Прокрастинация

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Съдържание

Термин

Прокрастинация е отлагането на някаква значителна дейност с цел извършане на някаква друга по-малко значителна дейност.

Пример:В момента трябва да си на работаТи слушаш black metal, на чашка твърд Алкохол.

Това което извършваш е прокрастинация.

А Ти си прокрастинатор.

Терминът е въведен във експлоататорските, капиталистически страни с цел намаляване радостта на работниците в Петък.

В напредничавите общества прокрастинацията е считана за вредно(най вероятно за Големият шеф) явление вследствие на психическа умора.Та кой не е чувал колегите си,когато оплескат нещо и/или отлагат да го свършат да се оправдават пред Началството: "Дявола ме накара".

От тази култова реплика се вижда ясно и връзката на прокрастинацията със black metalа, Алкохола и "Дявола.

Лечение срещу нея все още не е измислено,но упорито се твърди,че скоро ще има затягане на коланите,което ще сведе процеса на развитие на прокрастинацията до минимум.

От Кибертрон обявиха: Край!!!Стига вече прокрастинация!Няма да отлагаме пускането на нашият хуманоид нито ден повече...Ебаси колко много време сме изгубили... -Ахмед Мерчев пред свои подчинени.

След което наредил из всички офиси,цехове и работни помещения да бъде изписан с големи букви следният лозунг:

Едиственото средство за борба със прокрастинацията е роботохолизма


Прокрастинация-опити за контра-атака към мързела или изповед на един препатил индивид

               Описание на проблема

Самия аз съм ужасен прокрастинатор. Дори мисля че съм блогвал за това. Малко самооргранизация би трябвало да реши проблема, да ама не. Проблемът има дълбок психологически корен, и не винаги е проблем, понякога е ефективна защита против вършенето на ненужни неща.

Отне ми 2 месеца да си подам документите за шофьорската книжка. 3 седмици се мотах докато отида да се запиша на курс в БЧК за първа помощ, после 1 седмица чаках, после 1 седмица ме домързя да си потърся дипломата от 9-ти клас, после още толкова отлагах медицински преглед и накрая 2 седмици се чудих кога ще ми е удобно да отида да си подам документите. Разбира се много обичам да вися по гишетата и да се занимавам с българската бюрокрация, и явно заради това подсъзнанието ми(в някои случаи и съзнанието) отлагаше целия процес.

Денят на един прокрастинатор


Ставам към 8-9, правя си кафе, ям баничка за закуска с кафето, отварям Firefox и преглеждам комиксите които следя докато закусвам. Като свърша преглеждам блоговете които следя. Като свърша преглеждам социалните новинарски сайтове които следя(Hacker News, Reddit) и чета почти всичко което сметна за интересно. След това преглеждам видеотата в Youtube от каналите към които съм субскрайбнът, след това обядвам(не винаги) и отивам на даскало към обяд. След това вечерта обикновено изигравам една-две бързи партии на шах срещу компютъра ми, или играя малко СтарКрафт или lock on. След това ребуутвам отново в линукс и преглеждам блогосферата, отново по гореописания начин, проверявам групите ми в гугъл, мейлинг листите в които съм записан и след това блогосферата отново, след това отново блогосферата и пак комикси до 2-3 часа сутринта. По добре е от нищо нали :D.

Това е общо взето описанието на проблема. Утре(или ако ме домързи, в други ден) очаквайте следващия пост, в който ще говоря за дребните и скучни задачи.

Поставяне на диагноза

Ако се проследят действията на индивида внимателно и се направи план за откриване на причината за заболяването ще се забележи следното нещо:Някои от действията се повтарят повече от един път.

Следователно бихме могли да отсечем,че зад прокрастинацията стои най-често повтарящото се действие,а именно-преглеждането на блогосферата,което е упоменато цели 4 пъти. Без всякакво съмнение бихме заключили,че колкото по-малко седи във блога си гореизложеният индивид,толкова по-малка ще е прокрастинацията му и толкова по-бързо ще си вземе книжката.

Както и ще помогне на много от нас за справянето с проблема,като направи така,че да не се налага да четеме блога му.

Лични инструменти