Щирлиц

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Увеличаване
Перничанин............най-големият. Кораво копеле - изобщо не му трепва окото. Мига 17 пъти само пролетно време, когато получава пристъпи на сенна хрема. Tогава Щирлиц усеща, че огнестрелното оръжие може да му даде сила, описват психологията на пернишкото страшилище експерти. Преди това великият перничанин стоял в сянката на друг свой авер от бандата - Лех Вале /Нса/ . Той има два коренно противоположни прякора. Първият е Щирката. Нарекли го така, защото, както казват местните, главата не го слушала и бил толкова луд, че можел да продаде и майка си.Вторият прякор на пернишкото чудо е Стоманоуеяро, получен през първите години на кариерата си в местния комбинат като ударник стоманолеяр.
ИЗ МИТОЛОГИЯТА ЗА ЩИРЛИЦ:

SS загражда квартирата на Щирлиц. Мюлер се провиква: - Щирлиц, обграден си, излизай! Знаем, че си вътре! Щирлиц също знаеше, че е вътре, но упорито мълчеше.


Берлин. В препълнения офицерски ресторант пиян полковник от СС внезапно изкрещява, удряйки с юмрук по масата: - Ще обеся лично всеки руски шпионин! Всички присъстващи многозначително поглеждат Щирлиц...


Германците обграждат квартирата на Щирлиц. Мюлер се провиква: - Щирлиц, предай се! От вътре се чува глас: - Няма ме вкъщи... - Щирлиц, не лъжи, обувките ти са пред вратата! - Ами, че може да съм тръгнал бос... Мюлер се почесва по главата и казва: - Ей, много е хитър тоя... Оттегляй се!


Щирлиц самодоволно крачеше по "Фюрерщрасе" и нищо не издаваше че е руски шпионин, с изключение на руската му униформа и парашута, който се влачеше след него...


Щирлиц мина незабелязано през германската граница. За това той разбра от утрешния вестник...


Питат Щирлиц колко прави 2+2. Той знаеше много добре знаеше какъв е отговорът...но чакаше потвърждение от Москва.

Лични инструменти