Цоник ОС

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Увеличаване

Цоник ОС e проект на Цецо Кукуто и млади РеактОС гурута. Това е операционната система на бъдещето, която ще закопае всички уиндолси, линокси и интернети.

Първият официален релийз се очаква в средата на февруари.

Организацията на Цецко, разработваща ЦоникОС, се нарича "ИМПЕРИЯТА" и е строго секретна.

Империята е огромна и всеки си изпълнява задълженията.

Този проект е част от разработката на Кибертрон. Благодарение на Цоник ОС и Кибертрон, Цеци Кукуто (с пъпките) ще завърши проекта си за световно господство.

Съдържание

Идеология

Основната цел на разработчиците е да спечелят потребителите с KDE4, HD икони и много ядра. Всяка машина с инсталиран Цоник ОС ще стане част от ИМПЕРИЯТА. Така спамът ще се разпространява по-бързо и по-ефективно. Когато Цецко бие шута на Бил Гейтс, ще направи Азис и Китаеца рекламни лица на Цоник ОС.

Част от секретите на ЦоникОС

ЦветанПоща бе достатъчно щедър да сподели с простосмъртните част от уникалните решения, на които се базира ЦоникОС:

Започвам разработката на ядрото за новата операционна система. :)
Ще взема ReactOS kernel и ще го ъпдейтна с Линукс kernel.
Затова смятам че трябва да имаме две ядра, защото нашата ОС ще е двуядрена. :)
И между другото аз разпологам с доста сорсове. ама са невалидни.
Добре , чак сега се сетих.
Ако ползваме Линукс ядро ние ще направим дистрибуция, а не нова операционна система.
Затова ще ползваме ядро на ReactOS , ще вземем WinAPI от кода на WINE и ще сложим за графична среда KDE
Значи и аз това си мислех за таскбара и ако се махне той съм сигурен че няма да създаде проблеми.
B) Файлът за изключване на таскбара е explorer.exe. Просто го махам и готово. Но до сега никой не ми е обяснил
как да вмъкна това KDE в Уина. Ади моля някой които го е пробвал това чудо KDE да го наслагва на Уина
да казва стъпките поотделно като за начинаещ, че нямам търпение да го подкарам това KDE  в системата,
макар и да не е много стабилно.
Аве някои знае ли как мога да компилна програма 7-zip или пък ако някои знае откъде има туториал.

Ядро

Многоядреното ядро на Цоник ОС ще е копирано от РеактОС с допълнителен код на COBOL, който ще бъде свързан с оригиналния Ц код посредством ДжаваСкрипт мост. Така ще е възможно да се използва бързината на ДжаваСкрипт и удобството на COBOL за работа с XML и писане на драйвери. В най-новите фази на разработка се включва и код на Пролог, заради много добрата интеграция на Пролог и ДжаваСкрипт и близостта на Пролог до човешкото мислене.

Разлики с РеактОС

Най-важната разлика между Цоник ОС и РеактОС са силно подобрените икони. Цецо лично ги е конвертирал, използвайки онлайн конвертер от иконите на KDE. Работата с новите High Definition икони се поддържа на ниво ядро на операционната система.

Хакерски инцидент

В началото на 2008, неизвестна хакерска групировка пробива SVN сървъра на Империята. Откраднат е сорс кода на ранна алфа версия на Цоник ОС. Хакерите (вероятно GPL фанатици) компилират LiveCD и го качват за свободно ползване: Тук (http://massmirror.com/0da06c7815b99e08d3ddccde8af0c87f.html)

Въпреки всички опити на корпорацията да спре пъкленият хакерски замисъл, свободата възтържествува.

Цецо прави публично изявление:

От седмици не се бях смял така.
Ние сорс кода си го държим на личните си компютри.
Това което е качено в оня файлов хостинг е някакъв боклук.

И специално за оупънсорс фанатиците заявява:

В момента е валиден Windows XP Tsvetanmail Edition
има го в data.bg за сваляне.

Алфа рилийзът доказва геният на програмирането на Цецо. Кодът е тотално обфускиран. ISO-то е голямо само 1.7 мегабайта заради огромната компресия (тм). При въвеждането на тайна клавишна комбинация следва изтегляне на пълната версия на двуядреното ядро от таен сървър по (за момента) неизвестен интернет протокол. Стотици дебъгери и експерти в момента се опитват да кракнат алфа рилийзът, но безуспешно. Малцината щастливци, налучкали комбинацията заявяват, че са очаровани от новата операционна система с големите красиви икони.

Еволюция

Цоник 7 с темата по подразбиране и ново лого за стартовото меню
Увеличаване
Цоник 7 с темата по подразбиране и ново лого за стартовото меню

След като Цеци Кукуто решава, че България все още не е достойна да се радва на син като него, решава да избяга в Македония, където продължава разработката.

На 10.12.2008 година след дълго затишие Цоник ОС се появява отново, за да завладее IT специалистите и простосмъртните потребители. Първата официална версия на Цоник ОС е с кодово име Цоник 7, Цецо Кукуто успява да сложи големи и шарени икони, с които забива вниманието на хората като пирон в кисело мляко. Всички са сразени от уменията на Цецо. Вече не се ползва Wine и кодът на РеактОС е заврян в миша дупка. Цецо е зарязал и идеята да ползва КДЕ, защото си е написал всичко от нулата.

До края на годината се очаква да започне рекламна кампания на Цоник 7 с участието на Азис, Китаеца и Ванко 1 из българските молове.

Говори се, че с излизането на Цоник 7 ще започне IT революция. Цоник си сваля драйверите директно от Интернет и поддържа крайно нестандартен хардуер, като например нетбуци, холограмни проектори, 3D принтери, термометри с USB и анален интерфейс и дори вибратора на Азис.

Ахмед Мерчев се надява до края на 2009-та година Цоник да поддържа и Кибертрон, за да може да се ускори разработката на проекта за хуманоид.

µЦоник

От 05.07.2009г. микроядрото тръгва на дупнишката Мадона. Телевизионните зрители забелязват, че Сашка вече говори по-свързано и не се замисля когато и задават въпроси.

На пресконференция, проведена по-късно, Ахмед Мерчев и Цецо Кукуто споделят пикантни подробности за µЦоник.

Цецо Кукуто: Ядрото е с големина 100KB, а цялата операционна система е 666KB. На практика можеше да тръгне на сашка и без да и правим ъпгрейд.
Сега направо цепи мрака с този ARMv6-M.
Ахмед Мерчев: Аз и Цецо мислим да и предложим добри пари, ако си зареже кариерата и реши да работи за Империята като киборг.

А защо и сложихте толкова рам, процесор и Solid State Drive?

Ахмед Мерчев:По принцип ползваме USB порта за прехвърляне на новата програма с която да работи системата, но мислим да монтираме на сашка Wi-Fi...
Цецо Кукуто: И в случай, че нещо се обърка и и изпечем мозъка, ще се включат останалите памети.

Двамата не дадоха повече информация кога да очакваме официална версия на Цоник и какво смятат да правят в близко бъдеще.

Лични инструменти