LISP

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Адски пейзаж от корицата на 3то издание на Лисп
Увеличаване
Адски пейзаж от корицата на 3то издание на Лисп

LISP означава Language for Interpreting Spam Programs, с други думи - език с основна цел интерпретиране на спам програми.

Съдържание

История

ЛИСП е създаден през 681 г. от дясната и лявата ръце на Ахмед Мерчев, като демонстрация на ламбда математиката (ламбда математиката смята с ламбда битове), а по късно изобретението е откраднато от селския ерген Ламбда, кръстен така от комшията , и създава плагиатския Ламбда Диод , както и Ламбда Лютеницата.

След това езикът е откраднат от инж. Антони Ставрев и лорд Любомир Славилов, като опит да накарат Мерчев да ходатайства за тях пред господаря си. За да не личи много , го пренаписват на ниско ниво и го разделят на две части - Ци и Паскал. Ръцете с изненада научават, че към езика им проявава интерес самият Велзевул, който се възползва от факта, че не са го патентовали, и го лицензира под сегашното му име. Старото му име се пази в най-дълбока тайна.

По-късно един от учениците на Мерчев написва eval функцията на Ява (единствения език в онези древни времена). Така става чудото - ЛИСП интерпретатор!

Синтаксис

ЛИСП е изключително мощен език, известен с използването на скоби в него. За разлика от другите езици, където се ползват зъболекарски скоби (брекети), тук се ползват грилове, които пък са по-яки и по-гъзарски.

Докато в C++ най-обикновената програма Hello World изглежда така:


#include <cstdlib>
#include <iostream>

int main()
{ // забележете, че C++ използва само брекети
 cout << "Hello world";
 return true;
} // съответно, програмите, писани на ЛИСП с грилове, са по-яки

и заема 8 реда, в ЛИСП тя ще се изпълни долу-горе така:

((list "Hello World")) ; грилове

и дори само:

"Hello World" ; обаче е без грилове

Резултатът ще бъде идентичен, но ЛИСП ще пусне песента на Nelly - Grillz в добавък.

Клюки

Големите глави се опитват да свържат ЛИСП с езика Пролог, като ги преподават в комплект в университетите или изобщо ги сравняват, но тези езици нямат нищо общо, а истината е, че са смъртни врагове.

Открития

Създавайки ЛИСП, Ахмед Мерчев прави много фундаментални открития за компютърните науки, които после са безсрамно откраднати. Такива например са автоматичното събиране на боклука (откраднато от Ява и представено за голямо нововъведение).

За разлика от повечето други езици, които използват сложните и объркващи понятия променлива и масив, ЛИСП използва ясните и лесни за ползване понятия "точкова двойка" и "списък". Точковата двойка представлява два указателя към левия и към десния елемент. Така основната структура от данни на езика става двоично дърво, което, разбира се, е по-просто от всякакви масиви, а свързаният списък е негов частен случай.

ЛИСП в народното творчество

Хакерите са написали много произведения за ЛИСП - от романи, през есета, до стихотворения. Едно от най-популярните е Another Glitch in the Call от известната британска хакерска група Пинк Флойд.

Image:Botev.jpeg Ако Ботев знаеше за това, щеше да се обърне в гроба!
Всъщност той вече го прави, което е и малката тайна на АЕЦ "Козлодуй". Четете на собствен риск.
We don't need no indirection
We don't need no flow control
No data typing or declarations
Hey! You! Leave those lists alone!
All in all, it's just a pure-LISP function call.

We don't need no side effect-ing
We don't need no scope control
No global variables for execution
Hey! You! Leave those args alone!
All in all, it's just a pure-LISP function call.
All in all, it's just a pure-LISP function call.

We don't need no allocation
We don't need no special nodes
No dark bit-flipping in the functions
Hey! You! Leave those bits alone!
All in all, it's just a pure-LISP function call.
All in all, it's just a pure-LISP function call.

We don't need no compilation
We don't need no load control
No link edit for external bindings
Hey! You! Leave that source alone!
All in all, it's just a pure-LISP function call.
All in all, it's just a pure-LISP function call.

Пояснения

Лисп всъщност при конструирането си е основан на древни парадогми и мъгляви ракурсии, основната е крадена от Френел , които пък е крал то Галилеи, които е доказал че земята е плоска, но Френел е доказал че земята е обла като френелова леща , по-точно бобено зърно с крива и мъглява оптика , но и двете са взаимствани от Сенека , които още в дълбока древност , е доказал на сената че земята е в главите им и под краката им, но тъи като са били пияни още от преди събранието от сабалям , те гледали на това от един крив ракурс , някои дори изпопадали изпод пеиките на сената, от там ракурса бил още по добър и земята стигнала до главите им. За да не стане срамно, се захванали да претеглят логическите тъждества между селските сборища ... пример - рязахме салата и пихме вино, извод - значи сме пияни (логическо И)... или друг пример - единия има 5 римски шилинга, другия има 25 , значи ще отсъдим в полза на другия (блестящ пример за сравнение), после измислили и импликацията, конюкцията и конекцията.. а дизюнкцията оставили за другия ден тъи като дневния ред приключил и ги чакал банкета в съседната зала. Накрая , след 3 години усилено заседаване , Питагор се престрашил и предложил иключващото ИЛИ за гласуване ... разбира се че го отхвърлили , тъи като противоречало на събирането на високи данъци, щели да останат гладни сенаторите. Всички тези административни решения били записани на фирмени папируси и закопани в крипта с таимер които да я отвори след 1800 години, както и станало , но тогава наблизо случаино се озовал Бул които бил за гъби наоколо, и така станал щастливеца открил древните ръкописи. За да не бъде напразно откритието , тъи като не му намерил приложение , тои решил да го притури към Лиспа с надежда да бъде дописан в световната история , което и се е случило, но по неволя и по друг повод. така Лиспа се оказал полу-конвенционален, полу-неконвенционален, полу-глух и полу-грамотен език с елементи от стъклен дом и буквопад. до скоро се е използвал за скриване на резултатите ог стъкмистиката, за прогнози за времето и други простотии с елементи на фантазиорство и позиорство. Лиспа се използва основно от бели пуяци, и наи новата мода е да допълнят барбекюто от грилове с шишове ....

>>>((list "Hello World"))<<< ; грилове и шишове , супер гъзария
|||>>>((list "Hello World"))<<<||| ; грилове и шишове и стоики , супер дупер гъзария
Лични инструменти