Анатема

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Думата анатема се използва в смисъл на отлъчване.

Крайно релогиозно наказание спрямо нещастниците, които са наранили тежко нечий интерес чрез грях, за който не се каят, или са паднали в еретичена забежка.

Означава отделяне от религиозната общност, тоест от бизнеса с разпространение на небивалици. Отлъчените не могат да приемат св. вяра, докато не принесат десятък. Анатема може да произнася само действащ и религиозен функционер или служител, който трябва и да я вдигне от отчисления, ако той пожелае да върне в Църквата съответната компенсираща сума.

Анатема произлиза от гръцкия израз “εις Θεον ανατιθημι”, тоест “предаден на счетоводителя на Бога” за Неговия последен съд.

Всъщност, анатемата като наказание е пълна недомислица, тъй като точно на тези, заслужили анатемата, хич не им и пука за църквата.


Случаи при които може да те анатемосат

  • надвишаваш месечния лимит за взимане на консерви, макарони и дрехи втора ръка, като се опитваш да чийтнеш деловата книга
  • не даваш дискос - в този, както и в предходния случай се прилага гръцкия смисъл на думата а именно - “εις Θεον ανατιθημι”, тоест “предаден на счетоводителя на Бога”
  • пречиш на пасторa да говори глупости, заставайки на страната на истината и правдата - в този случай първо ще бъдеш предупреден от пастор Трайчо Стефанов, след което яките момчета, които събират дискоса те изхвърлят в двора, където вече безпрепятствено може да си чоплиш носа.
  • за втори път не даваш дискос - “счетоводителя на Бога” директно те връща на яките момчета, а те от своя страна те връщат на улицата полужив-полуздрав
Лични инструменти