противоречи на останалите, добави Мерчев. От МВР съобщиха, че засега няма основания за притеснение.

Благодаря за гостоприемството

KIBERTRON Corp. днес обяви, че въвежда смъртно наказание за т.нар. "гости" - нерегистрирани потребители на официалния сайт на корпорацията. След оповестяването на новината последва паническа регистрация на голям брой интернет маниаци, което доведе до срив в сървъра, на който е хостван сайтът (http://www.kibertron.com). Сайтът бе отново вдигнат след 13 часова пауза.

На запитването как ще откриват нерегистриран потребител, за да приложат санкцията си, упълномощени лица от KIBERTRON заявиха, че от корпорацията е разработена специална технология, която няма нищо общо с използваните в Интернет досега. Те не пожелаха да разкрият повече, добавяйки, че иновацията е фирмена тайна. По слухове от непотвърдени източници новата технология има връзка с новооткрития наскоро в KIBERTRON Corp. отдел "Вуду и черна магия".

Пресата за Кибертрон

"Епохата на хуманоидите идва, защо България да не е първа?" пита реторично ентусиазираният роботостроител Ахмед Мерчев, докато върти поялника в импровизираната лаборатория, в която е превърнал стаята си.

До една година от панелка 19 в столичния квартал "Дианабад" ще излезе първият български хуманоид в човешки ръст. По думите на създателите му "Кибертрон" ще е един от най-перфектните роботи в света.

Или поне първият от поколението мислещи хуманоиди, които след 50 години ще се разхождат по улиците наравно с хората.

"През 2050 г. ще бъде създаден футболен отбор от роботи, който ще побеждава с лекота и най-добрите играчи сред хората", убеден е 20-годишният Ахмед Мерчев. Преди две години студентът в трети курс специалност "Електроника и компютърни системи" в Техническия университет създава проекта "Кибертрон Роботикс", в който участват общо 23-ма души от цялата страна. Всеки един от тях разработва отделна част от робота. В управителния съвет на организацията участват само петима души. Един от тях - Любомир Ставрев, се е заел да създаде изкуствения интелект на робота.

"Изучихме подробно интелекта и морфологията на мравките, както и устройството на човешкото съзнание", обяснява ентусиазирано студентът по квантова електроника и лазерна техника, с футуристични очила и кожен шлифер от "Матрицата". Любомир е дясната ръка на гуруто Ахмед, който е ръководител на "Кибертрон Роботикс". Ахмед Мерчев изработва първия си робот от дърво, алуминий и велпапе, когато е на 14 години. Хуманоидът с ръст на малко дете върши елементарни неща, но скоро е разпарчетосан. Частите му Ахмед използва при създаването на други "умни" машини.

"За една секунда невронната мрежа ще обработва милиони сигнали. Това е непосилна задача за всеки суперкомпютър, който в момента се предлага на пазара. Ето защо решихме, че роботът трябва да спи, обяснява авторитетно Мерчев. Докато се самообучава, хуманоидът ще събира огромно количество данни, които процесорът няма да може да обработи "в крачка". Това ще става, когато роботът "заспи" или докато си почива в свободното време.

Досега разработените хуманоиди на "Сони" и "Хонда" използват твърд алгоритъм. Това означава, че ако роботът трябва да изкачи стълбище, височината на всяко едно от стъпалата трябва да е предварително зададена. Само при това условие роботът може да се справи успешно, без да загуби равновесие и падне.

"Бях на една демонстрация на Q-RIO, новия робот на "Сони". Едно от стъпалата беше малко по-ниско и роботът стъпи във въздуха залитна и падна", смее се Ахмед Мерчев. "За разлика от досега конструираните хуманоиди, "Кибертрон" ще се самообучава и ще използва гъвкав алгоритъм....

"Кибертрон" ще вижда не триизмерно като хората, а четириизмерно.

"Четвъртото измерение ще е времето, така както е дефинирано от Айнщайн в прословутата му теория на относителността", обяснява Любомир Ставрев, който се е заел с конструирането на зрението и изкуствения интелект на робота. От целия поток видеоданни, които ще улавят очите на робота, ще бъде отделяна само нужната информация, на базата на която "Кибертрон" ще разпознава стационарни и движещи се обекти,ще определя дистанцията, положението, размерите и други техни характеристики. Така процесорите на робота няма да се натоварват в изчисляването на целия поток от постъпваща информация. Екипът на "Кибертрон Роботикс" вече е разработил и тествал уникалната програма за четириизмерно представяне на реалността, благодарение на която роботът ще може да вижда.

"Андроидите ще осигуряват всички необходими предпоставки за първично щастие на всеки един от нас", мечтае конструкторът. Ахмед е дотолкова вманиачен в идеята да построи първия български хуманоид, че преди време прекъснал 2 курс, за да може да се съсредоточи върху робота.

168 часа" 12 март 2004 , 24 стр.

Първият български терминатор готов до година

Хуманоидът "Кибертрон" ще спи. Вижда четириизмерно и ще се страхува от смъртта

Кибертрон за Кибертрон

Интервю със създателя на хуманоида Ахмед Мерчев

Основната цел на Kibertron-humanoid robot project е разработката на хуманен андроид (хуманоид). В словосъчетанието “хуманен андроид”, екипът ни, влага следния смисъл: същество, създадено по-подобие на човека, което е добронамерено към него; Човешкия вид, е възникнал преди хиляди години. Той непрекъснато е бил в процес на еволюция, не само в духовно, но и във физическо отношение. В резултат на това, човешката структура е достигнала до ниво, което превъзхожда многократно структурата на всяко друго живо същество, обитаващо нашата планета Земя. Именно заради това, за модел на структурата на андроида се използват основните възли на човешкото тяло. Андроидът, който ще създадем, няма да е заплаха за човечеството, а напротив в негова помощ. След технологичната революция, в областта на компютрите и комуникациите, съвсем нормално и закономерно ще настъпи и революцията в областта на изкуствения интелект. Една нищожно малка частица от тази революция е и нашият проект. Човечеството се развива… развиват се интелектуалните и физическите възможности, както на всеки човек, така и на човешкото общество като цяло. С всеки изминат миг, всеки от нас, научава и открива все нови и нови неща, както за самия себе си, така и за света, в които живее.

Днес изследваме земните недра, и най-дълбоките точки от водните басейни, наблюдаваме и изучаваме останалите звезди и галактики. Кога започнахме да правим всичко това? Може би днес, а може би вчера ?

Не…

още с раждането си и поемането на първата глътка въздух, от заобикалящия го свят, всяко дете започва да се учи… Всяко дете изпитва нужда за знание, което го съпътства до края на живота му. Това е и причината поради която, в бъдеще, човечеството ще продължава да се стреми да подчини под властта си, не само планетата Земя, но и останалите галактики. Преди да постигнем това обаче, ще трябва да разрешим един основен проблем – парите. Всъщност, парите не са основния проблем, основния проблем е осигуряването на първично щастие за всеки, а парите са основната причина, която го пораждат. Ако всеки с раждането си имаше еднакъв старт в живота, ако нямаше бедни и богати, а само равни, ако двама влюбени се отдаваха изцяло един на друг, покорени от любовта си, без да бъдат сломявани от заобикалящата ги действителност, ако човекът беше смятан за човек, не заради богатството му,а заради човешкото у него,то светът ни щеше да бъде друг – той щеше да бъде свят, в които всеки иска, да се роди, да живее, да обича, да се смее, да даде живот и когато настъпи време да си отиде с усмивка от него, доволен от себе си и от това което е оставил… Към един такъв свят се стреми екипа ни… Андроидът ни, ще помага доста на всеки един от вас. Вие в доста области, ще го превъзхождате, но ще има и редица области в които той също ще ви превъзхожда,а именно чрез това, той ще ви бъде полезен. Излишно е да споменавам, че човешката душа е уникална и че е глупаво ако някои смята, че може изкуствено да се създаде “изкуствена човешка душа”, но това не означава, че андроидите – живи същества обособени в свои вид, не могат да имат своя душа, създадена от човек характеризираща се със ценности, които не са в противоречие с ценностите на хората… Андроидите ще са доста по-силни физически от нас, ще издържат до десетки и хиляди градуси температура, ще се страхуват от смъртта, но ще се жертват в името на своите създатели – хората. Тези и редица други техни характеристики, ще им дават възможност да живеят и работят в територии и области, където човешкия предел е крайно недостатъчен и живота на хората в тях е немислим… Такива са области от земята, от останалите планети и галактики, в които няма кислород и други жизнено важни за хората елементи.

Андроидите ще се използват за полицаи, пожарникари, работници заместващи хората, в области с радиоактивни и други вредни лъчения, или казано на кратко:

"Андроидите ще осигуряват всички необходими предпоставки за първично щастие на всеки един от нас. "

Те ще се използват в области, недостъпни за хората, но ще заменят хората и в най – обикновени дейности, като поддръжка на дома например.

Те ще притежават възможност да се самовъзпроизвеждат, но не както хората,( поради простата причина че хората са уникални ), а чрез други андроиди – роботизирани системи с интелект, като този на андроидите, които ще създават андроиди направо от природни суровини. Те ще осигурявят всичко необходимо, не само за нашия живот и развитие, но и за техните… Това означава че, всеки един от нас ще живее, в онзи другия свят… Всеки ще има възможност да се отдаде на себе си и на хората, които обича, още от раждането си. В този свят ще работиш ако желаеш това и ще работиш това което желаеш…Такъв ще е светът в епохата на изкуствения интелект. Свят в който за благоденствието на хората, освен самите хора, се грижат и техните творения – андроидите.

Днес всичко това звучи фантастично, но пътят е само една посока бъдещето...

Други дейности

Корпорацията е основния спонсор на специалността Автоматизация на Куротресието Също така са известни, че с първият си release на роботизирани системни администратори успяват да изкривят прекрасната идея на Веселин Василев от 'Блок' в 'Блог'. В свободното си време Кибертрон създал 101 СОУ "Бачо Киро" с директор Лили Иванова.

Кибертрон сървъри

Кибертрон сървър. Отгоре: отвори за биоединици, отпред: hotswap enclosure за касетки с амониева селитра и фосфатен тор
Увеличаване
Кибертрон сървър. Отгоре: отвори за биоединици, отпред: hotswap enclosure за касетки с амониева селитра и фосфатен тор

В последните години, Корпорацията разработва ултра-модерни сървъри, консумиращи 0 (нула) вата енергия. Електрониката се захранва от фотосинтезните процеси, протичащи при генно-модифицираният райграс, който се засажда в сървъра. Растенията избуяват бързо, провирайки се през отвори, имитиращи вентилационни отвори за охлаждане на процесора. Растенията се захранват чрез органична тор, примесена с амониева селитра и фосфати. За целта, Кибертрон произвежда специални касетки, които се пъхат през отвор, имитиращ ретрогардно DVD-ROM устройство. Дизайнът е прагматичен и ултрамодерен.

Сървърите идват с преинсталиран Цоник ОС, новаторска операционна система, разработена от Цецо Кукуто от Шумен. Последният понастоящем е софтуерен инженер в Корпорацията. Според Ахмед Мерчев:

За съжаление, виртуализацията беше невъзможна опция за нашата системна
архитектура - изчислихме, че изразходва прекалено много енергия.
Затова се спряхме на тази нова двуядрена операционна система - при нея
уиндолски и луникски софтуер се изпълняваше native

За съжаление, засега няма rack-mountable варианти, тъй като райграсът в такива конфигурации не може да фотосинтезира нормално. Една дивизия в Корпорацията разработва отделни ракове, пълни със саксии, които изпълняват функцията на електрогенератори, UPS-и и PDU-та в едно, при това са екологични и не отделят въглероден диоксид, а кислород.

Сървърите постигат огромен успех, за жалост наскоро МВР отказва голяма поръчка на Кибертрон. Според шефът на българския Cyber Crime Emergency Response Team, КиберЯвор:

Правихме тестове с тези сървъри, инсталирахме 1000 системи в нашият подземен бункер за
контролиране на софийският интернет-трафик. За жалост, средният uptime на една машина не
надмина 2-3 часа. Въпреки големите прожектори, които инсталирахме, очевидно тези сървъри могат
да работят без прекъсване единствено на слънчева светлина

Кибертрон признават грешката, споделяйки че работят върху подобрения. Оказва се, че милиони администратори се оплакват:

бах го в щайгата! Не стига, че не му разбирам на цоникос-а, ами и гасне през нощта 

Въпреки това, сървърът е изключително успешен като платформа за хостване на блогове. Главно защото последните никой не ги чете..


как да стигнем до Кибертрон

за Кибертрон може да чуете от всеки , вафла "Снифер" в упътването си има подробно разписание на дилижансите до там , там никога не сте добре посрещнати затова в Кибертрон се влиза на черен или бял Киберкон , или с детския хор по арматура.

Връзки

Лични инструменти