КиберЯвор

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

КиберЯвор е един от неуспешните опити на Кибертрон да създаде андроид с изкуствен интелект, който да замени до болка омръзналите извращения на природата от подвид Homo Polizei.

Съдържание

Проектът КиберПолицай

В далечната 1891 година правителството на Абсурдистан финансира проучване, фокусирано върху ефективността на МВР в ерата на информационните технологии. Събирането на информация и анализът ѝ отнемат близо 100 години, главно поради изключително динамичните процеси, протичащи в тази обществена ниша. Докладът от проучванията е засекретен, но Кибертрон успява да внедри своят андроид-шпионин Филчев в комисията по досиетата в архива на МВР. Информацията, до която достига агентът предизвиква спешна среща на борда на директорите, в която Ахмед Мерчев заявява, че тенденциите са обезпокоителни и ако не се вземат спешни мерки е твърде възможно нещата да излязат извън контрол. На карта са заложени copyrights на песните, изпълнявани от андроиди на корпорацията от ранга на Слави Трифонов и Лили Иванова. Развлекателната дивизия на корпорацията носи близо $2 трилиона приходи всяка година, които са сериозно застрашени от набиращите мощ интернет-пирати.

В същото време, правителството на Абсурдистан отчаяно се нуждае от кадри в новосформиращото се звено за борба с интернет-престъпниците. За жалост повечето кандидати се оказват безкрупулни интернет пирати, които вършат престъпления под прикритието на полицейската значка.

Ахмед Мерчев лично оглавява новото R&D звено на компанията, чиято задача е да изобрети ефективен, неподатлив на корупция КиберПолицай.

Първите резултати

Първите години на проекта преминават в много трудности и неуспехи. Началните прототипи с изкуствен интелект, вдъхновен от реалните личности Сержант Петров и Лейтенант Ваньо Тубата, излизат извън контрол по време на тестовете. По време на тренировъчна практика на магистрала Тракия, където прототипите трябва да следят за обикновени нискотехнологични нарушители, движещи се с превишена скорост, контактът с андроидите изненадващо е загубен. В последствие в медиите излизат мъгляви вести за магистрални бандити и мними катаджии. Единия от прототипите е бил забелязан последно преди 4 години във 5-етажна вила, разположена на китното океанско крайбрежие в ЮАР. Учените от Кибертрон обаче не са обезкуражени и работят всеотдайно за постигане на каузата

Пробивът и раждането на КиберЯвор

Успехът на екипът идва през 1997, по време на гигантско слънчево изригване. Според преданието, силната йонизираща радиация успява да пробие йоносферата и довежда до мутации изкуствения интелект, разположен на EEPROM чиповете на новия прототип. В същият момент системата с графитените прътове за забавянето на неутроните в малкия ядрен реактор в лабораторията отказват, което води до неконтролируема верижна ядрена реакция. Реакторът избухва, убивайки всички учени без лидера Ахмед, който през това време се намира в джамията до Халите. Лабораторията е разрушена. Вали кален, радиоактивен дъжд. Блестят светкавици. В този момент ръката на недовършеният прототип злокобно се повдига. Това са първите мигове на Агент КиберЯвор.

Събуждайки се, андроидът се опитва да анализира със своите фасетъчни фотосензори обстановката наоколо. За съжаление те се оказват повредени от експлозията. Половината Младост 1 е разрушен. Черен дим се издига над останките от панелките. КиберЯвор активира своята 802.11 подсистема. Това е моментът в който агентът започва да вижда първите си ТиСиПи пакети - според древното предание това са били комуникациите на Волен Сидеров със сайт за детска порнография. Оттогава насам порносайтовете са фикс-идея на КиберЯвор. От този момент нататък близо 8 години от КиберЯвор няма никаква вест и кост. Злите езици твърдят, че андроидът строи в тайно мазе в Студентски Град огромен уиндолс клъстър , способен в реално време да анализира целия световен трафик.

Кибертрон се отказва от проекта

След инцидента, който е един от най-сериозните в историята на компанията, проектът бива изоставен. Кибертрон променя тактиката и регистрира НПО-та с идеална цел, които да образоват населението колко фатална е употребата на емпетройки и торънт тракъри. Такива НПО-та са МузикАутор, ПРОФОН, RIAA и MPAA. Следва да се отбележи, че благодарение на тяхната активна благотворна намеса в обществените дейности, средната продължителност на живота в световен мащаб е нараснал с 2 години и 6 месеца.

2006 година: завръщането на агент КиберЯвор

Изненадващо, през 2006 година КиберЯвор излиза от тайното сървърно помещение, очевидно постигнал целта си. Злите езици твърдят, че чрез дълги подземни галерии, той е успял да се добере до цялата подземна инфраструктура на софийския MAN, прихващайки целия интернет трафик. Организацията НСБОП веднага го вербува за агент и го избира за шеф на кибер-отдела. Под ведомостта за заплатите той се подписва скромно - Явор Колев. КиберЯвор и Явор Колев са двете харизматични лица на един и същ обект, нещо като Superman и Clark Kent, но много по-ефективни в борбата със злото, и без цялото безмислено хвърчене наоколо.

Акциите на агент КиберЯвор

За съжаление поради секретния характер на неговите мисии, НСБОП не разпространява много информация за неговите постижения. Според Кибертрон (за които се говори че все още имат root достъп до андроида) най-големите му постижения са:

  • Разбиването на 59 мрежи за порнография с участието на сърни, елени и таралежи
  • Безследното изчезване на близо 170.000 потребители на торънт тракери (предполага се че са в клетки в мазето на агента)
  • Разбиването на 11 терористични групи, използващи поради невнимание IRC и други cleartext протоколи за комуникация
  • Арестуването на uber-тартора на европейските интернет-пирати, познат като PayforPorn. В жилището му са открити близо 200 ДВД-та с клипове на Лили Иванова
  • Neighbourhood watch програма сред децата в детската градина - логото на кампанията тук: (http://jpgshare.com/?ff01b8f3b79310667d3a38ecb7d4c97b)

Ахилесовата пета на КиберЯвор

Твърди се, че агентът се страхува единствено от потребители на Кремиковци Линукс. Последните изпитват силна ненавист към него, откакто той опожарява 10 от mirror-ите с binary пакети за операционната система, обърквайки ги със сървъри за геронтофилска порнография. Няколко потребители са се опитвали да организират атентати срещу андроида, засега неуспешни. Злите езици твърдят, че има връзка между корпорацията Майкрософт и КиберЯвор, но това не е доказано.

Новият враг

Из протоколите на Кибертрон:

След разбиването на порно-мафията в Абсурдистан и обявяването на порното за нелегално и криминално, агент КиберЯвор загуби смисълът на своето съществуване. Алгоритъмът, заложен от Кибертрон се състоеше в един прост безкраен цикъл от функции за борба с порнографията. Assertion exception-и не бяха предвидени, не се обработваха коректно, и според алгоритъмът, след изчезването на порното, първопричината, изпълнението трябваше да продължи с функцията за саморазрушение.

За късмет, оказва се че при експлозията в Младост-1, една от банките с памет, която съхранява кода за саморазрушение излиза от строя. Това предизвиква странни обърквания в изпълнението на програмата, като тя се завръща в безкрайният цикъл. След точно 1.521.432 итерации, андроидът, слухтящ трафикът през софийският MAN попада на свободен блог!!!

Това определя по-нататъшният развой на нещата. Киберявор анализира снимки на свободни еколози, стигайки до извода, че напомнят изключително много на група извратени содомистки порнографски клипчета, намерени на сървър, опожарен лично от него.

Оттук нататък, новият най-голям враг на агента са свободните блогове. Първите вече паднаха жертва. Очаква се до 2-3 години, последните или да изчезнат, или да бъдат обявени в нелегалност.

Какво точно прави агентът в момента не е известно, тъй като връзката с неговата GPS система беше прекъсната преди няколко дни. Доколкото е известно, последно се намираше в хотелска стая в Ню Йорк, подмамвайки свободните блогъри на чат в idg.bg. По-умните от тях обаче се усетиха, че агентът всъщност събира база данни с техните IP адреси и благоразумно не се включиха или използваха проксита и tor. Тези, които не се досетиха и се подадоха на клопката, в момента са в неизвестност.

Лични инструменти