Иван Вазов

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Image:VuchkovRules.jpg Съжалявам нещастника, написал тази статия!
Професор Юлиан Вучков разобличава липсата на интелект у автора на тази статия. Продължавайте да четете на собствен риск.
"Ако искаш да те четат, пиши на 6lyokavica. Ako iska6
napravo da te u4at naizust, PI6I SAMO S GLAVNI BUKVI."
- Иван Вазов пред анонимна румънска вдовица
Увеличаване

Патриархът (според някои теории Матриарх) на българската литература. Световно светило, огряващо повече от век главите на учениците.

Съдържание

Биографични бележки

Иван Вазов е писател, който е изключително надарен. Именно поради тази си надареност, през своя жизнен път той среща малко жени, които казват "Не". (В тази връзка има малка подробност около смъртния му акт, която оставяме за изучаване от читателя в качеството на самостоятелно упражнение.)

В заника на живота му грандоманията, белязала цялото му творчество, се влошава силно (донякъде и благодарение на народната обич, често твърде буквална). Вазов бива прегледан от един австрийски доктор, който с възмущение "вдига ръце", отказвайки се от пациента - понеже като страничен ефект на грандоманията, Вазов започва да расте на височина; в последните си години той вече е висок 2.50 м.

Това го принуждава да емигрира в Румъния, където заживява със самотна вдовица. Казват, че последните си мигове Вазов прекарва върху нея.

Творческият импулс

Причините, подтикнали Вазов да начене писателствуването, вместо да продължи търговията на баща си, са най-вече следните:

  • обикновената графомания. Един писател не може да е писател, без да го сърбят непрестанно ръцете да пише.
  • обикновената грандомания. Стремежът да стане велик писател - което хвърля ясна светлина върху Вазовата тематика и ангажираност.

"Здравейте, аз съм велик писател. А вие?"

В творбите на Вазов присъстват няколко основни теми:

  • Свободата на България и борбата за постигането й
  • Любовта към рода и родината
  • Защита и утвърждаване на българското
  • Геройските победи и позорните поражения
  • Апатията на Европа към България и проблемите й
  • Социалната и морална нищета
  • Безразличието на българските управници

Както се вижда, никоя от изброените теми не е маловажна, персонална или преходна. Пътят към величието минава през величави теми. Въпреки това, неговите герои, често са обикновени чобани, черешови топчета и агенти на преднационалната сигурност.


Нека поетът сам се изкаже за себе си:

Мистерии

Някои детайли от известни Вазови произведения все още остават загадъчни и без твърдо обяснение:

Под Игото

"Мъртвите, мъртвите - те да са живи!"

Не е съвсем ясно какво е целял Вазов с тази реплика. Според някои изкуствоведи, по времето на написване на романа Вазов се е увличал по Черните Изкуства.

Опълченците на Шипка

"Грабайте телата!", някой си изкряска
и трупове живи хвръкнаха завчаска.

(Виж по-горе.)

Друга загадка е защо Вазов е допуснал да напише в Опълченците подобно нещо: че корабът Радецки пристига на Шипка, и то на кон.


Виж също:

Лични инструменти