Nokia

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Nokia 3310, уникалният продукт на Nokia
Увеличаване
Nokia 3310, уникалният продукт на Nokia

Nokia е турска фирма за производство на мобифони. За основател на компанията първоначално се счита Чеват Йерли, но по-късно след тежки съдебни процеси, съдът взема решение, че легитимен собственик на фирмата е vnvas. Финансовата инжекция, която приема след получаването на компанията, vnvas опитва да вложи в закупуването на iPhone 4S - мобифон от ново поколение, който има много хубава камера. За жалост по това време Nokia се намира в тежко финансово състояние, което е причина vnvas да няма достатъчно пари, за да си закупи бленувания мобифон. Това е и причината той да продължи да ползва недървената си Nokia N8.

Съдържание

История

Първоначално след основаването на фирмата, главната ѝ цел е да произвежда малки винтчета и гайки. За няколко месеца Nokia става най-големият производител в бизнеса с винтчета, но след опита си да въведе нов продукт - дюбел, компанията претърпява разгром. Nokia са принудени да започнат бизнес в нова сфера. Тогавашните икономичекси условия са благоприятни за един съвършено нов бизнес план - незаконна контрабанда на мартеници без бандерол. За около месец, Nokia се стабилизира и става една от най-богатите компании в света. Компанията е лидер в черния пазар с мартеници и най-големия играч в ъндърграунда по това време. След операция на НСБОП под кодово име "Баба Марта", начело с Бате Енчо, подземният пазар на фирмата е разбит. Това е и залезът на Nokia в сферата с мартениците без бандерол.

Телекомуникации

След трагичния финал на компанията, vnvas решава да започне разработка в една съвсем различна сфера - телекомуникациите. Икономистът провежда серия бизнес консултации със СтРОМае, за да се запознае с особеностите на този занаят. След кратко квалифициране, vnvas пуска на пазара първия и невиждан дотогава продукт - Nokia 3310.

Приложението на Nokia 3310 в полицейска акция на
Увеличаване
Приложението на Nokia 3310 в полицейска акция на НСБОП

Nokia 3310

Няма думи, които да опишат последния писък на технологиите, което представлява творението на Nokia. Устройството представлява комбинация от мобифон и тухла, чиято маса клони към безкрайност. Устройството е уникално именно със своята здравина. Досега не е открита материя във Вселената, която е в състояние да нанесе каквито и да е щети на Nokia 3310. Мобифонът се ползва широко в тежката индустрия, като основно намира приложение при следните дейности:

  • Рязане и шлифоване на диаманти
  • Използване на мобифонът като гюле
  • Изграждане на неуязвими прегради с цел оцеляване в края на 2012 година


Устройството е причина и за много трагедии, които сполетяха света. През март 2011 неизвестен собственик на Nokia 3310 неволно изпуска мобифона си на земята. Именно на това се дължи заметресението в Япония и аварията в АЕЦ Фукушима 1 и 2. През януари 2012 потъва корабът Коста Конкордия. Причината е, че капитанът изпуска своята Nokia 3310 на пода на плавателния съд. Ето и списък със значими личности, които притежават уникалния мобифон:

Nokia N8

Nokia N8 - устройството с най-широко битово приложение
Увеличаване
Nokia N8 - устройството с най-широко битово приложение

След мегауспешния продукт Nokia 3310, фирмата се заема с един чисто нов проект, наречен Nokia N8. Характерното за иновацията на пазара е, че, противно на модела, мобифонът има 12-мегапикселова камера. Устройството използва петрол за основно гориво, което е нещо съвсем нормално, като се има предвид широката функционалност на уреда. Според производителя Nokia, основното предназнчение на Nokia N8 е да се правят снимки. Потребителите от своя страна намират множество нови приложения на продукта, благодарение на алуминиевата му структура. Най-широко устройството се използва за чупене на орехи, подпиране на домашни мебели, застопоряване на автомобили по надолнища, зашеметяване на прасета преди тяхното екзекутиране, използването на мобифона като оръжие при самоотбрана и още куп други.

Лични инструменти