ХъРъ

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Съдържание

Абревиатурата

Съкращение от Хайди дъ Ръботим , тъй като главно хората работещи в отдела са от Хасково.

По настояване на въпросния отдел в Майкрософт един от продуктите им бива именован Уиндолс ХъРъ.

Похвати на работа

Електронни чалми с ефект 20 000 волта, използвани като корекция на грешката върху древните жители на страната Индия.

Философия на ХъРъ

По земите Български вирее кривото разбиране, че за да работиш 'кат ХР (ХъРъ, не ЕксПи, бе тикво) не ти требе образование, требе да можеш да разпознаваш хора. Под разпознаване на хора се има предвид ситуация от типа на "Аха, да, позна'ам го. Тфа е Гошо от Б вход".

Родни и чуждестранни фирми, въртящи бизнес в България, използват "Наръчник на миньора на човешки ресурси" (1878г, издат. Гарамонд, автор: неизвестен). Споделяна характеристика на всички ХъРъ мениджъри в България е хронична темпорална изостаналост. С други думи, набират хора по техники, отречени преди между 150 и 2500 години от всичко, що е ХъРъ по света, и които са довели до краха на не една и две добри идеи.

Всеки добър ХъРъ мениджър е наясно, че човешките ресурси са средство, а не цел при граденето на кариера, а често и пречка, която трябва да бъде преодолявана с минимално усилие. Управляването на човешки ресурси изисква също така и поглед отгоре - извисяване над простосмъртния служител и отношение, гарантиращо подобаващата дистанция.

Технология на Човешките Ресурси

Интервю: Най-разпространената техника за подбор на нови кадри. Изразява се в разговор между потенциалния работник и двама или повече служителя на работодаващата (или работоНЕдаващата, зависи как стане) фирма. Основни параметри на интервюто са:

  • Никой от интервюиращите не трябва да има дори плаха идея кой е човекът пред тях, въпреки подвързаното му и прошнуровано CV в 500 страници с кратка история на семейството му от времето на Котрагите, и което е отлежало в папка Входящи (кошчето) в продължение на 3 месеца.
  • Никой от интервюиращите не трябва да има представа за каква позиция интервюират, какъв човек им трябва, и къде по дяволите се намират в момента?!
  • Задължителните въпроси на интервю трябва да са адаптирани от последния Мис Нещо Си конкурс, но със завидно завишена трудност. Пример:
"Какво целите да постигнете в живота си, и как работата в наш'та фирма ще ви помогне". 
  • Кафенцето? Водичката? Нещо друго да ви донеса?-то се приспадат от първата заплата на евентуалния бъдещ работник.

Писмен изпит: Средна сложност като на тест по молекулярна биология в MIT. Не се използва, тъй като ХъРъ мениджърите нямат нужната квалификация, за да сверят верните отговори с ключа към теста.

Строители на ХъРъ културата в България

Блестяща звезда в небосвода на ХъРъ в България е Директорът Човешки Изкопаеми на Технополис Младост - Дзифо Ганчев - Тампона.

Впечатляващата му кариера е коронована от неотдавнашното подбиране и набиране на впечатляващ брой хора без начално образование за ролята на охрана и консултанти.

За допълнително ограмотяване

Виж още:

Лични инструменти