Хало

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Главният герой на поредицата, Джон Хало в костюма си
Увеличаване
Главният герой на поредицата, Джон Хало в костюма си
Джон Х-ало-ало без костюм
Увеличаване
Джон Х-ало-ало без костюм
Тази  карта показва как би изглеждал Джон Хало ако оставеше паразита да го изяде
Увеличаване
Тази югио карта показва как би изглеждал Джон Хало ако оставеше паразита да го изяде
Майстор Шеф когато Кортана се покаже и е без дрехи както винаги
Майстор Шеф когато Кортана се покаже и е без дрехи както винаги

Хало (съкращение от "Хитлер'c ало") е поредица от симулатори на насилие от първо лице и един от пионерите на съвременния облик на жанра. Към 2022-ра година, това е и едноименен сериал-адаптация в съвременен стил.

Поредицата игри разказва за приключенията на Джон Хало – Майстор Шеф Подофицер Сиера, сериен номер 117, още известен като Джон-117, суперкомандос от бъдещето, и неговата партньорка Кортана, която е блондинка с боядисана коса. Двамата пътешестват в космоса, избивайки извънземни, които искат да унищожат човечеството, както и умни паразити, които искат да изядат човечеството (и всичко живо в галактиката).

Игрите

В игрите, Джон-117 и Кортана спасяват обединеното човечество от лоши извънземни, лоши роботи, и лоши паразити. Хората са дружни заедно, сражават се за оцеляването си (подчертано националистически мотив), помагат си взаимно, и се уважават едни други.

Хоредицата Пало носи в себе си множество християнски елементи. Самото име на поредицата (хало, ореол) е намек за библията, а името на главния герой, Джон-117 е пряка заемка от Новия Завет: Йоан 1:17 "защото Законът беше даден чрез Мойсей, а благодатта и истината дойдоха чрез Иисус Христос."

Сексуализираният образ на Кортана (модификация от кур-стана), която се разхожда гола навсякъде и гърдите ѝ растат с всяка изминала игра, е изправен в рязък контраст с богобоязливия, девствен Джон-Йоан, като диаметрална тонална противоположност. Точно както Джон-117 символириза идеала на мъжкия образ (двуметров мускулест титан, който минава през безброй изпитания и собственоръчно спасява народа си), така и Кортана символизира идеала на женския образ (умна и вечно отдадена на любимия си + booba).

Джон Хало е известен със зеления си боен костюм, който никога не сваля по време на мисия, и чийто шлем сваля само веднъж-дваж из игрите. Лицето му никога не се вижда, защото той е метафора за потенциала на всеки един от всинца ни, а не е напълно конкретен персонаж.


Филмът

Като всяка себеуважаваща се съвременна адаптация, сериалът за Хало няма нищо общо с изходния материал, а е нечий безподобен фенфикшън, който омърсява името на поредицата със самото си съществуване. Не стига, че всичко е променено до неузнаваемост, а самото послание – за съдружие в лицето на опасността – е изкривено.

В сериала земното правителство са шайка тирани, които ПОТИСКАТ!!! добричките колониални терористи, бездомни деца работят двойни смени на планета, направена от боклук, а надзирателите им са склонни да бият гореспоменатите деца до смърт дори и по време на нападение на човекоубийствени извънземни. Защото в наши дни всяка история, която не заклеймява "muh oppression" и показва човечеството, военните или национализма в положителна светлина ще бъде канселирана.

Още по-зле е че всички (и добри, и лоши) се държат толкова нелогично, че трябва да са мозъчно увредени, и наистина нищо няма никакъв смисъл. Например още в началото ни е казано, че деутерият – произвеждан от вода в истинския свят, и де факто прост водород, който е най-често срещаният елемент във вселената – е някакси, в света на сериала, изключително скъп и ценен, и се произвежда на пустинна планета.

Това е the expanse (но много по-лош) кръстосан с някакъв star wars (но много по-безинтересен). Не е хало. не го гледайте.

Лични инструменти