Зерг

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Зергите са раса в СтарКрафт, надарени от създателите им Ксел Нага с "purity of essence", което означава, че пушат само пури с ароматни есенции. Играейки с Зергите, играчът поема ролята на Серебрет. Серебрета представлява гигантски пулсиращ и мислещ екскремент. Всъщност повечето сгради на Зергите наподобяват гигантски пулсиращи екскременти, но при Серебрета това е особено набиващо се на очи. Предполага се, че Серебрета е измислен от Георги Чорбаджийски, след като погледнал резултата от едно свое посещение на тоалетната и решил, че това е идеален начин да покаже на геймърите, какво мисли за тях.

Овермайнда

Най-големия екскремент от всички Зерги. Само шлифер може да го убие. През цялата кампания със Зергите Овермайнда тормози играча с различни миризливи мисии. Това е хитър ход на дизайнерите на Близард, защото след кампанията със Зерг озлобеният играч преминава в кампанията на Протосите, където целта му е да убие Овермайнда.

Единици

Характерно за единиците на Зергите е, че се произвеждат по много и също така по много умират

Drone
Работника на Зергите. Освен с добива на ресурси (известен като майнинг защото се практикува в Майнатаун) е известен и със способността да се превръща в огромен екскремент (тоест зергска сграда). Как става това не е изучено, но се предполага, че дрона бива хранен с боб докато газовете в него го раздуят и го превърнат в големия балон който оформя сградата преди да се завърши. Ако това е вярно ще означава, че гъза на дрона притежава система за запушване, за да се запазят газовете от боба(това се потвърждава и от звуците, които издава единицата при кликване с мишката).
Куче (а.к.а. Zergling)
Евтини - по две за лев. Бързи и смъртоносни. Обичат да изнасилват всичко, което съществува. След ъпгрейди придобиват умението да правят по-бърз секс и да увеличат скоростта си, така че никой да не може да им избяга.
Overlord
Голямо, бавно, досадно с много пипала, и очеизвадно експериментална шега от страна Ксел-нага, горкото животно е надарено с конско цвилене. Освен че след време развива умението да се движи по-бързо (след много шутове отзад е неизбежно), Overlord-а се научава, че вакуума, който запълва и мисловната му дейност, може да се използва и като транспортна количка (тип ТИР с закрита каросерия за преместване на прасета).
Hydralisk
Влечуго което силно презира единиците на противника. Изразява презрението си като ги оплюва със зеленикава храчка. От обидата противниковите единици се депресират и се самоубиват. Хидралискът е задължен да се усмихва, показвайки всичките си 432 зъба, за да радва Овермайнда.
Mutalisk
Вид мутирала птица, вариант на хидрата и аналогично на нея мрази чуждите единици. Изразява презрението си плюейки враговете си, но за разлика от хидралиската, мутиралата й слюнка се разделя на три. Това вероятно е поради всеизвестният принцип(макар и леко видоизменен) на Иисус, постулиран в Библията: "Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си". Макар и ефективен, този принцип се спазва леко преувеличено от муталиската.
Devourer
Муталиск с висшо образование. Подобно на хидралиска той също ненавижда врага и го плюе с лилава храчка. Тъй като е по-напред с материала, той е обучен да събира по-плътни секрети и след като оплюе врага, той се погнусява и атакува по-бавно, опитвайки се да се изчисти.
Ultralisk
Най-надарената единица. Добре въоръжен, тежкоброниран и адски възбуден, той многократно надвишава потенциала на малките си събратя Zergling-и.
Defiler
Може би една от най-странните изгъзици на Ксел-нага. Притежава всичките отличителни белези на зергите, като най-забележително е плюенето на червена (вече?) гняс, от която всички почват да се гърчат в предсмъртна агония. Особеност е, че при дефилера липсва тапата на гъза - газовете се акумулират в стомаха и при достигане на критично налягане в следствие обилно хранене с боб, наденица и кисело зеле, се отделя особена миризма, която прави всички, които я подушат, безсмъртни. Като връх на ебавката дефилера е всеяден - не му пречи да прилапа два-три дрона за ускори отделянето на газовете.
Лични инструменти