Cevat Yerli

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Чеват хвали своя Плачещ Енджин 3
Увеличаване
Чеват хвали своя Плачещ Енджин 3

Cevat Yerli (на български Чеват Йерли) е турчин, президент (да не се бърка с политическа длъжност) и изпълнителен директор на фирмата за разработка на компютърни игри Плачтек (Крайтек), който като малък е мечтал да има своя собствена игра. Стои зад заглавия като Далечен Плач, Плачевна Криза, Плачевна Криза: Бойна Глава както и пред феноменалната Плачевна Криза 2, излязла на 22 март 2011.

Съдържание

Ранно детство

Чеват си играе на "Затворници"
Увеличаване
Чеват си играе на "Затворници"

Една гореща турска вечер детството на малкия Чеват бива променено завинаги. В същата тази вечер малчугана Чеват за първи път попада на електронна игра тип тетрис. В този момент той е изумен от видяното и остава силно впечатлен от конструкцията и принципа на работа на съветското изделие. В този съдбовен момент Чеват решава да постави основната цел в своя живот - един ден той самия да има собствена компютърна игра. Изумен от електронната си играчка, Чеват посвещава цяла една лятна ваканция в опити да разбере точният принцип на работа на машинката. Серията от изследвания приключват тъжно с опит на хлапето да достигне до микропроцесора, управляващ сензационното изобретение. Поради некомпетентността на малкия Чеват, играчката бива разглобена, след което е невъзможно отново да бъде използвана за развлекателно средство. След като малкият Чеват установява този факт, той изпада в състояние на дълготраен плач, откъдето са вдъхновени имената на неговите бъдещи проекти.

Кариера

За начало на своята кариера Чеват Йерли смята момента, в който той успешно инсталира Linux базирана операционна система на китайски калкулатор от 1,50 лв. Начинанието пожънало успех, но поради причината, че въпросните модифицирани калкулатори нямали никакво полезно приложение, Чеват скоро се отказал от грандиозната си идея. Дни по-късно модифицираният калкулатор изчезва в трагичен инцидент, свързан с внезапно отваряне на черна дупка в къщата на Чеват. Смята се, че причината за отварянето на черната дупка, погълнала изобретението на младежа, е делене на нула. Навършил 18-годишна възраст, Чеват получава предложение от френския ром СтРОМае, който по това време вече успешно пробива в сферата на телекомуникациите. Съвместно двамата се опитват да създадат компютърна игра. За жалост начинанието им претърпява неуспех след като една сутрин СтРОМае по погрешка изяжда една от дискетите, на която бил записан техния продукт, мислейки го за бисквитка. След като Чеват става свидетел на тази постъпка от страна на СтРОМае, той решава да се оттегли от фирмата. Мотивите за постъпката му са неговите опасения от това СтРОМае да изяде някой още някоя негова разработка. През 1997 Чеват Йерли създава своята фирма Плачтек, по-късно преименувана на Крайтек заради нарушение на немски закон за търговското право. Оригиналното име на фирмата е взаимствано от преживяното на малкия Чеват, след като успешно съсипва първата си електронна игра. Фирмата бележи големи успехи с разработването на уникалния Плачещ Енджин. Това е енджин за игри, чиято основа цел била да пресъздава по максимално реалистичен начин сълзите на Чеват, когато той плаче. Впоследствие технологията бива доразработена и енджинът вече успешно може да рендира различни течности. Благодарение на уникалната си технология, чрез енджина се създава изключително красива и реалистична вода.

Сбъдване на една детска мечта

Чеват в опити да оптимизира играта си за .
Увеличаване
Чеват в опити да оптимизира играта си за мобифони.

През 2004 Чеват сбъдва своята детска мечта като прави своя собствена игра, наречена Далечен Плач. Играта няма особено задълбочена история, но за сметка на това използва изключително успешния Плачещ Енджин, благодарение на който водата в играта изглежда удивително. Продуктът постига доста голям успех предимно заради своята графика. След като пуска своята първа игра на бял свят, Чеват продължава с разработката на нова версия на своето творение - Плачещ Енджин 2. Той изглежда много по-добре от своя предшественик и се справя също толкова добре с изобразяването на водата. През 2007 на бял свят излиза играта Плачевна Криза. Това е първата игра в толкова голям мащаб до момента. Тя има феноменална графика поради факта, че се захранва от Плачещия Енджин 2 на Чеват. Продуктът служи за мерило на видеокарти и дори сега си остава най-красивата компютърна игра. Основната сюжетна линия се върти около фирмата Плачнет Системс, която успява да направи уникален костюм. Основният герой в играта е мълчалив и има слухове, че постоянно е пиян. Година по-късно Чеват пуска и продължение на играта, наречена Плачевна Криза: Бойна Глава. Тук вече се знае със сигурност, че главният герой е пиян като мотика, докато изпълнява своите мисии.

С три дини под една мишница

По-късно Чеват Йерли решава, че може да приспособи своя енджин така, че да работи и на интерактивните машини за забавление Игрална Станция 3 и Картон за яйца 3,60 лв. Резултатът е Плачещ Енджин 3. Благодарение на мултиплатформения енджин, играта Плачевна Криза 2 може да се играе както на компютър, така и на гореизброените машини за забавление. След излизането на играта на бял свят става ясно, че заради оптимизациите на енджина с цел да вървят на машините за забавление, потребителите използващи компютър изпитват някои неудобства като липсата на DX10/DX11, текстури с висока резолюция и др. Има слухове че при опит на китайски потребител да направи клизма на играта, той е получил пълна DX11 функционалност, но информацията остава непотвърдена.


Висша математика

Къщата на Чеват, моменти след като той се опитва да определи IQ-то си
Увеличаване
Къщата на Чеват, моменти след като той се опитва да определи IQ-то си

Чеват Йерли споделя, че от малък има страст към математиката. Резултатът от неговата отдаденост към науката са Linux калкулаторът му и Плачещият енджин. Поради усърдната работа върху разработките си, Чеват Йерли остава без свободно време, в което да упражнява физическите си умения. Много по-късно той разбира, че стрийт фитнесът вече е станал неизменна част от живота на модерния човек. Затова Чеват създава няколко теореми, наречени "Теореми на Чеват", които изразяват някои закономерности и зависмости. Теоремите са плод на висшия му ум, затова те са кръстени в негова чест. Поради житейските уроци, които теоремите преподават, те добиват голяма популярност с навлизането на стрийт фитнеса в България.

Първа теорема на Чеват

Коефициентът на интелигентност на един индивид се намира в обратнопропорционална зависимост спрямо мускулната му маса и броя на извършваните стрийт фитнес тренировки в рамките на една календарна седмица. Коефициентът на интелигентност на индивид, практикуващ стрийт фитнес може да се определи посредством следната формула:

Картинка:Ebc9aadcf22fa3c848b007212519c045.png

Във формулата:

d - брой тренировки за една календарна седмица,

m - мускулна маса,

y - константа на Чеват Йерли, която може да бъде изразена по следния начин:


Картинка:A4d2f4b09be6e713394fbe925fb8d633.png.


Вземайки предвид формулировката и зависимостите на теоремата, коефициентът на интелигентност на човек, практикуващ стрийт фитнес 4 пъти в седмицата и имащ мускулна маса 30 кг, може да бъде пресметнат така:

Картинка:23317f8c7cda93eeb65d65686752f176.png


Важно: Първа теорема на Чеват е в сила само за индивиди, които тренират стрийт фитнес. Опитите за прилагане на теоремата върху лица, които не практикуват спорта, може да доведе до делене на нула, което от своя страна внезапно да създаде масивна черна дупка. Младият Чеват Йерли претърпява щети за няколко хиляди турски лири, след като се опитва да определи собствения си коефициент на интелигентност по формулата, която той по-рано създава. След инцидента Чеват с тъга разбира, че черната дупка е погубила модифицирания му китайски калкулатор с Linux-базирана операционна система.

Втора теорема на Чеват

(следствие от Първа теорема на Чеват)

Популярността на спорта стрийт фитнес е обратнопропорционална на нивото на образователната система в страната.

Цитати

"Мараба, аз съм Чеват Йерли и винаги съм искал да имам собствена игра."
 - Чеват Йерли в свое видеоизявление (http://www.youtube.com/watch?v=mfsv4hDG3VM)

Известни факти за Чеват

  • Фирмата Плачтек е немска, но Чеват Йерли е турчин.
  • Като малък Чеват Йерли е мечтаел да има собствена игра.
  • Чеват Йерли използва турски мобифон Nokia.
  • Всички продукти, използващи Плачещия Енджин, са дело на Чеват Йерли.
  • Чеват Йерли се страхува от вода, затова не се мокри.
  • Чеват Йерли е горд притежател на Чушкопек.
Лични инструменти