Г. Галилей

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

1) Мелодична много-метална група, с други думи "Melodic Heavy Metal Band". Започнала да свири в мазето на манастирското училище.

2) Човекът, хвърлял камъни... от кулата в Пиза. Учител на много легендарни изследователи (напр. Леонардо Да Винчи)

Баща му е бил известен, поради което Галилей бива приет в Пизанския университет, където постъпва на седемнадесет години, за да изучава медицина - привлечен от доходната и престижна професия на домашния лекар и връзките му с Ной.

Обаче нещата се променят - на 25 години Галилей е вече професор по математика и физика! Това става, понеже в края на 1608 г. до Галилей идва вестта за откриването на оптичен уред, който помага отдалечените предмети да се виждат наблизо и ясно.

Пренебрегвайки закона за авторското право и сродните му права (ползвайки най-вероятно пиратски Майкрософт Офис), Галилей изработва лещи - събирателни и разсейвателни (преоткрива устройството на тръбата). В средата на 1609 г. построява първия си уред, който увеличава три пъти.

Поради ниските финансови приходи първата тръба не го задоволява, и той пристъпва към направата на втора - с увеличение осем пъти, за да стигне до третата с диаметър на обектива 5,3 см, дължина на тръбата 124,5 см и увеличение 32 пъти. С тази тръба Галилей създава революционнен бизнес, който води до натрупване на несметни (от страна на сметната палата) доходи и печалби.

Така той прави великите си финансови открития, които слагат началото на телескопната астрономия и астрономичните си капитали. Първият и последният му телескоп се пазят днес в китен антикварен магазин във Флоренция.

Лични инструменти