СтарКрафт

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Симулатор на насилие от гадните капиталисти от Blizzard Entertainment, създали още гей портала World of Warcraft. За разлика от повечето симулатори на насилие, които подтикват към насилие на местно ниво, СтарКрафт е много по-лош, защото подтиква към насилие на междугалактическо ниво. В играта се изправят едни срещу други в смъртна битка извънземните раси на Зергите и Протосите, както и избрани представители на отбора на хората. СтарКрафт е извесен сред по-възрастните ГЕЙмъри като Старата Краста и Старата Кранта(което навежда на мисълта, че всъщност става дума за крастава кранта).

Съдържание

Историята

Мистичната раса Ксел Нага създала Протосите. След това им омръзнало и създали Зерговете, които от своя страна изяли Ксел Нага и отишли да изядат и Протосите. Както във всяка добра сапунка, това станало от ревност. През това време хората се чудили какво да правят със затворниците на Земята и ги пратили да тарашат Космоса (чудили ли сте се някога защо единиците на хората в играта пушат, пият и псуват нонстоп?). При срещата със Зергите и Протосите започва Мелето.

Геймплей

Играчът влиза в ролята на бог, който посочва войниците с пръст и им казва къде да идат да умрат. После отгоре през гъстия дим гледа на всичко тих, невъзмутим. Ако си мислите, че по-добрите играчи успяват да спасят повече от армиите си, се лъжете жестоко. По-добрите играчи просто успяват да произведат повече армии, които да изпратят на смърт.

Известни факти за геймплея и интелектуалното ниво на геймърите

"Което не става с маса (армии б.р.), става с повече маса"
Мартин 'Kurmur|Four20' Кадинов
"Както са казали древните индианци - По-добре лък без стрела,
отколкото стрела без лък. Или в нашия случай - Ако имаш две дванайски
хидри, дропи едната на Протоса"
Николай Кунев
"Протосите мноо ма кефат...Зергите и те мноо яки...
Теранците са върха напрао...Ма кат додат Рандомите, тогаз става мазалото!
Пешо Малкия, геймър от Люлин II
Квото не мое да се изнесе с Хидри, мое да се изнесе с много Хидри!
Тошо от Пазарджик

Играчи

Предимно корейци от Южна Корея, където играта е национален спорт. Също и един канадец. И много други, но те не са толкова важни.

Дванайски

При игра на СтарКрафт се използва дванайскетичната бройна система (да не се бърка с дванайсетичната и в никой случай не казвайте дузина, ако не искате да ви пребият с клавиатура). Всичко се мери в дванайски, а единственото аритметично действие, което се осъществява в играта, се нарича "изнасяне". Примерни преобразувания:

  • 10 - Дванайска без 2
  • 6 - Половин дванайска
  • 20 - две дванайски без 4

Най-голямото число в тази бройна система е Лимит - (максималния брой армии, които могат да се построят)


Едно и също число в бройната система варира, в зависимост от толкова колко велик е играчът, който го произнася. При разговори след края на играта могат да бъдат чути следните фрази:

"О, ами аз имах още 2 дванайски хидри в базата" (означава "имах станали 5-6 хидри и бях пуснал още толкова")

"Колко зелота имах? 3 дванайски без малко" (означава "2 дванайски с 2 зелота")

"Оо, тея хай-темплари избиха 2 дванайски кучета" (означава "умряха 8 кучета и 1 хидра")

В някои части на Северозападнала България се използва израза "контрол". Пример:

"Изнесоха те с девет контрола хидри"

Наименованието "контрол" произлиза от клавиша на клавиатурата "Ctrl", с чиято помощ се образуват дванайските. Друг пример: "Имам два контрола маринци" "Остана ми половин контрол танкове"

В Майнатаун доста популярно наименование е "цифра", произлизащо от факта, че дванайските се запазват върху цифри от клавиатурата. "Имах две цифри хидри в базата" "Цифра и половина марини и три медика"

Онзи ми влезна с две копчета каратисти от манастирите

Каза четиринадесет годишния Death_m, по повод отпадането си от турнира по СтарРафт "Купата на Плевен" от DIDI8. Някои лингвисти смятат, че е ставало дума за двадесет и четири зийлота, но не са могли да изкажат мнението си поради масовия и истеричен смях.

Модове и добавки

Най-известното допълнение е Брууд Вар, създадено от Blizzard Entertainment. Основното при него е, че добавя още жени (медик и валкирия).

Георги Чорбаджийски е разработвал Nude mod по времето, когато е работил за Blizzard, но след уволнението му модът не вижда бял свят. С неговия мод всички единици са щели да бъдат голи, но Blizzard се притеснили от размера на пишката на ултралиска.

Лични инструменти