Протос

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Протосите са раса в СтарКрафт, надарени от създателите им Ксел Нага с "purity of form", което означава, че пурата им е добре оформена. Чувството им за чест се е изродило в мазохизъм. Играейки с Протосите, играчът приема титлата Екзекутор (на добре оформени пури).

Адун

Мистична личност, която всички Протоси псуват непрекъснато. Според специалисти лингвисти, най-точният превод на често употребяваното "En taro Adun" на човешки е "Да ти еба майката".

Разбира се, това ни най-малко не означава, че Адун значи "майка", въпреки че и това е напълно възможно. В Брууд Вар освен Адун се псува също и Тасадар, който е известен протос, умрял на финала на оригиналния СтарКрафт.

Причината за това вероятно е голямото количество инвентар, който той потрошава по време на играта, което го прави търсен престъпник. Пример за употреба:

P: "En taro Adun, Executor. We need your help."
П: "Да му еба майката, Екзекуторе. Пак се осрахме и трябва да оправяш нещата."

В бъдеще е вероятно "En taro Tassadar" да се замени с "En taro Георги Чорбаджийски"

Единици

Бачкатор (a.k.a. Probe)
Миниатюрна, нескопосона, летяща купчина скрап, служеща като общак при протоса. Основното му предназначение е да препикава късове кристали с токсична синя урина, имаща свойството да нареже кристала на парчета. Нарязаните парчета в последствие се носят в главната бижутерия където се преработват за ненужни украшения на останалите единици. Друга отличителна черта на бачкатора е способността му да изсира огромни сини лайна (обикновено около 3 пъти по-големи от самия бачкатор), които след продължително облъчване от радиацията на някои пилон се превръщат в завършени, изцяло функциониращи и много жълти сгради. След края на работния ден общаците ходят в газ-бара, където пръскат всички изработени през деня пари. В битка са особено добри войни, с изключения на случаите когато враговете им отвръщат на ударите.
Zealot
Тъп пешеходен бъхтач. По нашенски мутра. Постоянно повтаря : "My wife for hire!", демек че дава жена си под наем.
Dragoon
Мозъкът на смъртно ранен Zealot в роботизирано тяло. Както подчертахме, Zealot-ът е тъп, а роботизираното тяло го обърква още повече, затова Dragoon-ът води спор с Голията на хората за най-тъпа единица в играта.
High Templar
Събира статично електричество в светещата си глава. Благодарение на него левитира над земята, вместо да ходи. Може да освобождава въпросното електричество под формата на светкавици и който е отдолу, да му мисли. Темпларите са хомосексуалисти и могат да се съешават, образувайки Archon.
Dark Templar
Създаден от генетична кръстоска между Емо, сврян зет, и Хищник (от едноименния филм), като в последствие на всичката тази емоционална нестабилност ги получавате невидими - толкова са сдухани, че си вярват в невидимостта. Изкривяването на всички измерения, следващи тази логика, наистина ги правят невидими. Спорно е дали те си вярват или вие им вярвате. Въоръжени с пластмасов меч, тип "Star Wars Nerd", който, шуми, бучи, звънти и тям подобни работи, който докарват противника до инфаркт или инсулт. След като са емота, също като High Templar-ите съм склонни към хомосексуализъм.
Archon
Резултата от съешаване между два High Templar-а. Представлява статична топка, която поради липса на по-добра анимация, изглежда кара кънки за да се движи. С дразнещ слуха говорен дефект, единицата е почти безсмислена, а някъде в мъглявите жътеникави изпарения (вторичен ефект от "малката" нужда), Archon-а е успял да скрие и акумолаторна батерия, в следствие на което противниковите единици биват нискотехнологично, но ефективно ударени от токова дъга.
Dark Archon
За разлика от Dark Templar-ите, тези показват сдухаността и хомосексуализма си открито, и вярват в пацифизма (не атакуват противника). Изпаренията около тях са сложна химична реакция между кръв, урина и фекалии (което обяснява червения цвят и какво точно става между една хомосексуална двойка), в последсвие Dark Archon-ите развиват две важни умения: колкото и да смърдят стават дипломати и зарибяват противниковите единици да се присъединят към политическата кауза на протоса, а второто е да хвърлят фекална граната, която с шашкащата си смрад, за момент блокира движенията на противника.
Corsair
Калени в битки и постоянно намиращи се на бойното поле, протосите трябва от време на време да си почиват и се забавляват. И тук се появява Корсарът. Това е малко корабче, което прави светлинно шоу за въздушните единици. Но протестиращите Zealot-и на земята изпращат протестна нота до правителството и затова на корсарите е направен ъпгрейд, чрез който те временно създават синя минидискотека на земята. Докато се намират в нея, единициците(и защитните кули) не могат да атакуват, защото са се отпуснали и се забавляват.

Двойки

Протоса е единствената раса способна да създава двойки. Представители на двойките са Archon и Dark Archon. Това са обединения съответно между два Темплара и два Дарк Темплара, свързани в неразривен, хомосексуален (в случай, че темпларите и дарк темпларите не са двуполови същества, което за сега не е съвсем ясно) брачен съюз.

Лични инструменти