Етишопия

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Софийска панорама
Увеличаване
Софийска панорама
Съдържание

Описание

Етишопия, или още Шопландия, е конгломерат от села в Софийско. Някои ги наричат квартали, а други гета. Официалното наименование на Етишопия е Столица.

Всичко извън Етишопия е известно като 'провинцията'- препоръчително е да се избягва.

История

Етишопия за първи път е присъединена към България през 809 г. и в общи линии и досега развитието на обитателите й е спряло там. По времето, когато е решено да бъде натрапена за столица на държавата(Сред хората все още стои въпросът как Етишопия е станала столица след като съществува Враца), тя е била просто едно кално село, което не може да се похвали със знаменателни събития в своята история като други (повечето) български градове като Майнатаун, Варна, Силистра и др., които е неизвестно какво толкова знаменателно имат в историята си, но най-вероятно на фона на Етишопия, би трябвало да могат да се похвалят с по нещичко.

Особености на Етишопската душевност

За шопите е типично схващането, че "от Витоша по-високо нема и от Искаро по-дълбоко нема", което се обяснява с предишната точка.

Обитатели

Тъй като Етишопия е притегателен център за куцо и сакато от "дълбоката провинция" (както етишопци обичат да наричат всичко останало на този свят), но животът там е много скъп, е характерно присъствието на бизнесмени със съмнителен бизнес, както и депутати също със съмнителен бизнес. Останалите обитатели на Етишопия са предимно временно пребиваващи студенти, които поради тежките условия са на изчезване.

Шопландските земи имат леко разкъсана структура откъм властови центрове - демек секо село си е център. Требич, Кокаляне, Горубляне, Владая, Мърчаево, Рударци, Княжево, Драгалевци, Бояна - Бояна малко се е обезшопила, но се надявам да се поправи в идните десетилетия. Всяко селце носи в пазвите си (не в сутиена) идеята за шопската независимост от природните закони. Vive la Chauplie !

Установяване на контакт

Дори за говорещите български език е трудно установяването на контакт със средностатистически шоп, поради нескритата любов към гласната "е", която бива добавяна след края на повечето глаголи или в думите вместо друга буква ("я" например). Друга пречка е, че всяка дума е със сменено ударение. Шопът се гордее с това, че може да смени ударението и на едносрична дума. Най-често ударена е последната гласна на глаголите в минало време.

NB! Важно е да се отбележи, че при успешен опит за установяване на контакт е възможно да ви отвърнат с думата "копеле" (прев. на англ. "bastard"), която в целия цивилизован свят се възприема за обида, но тук се е превърнала в характерно обръщение. В земите около Перник може да се чуе и версията "копеуе".

Шопинг (Shopping)

Противно на всички схващания, нарицателното шопинг, което в последно време трайно се загнезди в Българският език, няма нищо общо с Шопландия (освен с факта, че в Шопландия се намира един от най-големите шопинг центрове в света - Илиянци).

Виж още:

Лични инструменти