Куолити Ашуранс

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

"Те-ле-фони, ашуранс..."
- орк. Кристали, "Телефони"
Иван Стоянов, QA leader на фирма
Увеличаване
Иван Стоянов, QA leader на фирма Мусала Софт

Дейност в ИТ компаниите, целяща да изгради фалшиво чуство на сигурност в клиента и фирменото ръководство. Самият израз произхожда от древно шумерско заклинание, използвано в обредите за възкресяване на починал добитък.

За целта Куолити Ашуранс специалистите използват широк набор от псевдонаучни прийоми, генериращи безумно количество изходни данни. Неспособността на мениджърите и клиентите да възприемат подаваната им информация ги кара да изпитват чувство на идиличен комфорт. Един от най-популярните прийоми е т.нар. СиБурДизъм, след него се нареждат правенето на вятър с уста и разказването на мръсни вицове за Ц програмисти, кастващи до void*.

През последните няколко месеца се забелязва бум на Куолити Ашуранс дейността в САП Лабс, НетИсСат и Мусала Софт, която наема военни хеликоптери, за да транспортира своите QA специалисти до офиса си на връх Мусала.

"Когато пикаеш от хеликоптера над 2000 метра, урината ти директно замръзва,
хаха, хахаххаха" 
 - проявява се с типичното си чувство за хумор Иван Стоянов, QA leader на
фирмата.

Size does matter

Размерът на QA тийма е от особено значение за егото на шефа на софтуерната компания. На ежегодните сбирки на асоциацията на производителите на софтуер БАСКОМ, всеки шеф мимолетно подхвърля колко QAs работят във фирмата, предизвиквайки завист и цъкания от останалите.

"Е са наехми още пет кюей-та"
"Ехеее, ние ощи Август наехми диесетина, много са добри"
"Кво говорите ва, ние имаме 30 кюей-та, мой ва консултираме нещо, ва".
 - разговор от последната среща на БАСКОМ.

Абсолютната невъзможност на шефовете да разберат какво точно се случва в QA процеса води до наемане на още QA специалисти. Логиката е следната:

"Абе, даеба, няяам идея кво праят тия и дали има полза, ама ако го кажа това ще ми се 
 смеят и ще си изгубя престижа... дай по-добре да наемем още 5 пича, пък и да няма полза 
 поне на следващата среща на БАСКОМ ще съм по як пич от Генчо от Немечек."

Това води до нереално голямо търсене на QA специалисти на пазара. Екипът на Всичко за 1 лев препоръчва на девелопери, търсещи си работа, да говорят несвързани неща на глобална тема на интервюто и да крият техническите си знания. Това им гарантира работа като Lead QA engineer. При перфектно скриване на всички технически качества е гарантирана мениджърска позиция с двойна заплата и служебна кола. Екипът на Всичко за 1 лев съвсем скоро ще публикува ценни съвети за това как можете да скриете техническите си умения на интервю за работа.

Методология

Зеленият цвят на NUnit успокоява шефовете.
Увеличаване
Зеленият цвят на NUnit успокоява шефовете.

Успешният QA специалист трябва редовно да сменя методологиите, които прилага в работата си - иначе рискува хората около него да почнат да разбират какво точно (не) прави и да си изгуби хляба. Целта на новата методология е да бъде още по-абстрактна, загадъчна, обемна и тежка от предишната, за да бъде максимално неясно какво се случва.

Най-популярната към момента методология е Unit Testing, разработена от руския QA специалист Кашпировски. Методологията е разработена с помощта на руските тайни служби. Тя включва:

  • името "Testing" - това дава яснота на шефовете, че нещо някъде някак си се тества и ги успокоява.
  • името "Unit" - достатъчно неясно и глобално, да не знае никой за какво става дума и все пак да го е страх да попита, "Абе кво е юнит даеба", с риск да не се изложи.
  • примитивни тестове, за да се постигне по-голяма бройка. Така QA специалистът казва на шефа си "Гошо, напраих 154 теста", и шефът Гошо се успокоява.
  • тестовете са скрити и практически невидими за шефа. Така, по-голямата част от тестовете са от типа:
[Test]
 public void TestComplexSystem()
 {
    Assert.AreEqual(5, 5);
 }

  • голяма зелена линия, отчитаща прогреса. Зеленото успокоява шефовете и им носи увереност, че всичко е наред.
Лични инструменти