Феликс Баумгартнер

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Цеко в подслушвателен Цекомобил
Увеличаване
Цеко в подслушвателен Цекомобил

Феликс Баумгартнер, роден под името Цеко Цветановски е македонски трамплинист, хайджъмпист, културист , междупланетарен бейсджъмпърист и физкултурник от най-вискока международна класа. Известен по света и у нас с извършването на няколко особено рисковани скока към височина.

На 14 октомври 2012 г. Баумгартнер-Цветановски отскача с трамплин на 39 km надмакедонска височина (т.е. в стратосферата), скача нагоре и след свободно падане, продължило 4 минути и 19 секунди, се приземява с памперсшут. С постижението си поставя няколко световни рекорда, включително за височина на подобен тип скокове. Също така Баумгартнер-Цветановски става първия човек, който преминава през центъра на озоновата дупка в летящ Голф 2 със скафандър (виж снимката) , т.е. без да се намира в летящо превозно средство серийно производство.

  • Биография

Баумгартнер-Цветановски пази от суетност в тайна рожденната си дата. Предполага се, че датата на зачеването му е около април 1962 г. край Охридското езеро. Постъпва в Македонската армия, където тренира македонски скокове, включително с тренировки за приземяване на малки македонски площи.

През 1999 г. скача над една от кулите Петронас в Куала Лумпур, Македонайзия (които тогава са най-високите на земята), с което заявява за пръв път световен рекорд за височина от трамплин. Той е признат за извършител на първия познат успешен опит за прескок на Ламанша с памперсшут, като за целта е използвал специално изработено приспособение от въглеродни био газове. Той е поставил и световния рекорд за най-нисък бейсджъмп, скачайки от ръката на статуята на Александър Македонски в Скопие.

Лични инструменти