Цигански език

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Устна циганска реч

Циганският език e сложна комбинация от различни езици (Български, Турски, Английски, Немски, Сръбски, Гръцки и т.н.), жаргонни термини и звуци с неопределен произход (ахъй, омъ, и т.н.). Като вземете по една дума от всеки език, която не знаете какво означава, придадете й значение, което вие смятате за подходящо и я разпространите сред себеподобните си, то вие допринасяте за разрастването на циганския език, известен в интернет пространството като 6liokavica, който се употребява предимно от цигани и някои нецигани с циганско сърце.

Заради множеството термини в езика, когато "църньо" (циганин на галено) се опита да говори с българин, изречението изглежда нещо от сорта на:

Ахъй, е брат шЪ гепцаме ли авантата от кейбъла дето висѝлка на стълба пред дОма на айшето?

Всъщност циганският език е вид комуникиране на по-високо ниво и простосмъртните не са достатъчно умни, за да го проумеят. Обикновено, когато двама цигани говорят помежду си, ние чуваме само

Ахъй мласка GSM осре мере де ка лошка бара джхихата курана алахвмасакасвнуците вундабахна керизейна.

Научно не е установено дали и самите "черни братя" (приятелско наименувание на циганин) се разбират, когато си говорят. Това може да е причината поговорката "Циганин без пари да ти работи пак си на загуба" да не е преведена на цигански.

Писмена реч

Официално такава не съществува. Въпреки това африкански археолози зулуси открили писания във френските пещери на източна Германия, които се смятат за прародител на циганската писмена реч. Професионалните лингвисти от Антарктида, поклонници на "Ордена на Пингвините", прекарали 7 години в опит да разшифроват написаното. Те разбрали значението на някои от думите, написани в пещерата, но други остават загадка и до днес. Изречението дешифрирано изглежда така:

Ахъй, Срафчо тафна медната пломба на съблезъбия тигър, който се опита да убие Айше

А оригиналният вариант, намерен в пещерите, така: (доколкото може да бъде написан със системата qwerty, има много символи, които не са известни и до днес на науката).


Ахъйщенващен, Sр@f40 Ge7кy c0pp3r p@s7@ fr0m pussycat перфоратора That cL1kn-Ъ черипа на Айше.

Предполага се че Sp@f40 е прародителя на Крали Марко, а Айше на Албена Вулева.

Българо-цигански речник

(Тъй като няма речник, който да съдържа всички думи, отдолу са написани няколко от по-известните. Ако вие знаете повече, моля добавете.)

звезда 
волф райе
дете 
чаво/ чаво се отнася за много неща мо чаво детето ми о чаво момчето...
жена 
ромни/жена,съпруга,циганка
мъж 
ром/мъж,съпруг,циганин
каруца 
талига
политик 
няма ме дума за политик затова го казва ме о политико представка о и ко
полицай 
калярдо/също калярдо означава черен
автобус 
бусо
ресторант 
няма дума затова си остава рестурант
закуска 
закуска и за това няма дума но храна или манджа е №хабе
велосипед 
текерле не е текерле има друга дума но е тайна!!
Чаве нанайси контра
Децата нямат спирачки.

А надолу вече на баш древен снаксрит ( санскрит е другата версия, но това е неправилното изписване на скрит снакс - снакс скрит=снаксрит) иначе извън майтапа на гръцки е αθίγγανοι, асингани, което означава "недосегаеми"/неприкасаеми На хинди ги наричат रोमा - "рома", което означава "музикант от низша каста"

канч - нищо
сарс кйо наф - как се казваш
Мангъс те хас манро - искаш ли да ядеш
ашундян - разбра ли
Лични инструменти