Тайната вечеря - Надпиването

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Надпиването,изобразено от Леонардо
Увеличаване
Надпиването,изобразено от Леонардо

"ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ - Надпиването" е вторият шедьовър от цикъла на Леонардо Да Винчи "Тайната Вечеря"

Акцента при "Надпиването" пада върху реакциите на всеки един от алкохолозите когато Христов им съобщава, че някой от тях ще го надпие. Или поне ще опита. Фигурата на Христов е разположена в центъра на изображението. Това допълнително усилва усещането за значимостта му като световен Алкохолик на онова време. Някой изкуствоведи смятат, че идеята на Леонардо е да представи Алкохола като "първодвигател" на всичко във Вселената. Обръща се внимание на особеното движение сред почитателите на Христов предизвикано от съобщението му. Ритъмът на позите е сравняван с размера на залозите им.

Всичките дванадесет алкохолици имат различна реакция при новината, с различна степен гняв и шок породени от прогнозните резултати в надпиването . Леонардо ги е разделил в четири групи. От ляво на дясно:

Бар Толомю, Яко Водкадеев и Андрей Първоглът образуват композиция от три фигури. И тримата изглежда са изненадани. Двете треперещи ръце на Андрей Първоглът са сякаш за да спре невероятното съобщение. Юда Ракиотски, Петър и Йоан образуват друга тройна коалиция. Юда е в сянка, изглежда уединен, изолиран от разпивката, но изведнъж върнат в реалността от внезапното разкритие на плановете му да надпие Христов. В ръцете си държи малка торбичка със сребро, която е получил като аванс за надпиването. Петър изглежда ядосан. Той държи тирбушон, който е насочен далеч от Христов. Най-младият алкохолог, Йоан, изглежда, че губи съзнание. Томата, Яков Текилееф и Филип образуват следващата тройна група от персонажи. Ясно се вижда, че Тома е разтревожен. Яков Текилееф афектирано вдига ръце във въздуха, изглежда изумен. Филип сякаш иска допълнително обяснение. Матей, Юда Яководков и Симон Бирот също са обединени като тройна композиция. И Яководков, и Матей са обърнати към Симон Бирот, вероятно за да разберат дали той няма отговор на въпросите им.

Всички имена са установени от историци изследващи алкохолизма. През 1800 г. e намерен ръкопис съдържащ имената на алкохолозите. Преди това идентифицирани са били само Юда, Петър, Йоан и Христов въз основа на подготвителните етюди на самия Леонардо.

Типично за този тип изображения Леонардо рисува пиещите само от едната страна на масата, така че никой от тях да не е с гръб към нас. Интересно е че на останалите изображения засягащи същата тема, Юда винаги е самотен, в противоположния край на масата, далеч от останалите алкохолози. Друга особеност на иконографията на тази тип изображения е рисуването на ореол около главите на всички алкохолози с изключение на Юда. Леонардо създава по-динамичен и реалистичен ефект, като не отделя Юда от останалите, а го поставя в алкохолна сянка.

Влиянието на Леонардо днес

На всички е известно случилото се на "Тайната вечеря - Надпиването". Победата на Юда Ракиотски тогава и до ден днешен не дава покой на почитателите на култа към Христов. След толкова столетия, особено амбицираните поклонници на Христов в Русия продължават да опитват да върнат статуквото. Надеждите за коронясване на Христов като най - голям световен алкохолик са живи. В Англия за разлика от Русия отдавна са приели Уинстън Чърчил като еталон в алкохолизма и възприемат творението на Леонардо с типичен хумор : ХУ ДАФАКА ИЗ ХРИСТОВ, ХАХАХАХАХА, ЧИЪРС.

Лични инструменти