Петър Дънов

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Петър Дънов (официално познат като Мучителя, но известен още като Петърчо, както го е наричала леля му) – фотомодел и интимен приятел на Толкин.

Поради впечатляващата си колекция от пръстени (за които някои твърдят, че са просто капачки от бира Шуменско) вдъхновява последния да напише едноименния си роман, където Дънов се подвизава под псевдонима Гандалф. Един ден Толкин изчезва заедно с всичките пръстени на Петърчо, а година по-късно издава Властелинът на Пръстените, като си присвоява всички авторски права. Дънов създава Бялото братство, чиято цел е да намерят скритите пръстени. След съвет с Божидар Димитров белите братя разбират, че Толкин ги е оставил в Родопите, преследван от Македонците, задето не иска да си признае, че е ползвал Македония като модел за Средната Земя. Въпреки привидното единство на белите братя, са известни две напълно различаващи се фракции сред тях:
- дъновисти (или oще true brothers). Погрешно е впечатлението, че наименованието им произтича от фамилията на Петърчо. Просто техният начин на виждане (разбирай светоглед) е през дъното на празната бутилка алкохол (поне 40 градуса), лишена от полезното си съдържание именно от съответния дъновист.
- дървенисти (или още пазители на завета) – виж живеещи по дърветата примати, използвани от Божидар Димитров да докаже, че Източни Родопи е люлката на човешката цивилизация. За целта си измисля псевдонима Чар Дървен, написва няколко тома теории и фалшифицира всички известни исторически данни, за да изглежда автентично. По-късно, по съвет на проф. Юлиан Вучков, псевдонимът бива сменен на Чарлз Дарвин, защото „звучи по-нравствено и по-рицарски”. Дървенистите нападат Толкин, докато бяга в Родопите, и му отнемат откраднатите пръстени заедно със снимки от последната еротична фотосесия на Дънов, когото сметнали за пратеник Божи.

Паневритмия

Дънов, достигайки дъното (на поредната бутилка), измисля паневритмия - танц с еротични елементи, който би трябвало да предотврати предсказаната от Нострадамус пандемия от аневризъм (придобит от много пиене на кафе).

И ще се появят зърна черни, и ще пият всички отвара, що направена е от тях,
и няма да пребъдат тези грешници дълго из царството человешко.
- Нострадамус

Паневритмията представлява танц на жени, облечени само по бели прозрачни нощници, които се въртят в кръг обратно на часовниковата срелка (според Дънов така се ютилизира енергията, генерирана от всички часовници). Известно е, че Петърчо е умрял от сърдечен удар поради превъзбуда по време на паневритмия. След като възкръсва, вече спира да посещава въпросните сбирки и се ориентира към класически балет.

В момента аневритмията се изпълнява от престарели последователки на Дънов и от пенсионирани възпитанички на академията по класически балет.

Износ на беседи

Известно е, че Мучитеят е изнесъл над 3000 беседи. За беседите е използван масивен бук, което е довело до обезлесяването на Лудогорието. Беседите също са богато орнамернтирани с дърворезби, ползващи мотиви от паневритмията и на покрива на всяка беседа е инсталиран ветропоказател - тип петле. Беседите са изнасяни главно за Франция (където Мучителят е известен като "Бе мани са Дуно") - и благодерание на това натрупва първия си милион.

Дънов си проготвя кафе
Увеличаване
Дънов си проготвя кафе

Бяло братство

След престоя си в страната на неограничените възможности по време на обучението си за санитар, Дънов за пръв път съзира голяма черна паламарка на афро-американец.Бидейки безкрайно комплексиран пристъпва в члентсво в КуКуКлан (по това време изветен като Бяло Братсво) , чийто клон основава и в България ,наричайки го Всемирно Бяло Братство (всемирно защото все още избива комплекси). Всемирното Бяло Братство съществува и до днес и се занимава с разпространение на секстистки (както е видно и от името - защо примерно не сестринство) и расистки (бяло) идеи.

Лични инструменти