Царевичен кочан

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Картинка:--кочан..jpg

Царевичният кочан е на върха на пирамидата от атрибути типични за всяко българско агарно домакинство. Той е символ на власт и притежание. Също така е и пряка асоциация с подчертаните размери на сексуалната мощ на най-възрастният мъж в семейството (още наричан Голям Кочан, в някои среди - Кочан Алфа), чиято възраст варира между 57 и 102 години.


Практичност и удобство

Кочанът е гордост за домакинството, и обикновено заема централно място в дома. Най-популярните схеми за апликиране на кочан към дизайна на къща са две: висяща и подова. Висящата схема се характеризира с височина (най-добре лоза или лост за тупане на килими), от която се провисява царевичният кочан. Към тази категория спада и окачването на оронен кочан (какаляшка в някои региони) като донякъде екстремна вътрешна декорация на външен клозет. Причините всъщност са чисто прагматични, окаченият кочан с недвусмислената си мъжествена аура отказва хемороидите да се покажат въобще в повереният му район.

По-непопулярна поради цената си е подовата инсталация на кочани. Изряден пример за такава подова инсталация е къщата на Тричко Калпазанина от град Симитли. В неговата стая, той прилежно е наредил невероятната бройка от 324 кочана на земята. На въпросът "Как кочаните въздействат на възприятието на хората за вашата къща?", той свенливо вдига рамене и оголва трите си зъба за една от най-лъчезарните усмивки, която някога сте виждали. Неговата съседка обаче, далеч не е толкова свенлива. Тя с радост обясява как откакто кочаните са се затъркаляли по пода на бай Тричко, болките в кръста са спрели внезапно. Също така, други съседи в радиус от 211м. около къщата са отчели драстично повишение на температурите за последните 85 години, което със сигурност било следствие от кочаните, твърдят очевидци.

Когато се заговори за Тричко, съседи и рода от махалата говорят със страхопочитание. Стигнало се е и до модификация на небезизвестната римска пословица. Модификацията е следната: "Този, които притежава кочаните, притежава скрит трактор на долния етаж и върти селските моми". Макар че смисълът на сентенцията е неясен дори за създателите, тя е ключова в рамките на обществото.

Като изводи от случая на бай Тричко, можем да заключим, че освен като необходимост, кочанът служи и като символ на мъжественото достойнство, богатството и властта. Кочанът е скиптърът в земеделските среди. Освен това, неговите предимства са неоспорими: здрав сън, край на болките в кръста, по-добро кръвооросяване и по-динамичен кръвооток.

Лични инструменти