Батълфийлд

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Най-страхотното лого на света!
Най-страхотното лого на света!

Батълфийлд, още известна като Баттлефиелд или Батълфилд, е поредица от симулатори на насилие от първо лице, които са смятани от масоните за основната конкуренция на Калафдуте от Illuminati Ward. Произведени са от ДАЙС, вероятно в някой гараж из китна Швеция.

Куцото Магаре е (бивш) заклет фен на поредицата, въпреки че има проблеми с прицелването с мишка.

Поредицата е известна с това, че позволява на играчите да се возят в различни машини като самолети, танкове и голфове. Напоследък се появиха и възможности за чупене на неща, идея, взаимствана от кръчмарските сбивания, в които разработчиците редовно участват.
Любопитна е разгорещената дискусия, в която много фенове участват, дали самолетите в игрите са направени от тоалетна хартия. Причината за този дебат се корени във факта, че самолетите експлодират, ако влязат в контакт с водна повърхност, което нормалните самолети не правят. Противниците на този аргумент казват, че ако бяха от тоалетна хартия, самолетите щяха да са леки и играчите биха могли да ги бутат наляво-надясно (а те не могат). ДАЙС не са се произнасяли по въпроса, така че дискусията продължава.

Съдържание

3.1 Батълфийлд 1942 (2002)

3.2 Батълфийлд Виетнам (2004)
3.3 Батълфийлд 2 (2005)

3.4 Батълфийлд 2: Модерен Бой (2005)
3.5 Батълфийлд 2142 (2006)

3.6 Батълфийлд: Гадна Компания (2008)
3.7 Батълфийлд Хироус (2009)
3.8 Батълфийлд 1943 (2009)
3.9 Батълфийлд: Гадна Компания 2 (2010)

3.10 Батълфийлд Онлайн (2010)
3.11 Батълфийлд ИграйЗаБезПари (2011)
3.12 Батълфийлд 3 (2011)

3.13 Батълфийлд 4 (2013)

3.14 Батълфийлд 1 (2016)

3.15 Батълфийлд 5 (2018)
3.16 Батълфийлд 2042 (2021)

История

През 2002-ра се появява първата игра, Батълфийлд 1942, осмисляща Втората Световна Война, Фюрера и нацистите. Оттогава насам поредицата непрекъснато расте и увеличава броя си от фенове-роби.

Общи теми в игрите

Изненадващо, във всяка една от игрите се забелязват доста общи мотиви, като мотива за използване на оръжия и стрелба по лошковци (вж. Калашников). Всяка игра също така се фокусира и върху мултиплейъра (т.е. зомбене с други хора и евреи) и дискриминира сингълплейъра.

Заглавия

В тази секция Куцото Магаре ще ви запознае с всяко едно от заглавията и ще ви предаде основните си впечатления от тях.

Батълфийлд 1942 (2002)

(Battlefield 1942) накачулени върху .
Увеличаване
(Battlefield 1942) Руснаци накачулени върху танк.

Батълфийлд 1942 не се характеризира с особено добра графика, но пък компенсира за това с възможността за мачкане на нацисти с танкове, а кой не обича да мачка нацисти с танкове, а?
По времето на излизането на играта е било модно да се мачкат нацисти с танкове.
Интересна черта на играта е възможносста на човек да излезе от летящ самолет, да стреля с гранатомет по друг самолет и после пак да влезе в собствения си, сякаш нищо не се е случило.

Батълфийлд 1942: Пътят към Рим (2003)

Уникален експанжън. Включва подови мозайки и мисия, в която да ги разположите от Берлин или Лондон, чак до Рим.
Поръчалите предварително получават и безплатен компас, за да знаят къде е този Рим.

Батълфийлд 1942: Тайните оръжия от Втората Световна (2003)

Втори уникален експанжън. Използвайте реактивни раници заедно с Хитлер, а ако продадете душата си на Дявола, получавате безплатен плакат на Третия Райх, буркан шипков мармалад и откраднатия от Волфенщайн робо-фюрер.

Батълфийлд Виетнам (2004)

Същото като Батълфийлд 1942, но действието се развива в Китай и руснаците са сменени с виетнамци.


Батълфийлд 2 (2005)

(Battlefield 2) Група , които ще гризнат дръвцето съвсем скоро...
Увеличаване
(Battlefield 2) Група американци, които ще гризнат дръвцето съвсем скоро...

Любопитно пропускайки Батълфийлд Едно, ДАЙС скачат напред в бъдещето право в 2005-та година, включвайки модерни автомати и модерни превозни средства в играта. Руснаците и нацистите са сменени с американци, МЕКсиканци и китайци.
Има и хеликоптери.
В една игра участват до 64 човека, повечето от които се мотаят и не правят нищо. За сметка на това е весело. Чрез помощта на някои зли учени, играта притежава модове.
Има и вграден гласов чат, както и възможност за замеряне на хора с джипове.

Батълфийлд 2: Специални Сили (2005)

Още един уникален експанжън. Добавя някои нови работи като противогаз - за онези моменти след тежките вечери в казармата. Съществуват теории за скрита сингълплейър кампания с мисии на Луната, откъдето и произлиза името - "Специални - или още "Лунни" - Сили".

Батълфийлд 2: Европейски Сили (2006)

Явно европейските сили не са достатъчно специални, щом закъсняват с цяла година и идват с отделен уникален експанжън.

Батълфийлд 2: Бронирана Ярост (2006)

Поредният уникален експанжън с име, достойно да е филм на Уве Бол. Добавя специален "рейдж" за голфовете, който, веднъж зареден докрай, избива целия противников отбор.


Батълфийлд 2: Модерен Бой (2005)

(BF2: MC) В тази игра имате малка пушка, но пък "private parts"-a ви заема половината екран.
Увеличаване
(BF2: MC) В тази игра имате малка пушка, но пък "private parts"-a ви заема половината екран.

Излизайки в същата година като истинския Батълфийлд 2, тази игра е предназначена само за конзоли (вж. Масони) и не може да бъде играна от програмисти с компютри. Слуховете говорят, че в нея няма голфове, което обяснява сравнителната ѝ непопулярност.
Един от по-важните режими на игра ви позволява да отвличате знамена, след което да чакате другия отбор да си ги вземе обратно.
Чък Норис, въпреки че харесва поредицата, никога не е играл тази игра.
Това е една от малкото игри в поредицата, която няма никакви уникални експанжъни. Колко жалко.
За сметка на това играта включва сингълплейър кампания, в която играчът може да сменя телата си (страшничко!) когато пожелае и която се развива в Казахстан.
Името на Казахстан звучи подозрително подобно на Абсурдистан, което вероятно е конспирация на масоните или конкуренцията от Illuminati Ward да съборят абсурдистанската икономика и да възцарят Ахмед Мерчев за нов държавен глава.
Или пък не.
Както и с истинския Батълфийлд 2 обаче, ДАЙС пропуска да направи Батълфийлд Едно. Причините за тези им действия за все още неизвестни.

Наличието на Модерен Бой под името на тази игра също предизвиква дискусии на тема "дали истинския Батълфийлд 2 е модерен, щом няма Модерен Бой в името си". Очевиден парадокс в този дебат е фактът, че истинския Батълфийлд 2 съдържа голфове, докато Батълфийлд 2: Модерен Бой не ги съдържа. Оксиморонът игра да се казва Модерен Бой и да няма голфове в нея вероятно е резултат от друго кръчмарско сбиване, в което са участвали разработчиците преди да пуснат играта в продажби.


Батълфийлд 2142 (2006)

(BF 2142) Играчът разглежда футуристичен самолет на борда на летяща крепост
Увеличаване
(BF 2142) Играчът разглежда футуристичен самолет на борда на летяща крепост

"Двеста години след Втората Световна, глобалното заледяване е орязало обработваемите теротирии на Земята драстично. В резултат от това, лошите китайци и руснаци, поради невъзможността си да отглеждат съответно ориз и жито за водка, се обединяват в ПАК, Пан-Азиатската Коалиция, и започват глобална война със Европейския Съюз за контрол над последните житни поля на планетата и акцизите за износ на водка. За щастие, поне САЩ ги няма и не могат да се пречкат в работите на по-важните от тях. Преживейте този глобален конфликт по начин, по който никога не сте го преживявали! Воювайте върху множество заледени карти из Европа и Азия, возете се на канонерката на Дар Твейдър и стреляйте с футуристични автомати! Батълфийлд 2142 ви предлага това и още мноооо-го!

Батълфийлд 2142: Северен Удар (2007)

Този уникален експанжън ви позволява да посетите Лайпциг през зимата, да огледате забележителностите, да си вземете сувенир или два - и пътем да застреляте някой и друг китаец. Вър-хов-но!


Батълфийлд: Гадна Компания (2008)

Крис Рок се наслаждава на експлозията на колата с тъща му в нея.
Увеличаване
Крис Рок се наслаждава на експлозията на колата с тъща му в нея.

Видеоигра по едноименния филм с Антъни Хопкинс и Крис Рок от 2002-ра година. Единият Крис Рок умира, но другия идва и после Антъни Хопкинс му казва за унгарците, а пък те са откарднали бомба, а пък Крис Рок (втория, не първия) помни числа и се прави на първия, а те го мислят за първия, и той почти изневерява на приятелката си, която пък го напуска, а пък унгарците го отвличат, а пък Антъни Хопкинс му дава микрофон, ама той пък се внедрява в унгарците и им дава пари, а пък те му показват числата, ама му рязват клепача, за да си отвори окото, но Антъни Хопкинс идва и всички застрелват всички останали.
Относно играта, и тя е само за конзоли, но върви на новия енждин на Голф 3, който позволява да има неща за чупене и колите с тъщите на хората да експлодират ефектно. За съжаление, играта е доста странна - хората хвърлят топките си наляво-надясно, няма самолети, и като цяло мяза на Калафдуте.
Енджина на играта ДАЙС нарича (ето, дечица, така се използва пълен и непълен член в българския език) ФРОСТБАЙТ. Не е ясно дали това е коктейл от ледена бира и байтове от починали програмисти, или е шведски жаргон за "сладолед".
Но каквото и да означава, ФРОСТБАЙТ си остава модифициран откраднат двигател от Голф 3, и никакви там шмекерувации не могат да променят това. За съжаление, за Батълфийлд: Гадна Компания също няма уникални експанжъни. Каква загуба, наистина!


Батълфийлд Хироус (2009)

За разлика от всички останали в поредицата, Батълфийлд Хироус е симулатор на насилие от трето лице, а не от първо(!)... Освен това е анимационен и не съдържа голфове. Играта заимства името си от популярния сериал "Heroes" и превръща играчите в супергерои, сражаващи се за или против Хитлер в анимиран свят, който не е нашия. С един от пачовете в играта се добавят и магьосници.
ДАЙС биват съдени от "Heroes" за нарушаване на авторски права и в хода на делото обмислят да променят името на играта на Батълфийлд Зироус. Ищците обаче са повалени от чума и съдът отсъжда в полза на ДАЙС, затова играта продължава да се нарича Хироус.
Картинка не е приложена. Защо ли? Защото.


Батълфийлд 1943 (2009)

 се кефи на чупенето на неща, което миналата година не се случваше...
Увеличаване
Американец се кефи на чупенето на неща, което миналата година не се случваше...

Батълфийлд 1943 е, най-общо казано, затъпена версия на Батълфийлд 1942, в която няма голфове, отново се връща към Втората Световна, и е само за конзоли, но пък изглежда много по-добре от 1942. Картинка е приложена, въпреки че не заслужава.
Руснаците и нацистите от миналата година са заменени с безкрайно по-важните американци и японци и всчико се върти около кампанията на първите срещу вторите. Т.е. - скука.
Е, поне в играта има самолети, ако не друго. Май има и самолетоносачи. А, да, бе, вярно. Има и чупене на неща, щото използва ФРОСТБАЙТ 1.5.

"ФРОСТБАЙТ 1.5 - С повече байтове и по-малко фрост!"
 - официално мото на ФРОСТБАЙТ 1.5.

Жалко само, че няма нито един хубав, уникален експанжън. Не че на някого му пука, играта била бъгава така или иначе.
Оу, имало и японци с катани, това го бях забравил.


Батълфийлд: Гадна Компания 2 (2010)

 гледа експлозии и следи НЛО в небето (виж снимката, точно вляво от покрива)
Увеличаване
Руснак гледа експлозии и следи НЛО в небето (виж снимката, точно вляво от покрива)

Батълфийлд: Гадна Компания 2 е експлозивното продължение на Батълфийлд: Гадна Компания и за съжаление също като 1943 е на ФРОСТБАЙТ 1.5. (Наистина ли си струва да жертваш ледена бира за повече чупещи се неща? Труден въпрос...) За разлика от предшественика си, тази върви и на нормални компютри, като тези, които всеки втори циганин притежава. Крис Рок и Антъни Хопкинс трябва да спрат инвазия на САЩ от Русия през Аляска, както и да приберат един японски китаец през Втората Световна, който има електрическа атомна бомба или нещо такова. Пътем минават през Сердаристан (още един "-стан", звучащ подозрително като "Абсурдистан" (вж. Модерен Бой малко по-нагоре)), стрелят по лоши руснаци и по лош руски генерал (Владимир Путин под прикритие), обикалят пустини и така нататък. Последната мисия завършва със застрелването на лошия генерал от Крис Рок, докато и двамата са парашутисти (точно като повечето български политици).
Има и пилот-хипи, който пуши трева, докато кара хеликоптера на Антъни Хопкинс.

Мултиплейърът е доста а-ла Калафдуте но много хора го харесват. Самолети няма. Отвличане на знаменца също няма, но има взривяване на хладилници. Интересен факт е, че ако бутнете сграда посредством използване на експолизиви С4 по стените (които експлозиви впрочем някакси хвърляте пет метра пред себе си), всички лошковци вътре умират заедно със хладилника (ако има такъв).

Батълфийлд: Гадна Компания 2: Виетнам (2010)

Този уникален експанжън ви пренася обратно във Виетнам по времето на Кенеди и ви помага да си спомните старите приятелства с вашите познати - виетнамците. Освен вече задължителното чупене на неща, в тази игра има много палми и много дълги подзаглавия. Може би единствената игра с по-дълго име е "Междузвездни Войни: Тъмни Сили ІІІ: Рицар Джедай ІІ: Джедай-Отшелник". (Добра игра беше, между другото, този Jedi Outcast.)


Батълфийлд Онлайн (2010)

Корейска перверзия, уж базирана на Батълфийлд 2, но с енджина на Батълфийлд 2142, т.е. двигател, свит от Голф 2. Ни вест, ни кост из целия Интернет за това какво представлява. Използването на Батълфийлд Онлайн не се позволява изнвън границите на Корея, предполага се, че Галактопол арестува и отвежда всички нарушители на наказателни колонии на други планети.
РЕДАКТИРАНО: След обстойно издирване, намерих пиратски видеоклип (http://www.youtube.com/watch?v=z-0BXpG6GvA) демонстриращ това уродливо изобретение. Играта само базово прилича на Батълфийлд 2, но открадва саунд-темата най-коварно, добавя зомбита за стреляне, както и множество гласове на каращи се корейци.
От видеото става ясно и че играта следва ИграйЗаБезПари модела. Още по-зле.


Батълфийлд ИграйЗаБезПари (2011)

Както личи и от името, Батълфийлд ИграйЗаБезПари също следва ИграйЗаБезПари модела. Заради прекаляване с неща, изискващи истински пари в уж безплатна игра обаче, картинка не е приложена към тази секция. (Ха-ха, отмъщение!)
Като цяло играта представлява кръстоска между Батълфийлд 2 и Батълфийлд: Гадна Компания 2. Предложението към създателите играта да бъде наречена Гаден Батълфийлд 2 обаче беше отхвърлено; причини - неизвестни.
Между другото, Батълфийлд Онлайн и Батълфийлд ИграйЗаБезПари не са достатъчно готини да вървят на ФРОСТБАЙТ, било то и 1.0, и вървят на старите двигатели на Голф 1.


Батълфийлд 3 (2011)

Плакатен персонаж за играта е този неназован и невъзмутим джентълмен
Увеличаване
Плакатен персонаж за играта е този неназован и невъзмутим джентълмен
, вдъхновен от Батълфийлд 3, преди да извърши масово убийство в московско училище
Увеличаване
Руснак, вдъхновен от Батълфийлд 3, преди да извърши масово убийство в московско училище
Често виждан от автора на статията екран
Увеличаване
Често виждан от автора на статията екран
 с краден руски автомат (вж. ) търси къде да избяга
Увеличаване
Американец с краден руски автомат (вж. Калашников) търси къде да избяга
Чупене на неща 3.0 редом с ФРОСТБАЙТ 2 ще ви помогнат да срутите ето това (бившо) пазарче, ако ви измамят с рестото
Увеличаване
Чупене на неща 3.0 редом с ФРОСТБАЙТ 2 ще ви помогнат да срутите ето това (бившо) пазарче, ако ви измамят с рестото
"Имам самолет, копелдаци!" - , играещ Батълфийлд 3
Увеличаване
"Имам самолет, копелдаци!" - Перничанин, играещ Батълфийлд 3

Батълфийлд 3 е истинския наследник на Батълфийлд 2, казват в рекламата. Това не е кой знае колко вярно, тъй като много от важните неща от Батълфийлд 2 ги няма, като например способността за замеряне на хора с джипове. Освен това МЕКсиканците и китайците от Батълфийлд 2 ги няма и на тяхно място отново са се появили клишираните руснаци. Явно хората от ДАЙС доста обичат водката. В играта има голфове, и то не какви, ами цели Голф 4-ки!
Признавам, че това е най-добрят мултиплейър симулатор на насилие от първо лице, който някога съм играл (кореция: до момента). Върхът, просто върхът.
Играта съдържа най-доброто чупене на неща до момента редом с ФРОСТБАЙТ 2 (т.е. още повече байтове, още по-малко бира. Ужас!), и е абсолютно невероятно страхотна. Честна магарешка дума!
И снайперистите са педали.

За щастие играта разполага с обилно количество уникални експанжъни, повече даже от тези в Батълфийлд 2. Хип-хип-ура!

Батълфийлд 3: Обратно в Карканд (2011)

Този уникален експанжън ви връща в Карканд, неслучайно най-харесваното място във Батълфийлд 2.
(Карканд е арабски град, важен заради присъствието си във Батълфийлд 2. Името е производно от индоевропейската дума "къркам", така че можете да си направите изводите какво става в Карканд и сами.)

Батълфийлд 3: Близки Квартири (2012)

Само с този невероятно уникален експанжън ще можете да влезете в ролята на студент, търсещ си квартира близо до университета. Преживейте напрегнатите, изпълнени с адреналин моменти, в които потенциалните квартири биват дадени на човека преди вас! Само в Батълфийлд 3, само с Близки Квартири.

Батълфийлд 3: Бронирано Убийство (2012)

Още един уникален експанжън, типично в духа на Батълфийлд поредицата. Дължи невероятния си успех на зимната карта, останалата част от него е повечко ходене из безкрайни пустини и чакане за танкове, които са твърде малко.
Точно като Бронирана Ярост за Батълфийлд 2, този експанжън също има име, достойно за филм на Уве Бол.

Батълфийлд 3: После-математика (2012)

Батълфийлд 3: После-математика (още известен като Последици) е четвъртият уникален експанжън за Батълфилйд 3. Противно на името, няма да решавате математически задачи, а ще оправяте водопроводи и асфалтови пътни настилки след унищожителното земетресение в Мангалдеш.

Батълфийлд 3: Крайгра (2013)

С този пети и последен уникален експанжън, Батълфийлд 3 получава повече експанжъни от Батълфийлд 2 и връщаме добрия стар режим на отвличане на знаменца. Като добавим и взиряваването та хладилници, което си го има в Батълфийлд 3 по принцип, всичко е сууууу-пер.
За съжаление в нито един експанжън няма динозаври.


Батълфийлд 4 (2013)

Този забързан джентълмен ще ни научи как да носим по шест пушки едновременно
Увеличаване
Този забързан джентълмен ще ни научи как да носим по шест пушки едновременно

Новият Батълфийлд. Очаква се да е супер-хипер-мега-невероятно страхотен.
Уникално за поредицата, в Батълфийлд 4 има жена, но уви, порно няма. Сюжетът е несвързано продължение на Батълфийлд 3, въпреки че завръщащите се персонажи - 1-2 души най-много - не си приличат никак.
Играта е по-добра от Батълфийлд 3. Силно препоръчвам. Уви, няма "Ношар Каналс 64 играчи ТДМ 24/7" сървъри, ама какво да се прави.

Продължавайки уникалната тенденция за включване на сумати уникални експанжъни, тази итерация ни носи:

Батълфийлд 4: Китай Въздига (2013)

Уникален експанжън с карти в Китай. Май не бяха лоши. Има една с тунел. Има и ОП бомбардировачи достъпни на картата, които всички кампят.

Батълфийлд 4: Второ Нападение (2014)

Мангалите, които са ви обрали, се завръщат за още - само в този уникален експанжън. Пребийте ги от бой, на същите стари карти от Батълфийлд 2 и 3, някои от които - доста загрозени в тази нова уникална версия.

Батълфийлд 4: Морски Удар (2014)

В този уникален експанжън ще имате уникалната възможност да се запишете на презокеански круиз. Наслаждавайте се на пет палуби, изпълнени със спортове, фина кухня, подбрана компания, както и плувен басейн с олимпийски размери! (Внимание: Избягвайте да стоите на слъце твърде дълго докато сте в морето, опасността от слънчев удар е висока!) Нов режим със щурм на кораби. Беше интересно, ама никой не го играе.

Батълфийлд 4: Драконови Зъби (2014)

Уникален експанжън с мени ърбан мапс, фокусинг он инфантри-онли комбат. Лъжа е, имаше май и БТР-и. Едната от картите, с полу-потъналия ресторант или каквото беше там, беше яка. Много уникален експанжън, няма що.

Батълфийлд 4: Последна Стоянка (2014)

Този уникален експанжън напълно и радикално променя концепцията. Влезте в ролята на шофьор на такси, и воювайте с другите шофьори на такси за легендарната последна стоянка по време на час-пик в квартал Пишмана. Само в Батълфийлд(тм).

Батълфийлд 1 (2016)

В 2016 вече не е модерно да си белокож
Увеличаване
В 2016 вече не е модерно да си белокож

След едногодишно мотаене и задълбаване в света на Междузвездни Войни, шведските педали от ДАЙС разкриха НОВИЯ БАТЪЛФИЙЛД - който, противно на всички очаквания, се развива през Първата Световна Война, и затова е наречен "Едно". Въпреки че мнозина слабоумни индивиди се оплакват, аз лично намирам това за хитро.
Критическите мнения за продукта варират значително. Мнението на Куцото Магаре е, че това е приятно разнообразие, и че преосмисленият баланс на игровите класове е на ниво. Слава на Щангра, самозаключващите се ракети и другите простотии на модерната епоха не съществуват.
Също така: Абсурдистан не фигурира в списъка на участниците; знамената на държавите са оплескани; футуристични автоматични оръжия присъстват навсякъде.
А, между другото, кампанията е пълна боза. Абсурдистанска музика се появява в нея, но е прикачена към мисиите, свързани с турци. Причини: неизвестни.

Естествено, тенденцията за уникални експанжъни продължава, но този път са с един по-малко. Не се заблуждавайте - цената е същата, макар съдържанието да е намалено.

Батълфийлд 1: Те Не Ще Преминат (2017)

За първи път в поредицата, играчите ще могат да приемат легендарната роля на Гандалф от "Властелинът на Пръстените", крещейки култовата фраза над тесни мостчета под земята. А, също така е включена и екскурзия до Франция, родината на сър Джон Толкин. Само в този първи уникален експанжън за Батълфийлд 1.

Батълфийлд 1: В Името На Царя (2017)

Преживейте легендарната дата на Девети Септември в този уникален експанжън, който насила прибавя крещящия и дърпащ се Абсурдистан в екшъна! Бийте Царисти, Комунисти, илюминати, и каквито други мангали ви попаднат.

Батълфийлд 1: Обръщащи се Приливи (2017)

Уникален експанжън, вдъхновен от филма със Самюел Л. Джексън от 2018 година (ъпдейт 2019: май филма са го прекратили, още не е направен - трябваше да се казва ИНВЕРСИЯ). Когато гравитацията на Земята изчезва, тоест приливите се обръщат, Андуин Лотар, който е улично-интелигентен измамник от САЩ, в екип с Яка Китайка (вж. Батълфийлд 4), която е зъл учен от някакъв сорт, трябва заедно да поправят проблема и да спасят света. В същото време, уникалният Самюел Л. Джексън е детектив, който вярва, че динамичното дрийм-тийм дуо всъщност кара приливите да се обръщат, и е готов на всичко, дори и да трябва да стане гей, за да ги спре.

Батълфийлд 1: Апокалипсис (2018)

Когато Брус Уилис, нефтокопач, разбира че метеорит застрашава планетата, трябва да остави порасналата си дъщеря да спи с Батман, както и да спаси планетата посредством дрелка ХХХL размер. В космоса. Този уникален експанжън ни предоставя възможност да преживеем ужаса и адреналина, който Брус Уилис изпитва.


Батълфийлд 5 (2018)

В 2018 вече даже не е модерно да си и негър...
Увеличаване
В 2018 вече даже не е модерно да си и негър...
Жена-англичанка. На западния фронт, срещу германците. С протеза. Не е показан: колегата ѝ англичанин с проклета катана на гърба. Нито едно от тези неща няма нищо общо с истинската Втора Световна война.
Увеличаване
Жена-англичанка. На западния фронт, срещу германците. С протеза. Не е показан: колегата ѝ англичанин с проклета катана на гърба. Нито едно от тези неща няма нищо общо с истинската Втора Световна война.

Вярно ги ебавахме тия от ДАЙС че са гейове - щото Швеция е пълна с мюсюлмани които стрелят с автомати по улиците (https://archive.is/HAyLr) и в Стокхолм има зони, в които не се ходи от бели хора и в които куриерските служби ги е страх да доставят пакети (https://archive.is/GLOy5) - ама те съвсем се изпедерастиха тоя път.
Добре дошли във Втората Световна, отново. След страхотно-cringeworthy стрийм, в който ни се обеща супер реализъм директно от най-големите шефове, ДАЙСовете ни показаха каша от неща, които нямат нищо общо с реализма. Най-фрапиращото от тях беше "жената-киборг", показана вдясно. Разбира се, идиотите "urinalists" ("журналистите" за видеоигри, които имат IQ по-ниско и от стайната температура) обърнаха недоволството на феновете на "проява на сексизъм", защото в играта щяло да има жени. Типично в стил Lügenpresse, "журналистите" пренебрегнаха истинската критика на играчите - че камарата глупости на показ е прекалена и че от един определен момент натрупването на налудничави неща в играта нарушава способността на играча да се потопи в обстановката. Разбира се, по-лесно е да заклеймиш човек като расист или сексист или друг измислен -ист, вместо да се вслушаш в думите му.

Има и сингъл кампания, същите бозави "военни истории" като в БФ1. Тоя път обаче и те са напълно осрани:
- Under No Flag, неправилно представящо създателите на британските SBS като банда престъпници;
- Nordlys, неправилно представящо саботажа на немски завод за тежка вода (от британски и норвежки командоси) като заслуга на едно-единствено 16-годишно момиче, страдащо от хипотермия;
- Tirailleur, неправилно представящо френските войници като расисти към негрите от сенегалските си колониални сили;
- и още една от гледна страна на немците, но тъй като играта се продаваше в недовършено състояние, тази кампания се появява по-късно и следователно не знам нищо за нея.

След година пачове, ъпдейти и уникални експанжъни, играта може и да става за нещо, но Куцото Магаре препоръчва бойкот на Electronic Arts. Не давайте пари на тези боклуци за тези боклуци. Играйте нещо друго.


Батълфийлд 2042 (2021)

През 2021 пък вече не е модерно да си си лице към камерата
Увеличаване
През 2021 пък вече не е модерно да си си лице към камерата
Мнението на хората за новия БФ. Ох, от това и мене даже ме боли...
Увеличаване
Мнението на хората за новия БФ. Ох, от това и мене даже ме боли...

А, краят на 2021-ва и началото на 2022-ра. Злата корона-чан все още владее света ("мерките ще са само за 3 седмици, bro"), и след поредното забавяне ДАЙСовете измъдриха следващия бетълфилд. Мигар имаше съмнение? И що е то? БАТЪЛФИЙЛД 2042, създавайки алюзии към 2142 и 1942, епизоди от славното минало на поредицата. Звучи добре, нали? Ще видим, ще видим...

Защо, драги читателю, човек сяда да играе BF игри вместо някои от множеството други симулатори на насилие от първо лице? Аз, лично, защото искам да се почувствам сякаш съм на бойното поле (както е и името на поредицата). Харесвам класовата система, големите карти, превозните средства. Искам да вляза в сървър, да се присъединя към едната от армиите, и да съм член на тази армия за времето на мача -- я медик, я щурмовак или някакъв друг. Искам докато съм китаец да ми се мечи на китайски в ухото, а докато съм руснак -- да слушам руски от съотборниците си. Искам "имерсия", искам да съм прост войник в армията, който се сражава с някаква предполагаема цел (по времето на BF2, всяка карта си имаше абзац информация, който обясняваше защо воюваме за тая територия... уви, вече няма такива екстри).

Да влезе БФ 2042. Какво е предложението? Заради глобалното затопляне светът е в хаос и има нова "студена война". Ние сме "no-pats" (като експати ама без държава... значи безпати, а?), наемници които се сражават за когото искат в малки "горещи" конфликти. Освен това играта вече е и хиро-шуутър (като overwatch, dirty bomb, или rainbow six siege), тоест не може вече да съм безлик щурмовак или картечар или медик, а си избирам герой с име и уникални способности (германката лекува, руснакът има установка, канадецът носи канджа, такива работи); играта излиза със списък от около 8 такива герои. Сървърите са по-големи, 128 души вместо добрите стари 64.

И така, значи имаме карти с по 128 души (това само по себе си няма лошо), и 8 героя, които да изберем; значи в един отбор (64 души) ще има средно по 8 копия от всеки уникален герой. Какъв е смисълът да съм "Мария, лекуваща германка", или "Борис, руснак с картечница", ако в отбора ми ще има още 7 души като мен? Нормалните hero shooter-и заобикалят този проблем, тъй като най-често работят с отбори от по шестима души, а някои (overwatch например, ако не се лъжа) даже забраняват дубликатите в отбора. С по 64 души на отбор обаче, това е налудничаво.

Плюс това, защо съм руснак на служба на американците? Или германка на служба на руснаците? Щото сме "безпати" и сме наемници. Ама аз не искам да съм международен наемник, ако го исках, щях да играя произволна друга игра. Искам да съм прост американец, или прост руснак, или прост китаец на служба на армията си, не да играя персонаж и да правят гейски комикси за него (визираме overwatch пак).

В играта няма китайци, между другото, защото китайците забранили BF4 (в нея нали имаше китайци и китайски карти) и EA искат да вземат пари и от китайския пазар. Пак сме само американци срещу руснаци... Каква скука. Аз още си спомням МЕКсиканците от BF2. Уви, доброто старо време вече го няма...

И така. Поради тези причини, както и track record-a на ДАЙС с последната игра, аз лично нямам интерес към тази. Уви, но нещата са си просто такива.

На мен не ми харесва значи, но аз съм инато магаре, мен ме оставете. На другите харесва ли им? Играта бе приета ужасяващо зле. Била пълна с бъгове, ужасно оптимизирана, недовършена (помните ли липсващата кампания в последния БФ, а? В тази игра въобще няма сингъл кампания, между другото), а и май много хора са съгласни с мен, че това вече не прилича на батълфийлд:

  Battlefield has lost its identity
    -- някакъв тип (https://steamcommunity.com/profiles/76561198043332961/recommended/1517290/)
  Tl,dr - game is cringe
    -- базиран словак (https://steamcommunity.com/id/MailmanMel/recommended/1517290/)
  Do not buy Battlefield 2042
    -- аутист (https://steamcommunity.com/id/searrard/recommended/1517290/) (който документира всяко счупено нещо)
  This is by far the worst BF new game release I've witnessed
    -- буумър (https://steamcommunity.com/id/oz1stormy/recommended/1517290/) 


Та така. 2042 е, както изглежда, пълно разочарование. Явно чакаме да видим следващата... ако ЕА не убие ДАЙС, разбира се. Те все пак имат склонност да затварят всяко студио, което се прецака.

Лични инструменти