Лесичери

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Отборът на Лесичери в атака
Увеличаване
Отборът на Лесичери в атака

Култов футболен отбор от близкото минало и бъдеще, но в никакъв случай настояще.

История

Клубът е създаден на 2 февруари 1949 година от група труженици от местното ТКЗС, сред които и бащата на Илиян Киряков. Първите няколко сезона отбора прекарва във Великотърновските зонални групи и постига първия си успех едва през сезон 1968/69, когато се изкачва в Североизточна В група, като завършва сезона с 29 победи и 1 загуба и голова разлика 33-37. На първия мач на отбора във В група се изсипват рекордните за клуба 318 зрители, а на полувремето Юлиан Вучков, дошъл специално да наблюдава срещата, дефилира по черни кожени прашки. За съжаление това не помага на отбора, който губи с 0:6 от силния тогава отбор на Спортист Генерал Тошево.

След�ат няколко не особено успешни години и в края на сезон 1977/78 отборът изпада обратно в зоналните групи, като постига едно равенство и 33 загуби, при голова разлика 8-163.

Над две десетилетия отборът не може да се възстанови от този шок, но с идването на промяната в България идва и промяната за отбора на Лесичери. Юлиан Вучков, фен на отбора от 20 години, идва в селото на бял Голф 2 и набързо вдига морала на футболистите, като им разказва нагледно за първия мач на Лесичери във В група през сезон 1968/69.

Резултатът е незабавен и отбора влиза директно в Б група, след като от Българския Футболен Съюз решават, че отборът е твърде добър, за да си губи времето да се състезава във В група. Според слуховете от тогава, Юлиан Вучков лично е возил Иван Славков в своя Голф 2, който след като е слязъл от колата, е казал на висок глас

"Това Голфа е ебати машината, не заслужава да играе във В група. Наздраве!".


Първият сезон на Лесичери в Б група е сравнително успешен и отбора завършва на 5-о място, като целите пред отбора за следващия сезон са атакуването на А група. За съжаление три дни преди началото на сезон 1994/95 Юлиан Вучков катастрофира със своя Голф 2 пред МЕИ, като буквално премазва Запорожеца на Ахмед Мерчев. Голфът се отървава почти без поражения, но пострадва ауспуха Remus и Юлиан Вучков решава да оттегли финансовата си подкрепа към отбора, за да възстанови автомобила си. В резултат на това отборът е разнебитен и изпада от Б група, като в последния кръг губи от Спартак Варна с 18:0.

След искане на Мишо Шамара, изнесъл грандиозен концерт на полувремето пред 600 зрители, мачът е преигран три дни по-късно и Лесичери губи със 16:0. В резултат на тези загуби отборът завършва сезона с една победа и 34 загуби от 34 кръга и изпада директно в зоните, тъй като Юлиан Вучков не покрива изискването на Иван Славков да поправи ауспуха Remus на своя Голф 2 в срок.

Позорната загуба

На 2 февруари 2009г. отборът на Лесичери губи на собствен терен с резултат 2:6. Интересното е, че съперникът, с който е трябвало да играят, въобще не се явява на срещата. Така тази загуба е наистина трудно обяснима, при положение, че отборът е бил сам на терена.

Очевидци се кълнат, че са видели самият Дявол да се материализира на тревата, забождайки въпросните 6 гола във вратата на Лесичери. Старши треньорът пък, от своя страна, поддържа версията, че това е загуба от Швеция:

"Да, ние паднахме от Швеция. Това е нормално, всички падат от Швеция, Швеция бие винаги !"
- старши треньорът на Лесичери пред сп. Лолита

Интересна подробност е, че сред запалянковците на този паметен ден е забелязан Първия Прототип на Кибертрон(ППнК), впоследствие изчезнал мистериозно.

Състав

ФК "Лесичери" винаги играе с водолазни маски и неопренови костюми, затова нищо не се знае за самоличността на играчите.

Спекулира се, обаче, че това всъщност са VIIa клас от учебна година 2005-2006 от VIII СОУ "Ал. С. Пушкин".

Лични инструменти