САП Лабс

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

"Е тука налево бе... абе... изтървахме го бе.... айде още малко по "Борис" нагоре
и ще се върнем покрай пазарчето на "Павлово"...
Кво? 10 лева... как 10 лева бе... ебати"
- Ахмед Мерчев за САП Лабс пред представител на фирма ОК Супертранс.
SAP Labs
SAP Labs

САП Лабс е подделение на SAP (Германия), занимаващо се с разработката на J2EE апликейшън сървър-а на компанията, НетУивър.

Разработват методи за въртене на сапа и на тслата дръжката, която влезе мъжката.

Съдържание

Началото

САП Лабс е резултат от бас между бившия шеф на компанията Дитрих Клаус и неговият колега от Оракъл Лари Елисън. Лари постоянно се подигравал на Дитрих, че държи рекорда на Гинес с най-бъгавия и неизползваем софтуер в света. Дитрих приел това лично и се обзаложил с Лари, че до 5 години ще успее да произведе софтуер, който е по-бъгав и неизползваем дори от Оракъл. Резултатът е НетУивър и софийският офис на компанията, САП Лабс. В последствие, САП Лабс става и първият ИТ инкубатор в София. Допълнително застраховане срещу евентуален нежелан успех на проекта е и имплементирането на процеси по ИСО 9001.

Хората

Примерните служители на САП Лабс Румънеца и Енчев, ударници на труда, преизпълнили петилетката за 3 години.
Увеличаване
Примерните служители на САП Лабс Румънеца и Енчев, ударници на труда, преизпълнили петилетката за 3 години.

За да успее в тази трудна задача, САП Лабс трябва да наеме голямо количество хора, които да успеят да напишат бъгав и неизползваем продукт. Сред известните Джава програмисти в САП Лабс са Румънеца и Енчев, Волен Сидеров, басиста на Ахат-Ден Исризофф (подпомаган в професионалното си развитие от QA гуруто на САП Асиз).

От особено значение за успеха на САП Лабс е избора на достатъчно некадърни и демотивирани /нано/ кадри, по възножност по роднинска линия - съпрузи, братя, сестри, и братовчеди.

Специален критерий, прикрит в тестовете на кандидатите, е афинитета им към инфантилност, анимационни филми и по-специално смърфове. Това е ясен индикатор за наличие на хроничен дегресивен синдром, водещ до писане на безумен код и създаване на неработещи продукти съпроводено със странични тежки ефекти от сорта на повишено самочувствие и намалена потентност.

Друга част от теста покрива паранормалните възможности на кандидатите, включително телепатия телекинеза и Клаус/трофобия. За целта кандидатите трябва да отговорят вярно на въпроси, чиито верен отговор знае само автора (http://baimangau.hit.bg/mango10.jpg) на ИСО 9001 процедурите на САП Лабс. Тези въпроси имат за цел да идентифицират кандидати, които могат да чатят, без да щракат по клавиатурата и да нарушават съня на колегите.

Атмосферата

Столовата на САП
Столовата на САП

Всички служители на САП Лабс получават безплатно помия за обяд, която се сервира в сградата на фирмата на булевард "Цар Борис". Целта на обяда от една страна е да се нагуши фирма Либърти Фуд (http://www.lfsbg.com/bg/home.html). От друга страна, така хората получат стомашно разстройство, генерира се напрежение и газове, стоят колкото се може повече време в кенефите, и това да им пречи да пишат добър софтуер. Всеки вторник и четвъртък, в десерта се слагат химични елементи, които да смущават половата активност на мъжките индивиди и проблемите в сексуалния им живот да рефлектират негативно на работата. Всяка сряда се сервира пиле фрикасе, всеки четвъртък мусака. Важно е да не се изпуска наличието в менюто и на шкембе чорбата всеки петък.

В произволен ден, всяка втора седмица атмосферата става наистина уникална. Това е денят, в който няма вода в тоалетните. Това е и единственият ден, в който служитилите на САПАРД, Минестерство на Околната среда и Водите, Община Овча Купел, както и Образцови Апетки не идват на безплатен обяд и кока кола. За сметка на това пък офисът се радва на небивал наплив от служители на фирма Заубермахер (http://www.saubermacher.bg/), които се възползват от безплатното кафе и миризма.

Фирмата поема частично и медицински разходи на своите служители - всички са ваксинирани против Пичи грип. Заради повишените медицински разходи в следствие на артеро-склероза, затлъстяване и пролапсни хемороиди сред служителите си, столовата на САП Лабс въведе "ФИТ Меню", чиято цена трябва да компенсира скъпо струващото лечение на споменатите заболявания.

Мениджмънт

Фирмата се управлява от екип, в който влизат:

  • вице-президентите в българския лаб
  • мениджинг дайректърът на САП Лабс България - г-н. Пламен Тилев
  • единствения мениджър с един подчинен г-жа. Павлина Енева, шеф на една от HR-ките.

Мениджмънта на фирмата се стимулира спрямо лошите резултати. Целта е фирмата да достигне 1,000 човека до 2010-а година, за да стане абсолютно невъзможно да се свърши някаква работа.

Ако успее в тази задача, г-н. Пламен Тилев ще получи възможност да замени нещастното си ново BMW523i (E60) (http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_5_Series) с бял модел Голф 2, тунингован по пернишки с метална тръба отпред и теглич отзад, както и нов килим от магазин Комо - да покрива Голфа през лятото.

Профсъюза

САП Лабс стават известни и с факта, че там е основан първия програмистки синдикат оглавяван от Румънеца и Енчев на ротационен принцип:

"Аз на тебе - ти на мене"
- споделя Енчев зад гърба на Румънеца, смеейки се.

На последната сбирка на синдикалното ръководство, направена над порция Пиле фрикасе, независим източник е доловил басистът на Ахат да призовава към стачни действия.

"Карат ни да работим!" 
– оплакват се и други служители. 

Волен Сидеров се жалвал, че от някаква малка фирма с 90 милиарда оборот искали незабавно решение за възникнал проблем. Решаването на проблема изисквало Волен да работи в четвъртък, а известно е от сръбския пан-славизъм, че четвъртък е ден за почивка от работа (сряда - б.а. но не всяка, все пак не е възможен толкова див капитализъм) и подготовка за почивните дни като цяло.


Световно и локално влияние на пазара на работна ръка

САП Лабс София вдигна глобалния Джава индекс с 5%
Увеличаване
САП Лабс София вдигна глобалния Джава индекс с 5%

До преди две години, в световен мащаб, използването на платформата за програмиране Джава намалява за сметка на новопоявилата се технология на Майкрософт .НЕТ. След откриването на офиса на САП Лабс в София обаче, тази тенденция се променя и използването на Джава в световен мащаб се покачва с 5%.

Същевременно, в софийските квартали Обеля, Дружба и Люлин се забелязват чувствително по-малко хора през деня. Тези хора, според достоверни източници, са Джава програмисти w SAP Labs.

"Е бабе, тука толко хора имаше по каааветата, млади хора, сега откакто отвориха
тази пущина на 'Цар Борис' никой нема"
- жалва се баба Илийца от Люлин-7, продавачка на вестници. Оборотът на бабата е намалял двойно.

Българският бизнес приема нееднозначно появата на немския гигант. Румен Гайтанов - Вълка, шеф на софийските фирми за извозване на боклук "Дитц" и "Волф", казва:

"Откакто се появиха тия на 'Цар Борис', вече не можем да си намираме хора да извозват боклука
 - всички са там. Не е честно - тези там нямат за цел да направят нищо, докато ние се борим
с боклука всеки ден. Вчера се наложи лично аз да карам една боклукчийска кола до 'Суха Река'.
Ще сезирам правителството за това"
- закани се Гайтанов, известен още като първият българин с поръчков модел 
   МакЛарън Голф 2 на стойност 450,000 евро.

Кампанията 2005/2006

А тииииииии кандидатства ли във САП Лабс?
Увеличаване
А тииииииии кандидатства ли във САП Лабс?

Кампанията за набиране на кадри през 2005 е обхванала младо, старо, лудо и нормално. Румънеца и Енчев изнасят 1024 концерта пред Мавзолея с цел набиране на кандидати. След късане на потници и гащи както и гонитба с кучета около офиса бяха събрани необходимите биографии на хора подходящи за обучение в Тъмната страна на Силата.

Кампанията 2006/2007

След системния сексуален тормоз, който Румънеца и Енчев оказват върху 5-те служителки на САП (три HR-ки, една тестерка и една програмистка), на всеки девет месеца се наблюдава прираст на служителите в компанията. След щателно проучване Румънеца и Енчев установяват, че сексуланият тормоз е най-ефективната стратегия за увеличаване на броя на кадрите, от което и следва и новата политика в САП да се назначават само жени, или поне съпруги. Благодарение на прираста се налага и компанията да се премести в нова сграда (нагоре по "Борис Три"). Освен че сградата е по-голяма, е оборудвана и със зелена телена ограда, по която текат не 220, а цели 221 волта ток - за да не избяга някой от служителите в САП.

"Беше ужасно! Караха ни по цял ден да правим вуду магии върху кукла 
с образа на Лари Елисън, а нощем да указваме сексуален тормоз върху 
колежките"
- споделено пред Трут от бивш кадър на САП, успял да се измъкне през канализацията.

Интерпретации

Словосъчетанието Саб Лабс произлиза от български език.

Сап
Дръжка на земеделски или дюлгерски инструмент.
"На т'слата дръжката".

(Сап да не се бърка с известната марката за производство на правоъгълници Saab, въпреки че звуци малко сходно )

Лабс
Произлиза от хубавата звучна българска дума хлабаво на Аскууски "лабаво":
„Дай малко лабак”.

Като се добави „s” за множествено число от ингелизки, става Лабс.

Словосъчетанието Саб Лабс може да бъде преведено като лабави дръжки на тесли.

САП Лабс и поетите

Един небезизвестен български поет Славейко Петков изпревари времето и написа златните редове в българската литература:

Кат САП-а няма втори
тъй могъщ на света;
той е нашата опора,
той е нашта висота!

Свързани статии

Лични инструменти