.Ньет

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

  1. Името на любимото ловно куче на чичко Били.
  2. Благотворителна инициатива на Майкрософт в помощ на оупън-сорс обществото.

Асемблита

Асемблитата са алтернативата на тар.гъзъ пакетите в UNIX операционните системи и онези, които не са UNIX. Te са самоизвличащи се ZIP архиви със сорс-кода на разпространяваните програми за .Ньет платформа. Някои дефектни асемблита идват с неизпълняеми разширения (DLL, netmodule, come_and_get_me и т.н.), обаче благодарение на нова технология в архиватора, сорс кодът може да се извлича и от тях, без да загубим нито буква.

Компилиране, компилиране, компилиране

Даж и компилиран, сорс-кодът си остава сорс-код. Процесът на компилация представлява премахване на всички коментари от кода и понякога (в много редки случаи), заменяне на имената на идентификаторите с произволни низове. Именно на този факт се дължи успехът на платформата - всеки програмист, които пише много коментари или дълги обяснителни имена на променливи, но малко код, ще бъде разконспириран.

За да може програмите да вървят по-бързо, те се компилират непрекъснато, навсякъде, по всяко време и по много пъти. Докато работят, заделената памет не се освобождава в случай, че потрябва отново, а когато дойде време все пак да се освободят някакви ресурси, отново започва компилация.

Бъдеще

Планирано е .Ньет да стане министър-председател на България, издигнат от коалиция Атака.

Лични инструменти