Майнатаун

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

(пренасочване от Пловдив)

Майнатаун, по-известен като Филибе, е български град с преобладаващ анадолски ген сред жителите му. В някои източници се споменава като Пловдив, но това, насила наложено от бившия социалистически режим име, все повече изчезва от употреба.

Според някои анализатори името Майнатаун (Mainatown) е евроамериканско наименование, заимствано от Чайнатаун (Chinatown), което все повече се използва от жителите на града.

Старото име Филибе (Philibe) все още се ползва, тъй като новите евро номера на колите от Майнатаун са PB (съкр. от PhiliBe), но в града вече тече подписка номерата на колите да бъдат MT вместо PB (MT - съкр. от Майнатаун), за да отразява новия евро стил на анадолските му жители.

Съдържание

Особености на Майнатаунската душевност

Характерна за обитателите на този град е шовинистичната омраза към всичко и всички, които не са родом от Майнатаун.

Градът е популярен в България с редица деца-рецидивисти и нечовешките им садо-мазо изстъпления спрямо техни съученици и приятели, много от които завършват с ритуални убийства.

Рап

Градът се слави като люлка на рап изпълнители, но все още не може да победи и отнеме водещото място на Варна в това отношение. Затова и омразата към Варна и варненци е също огромна.

Природни забележителности

Градът е известен като "градът на тепетата". За много българи думата тепе не говори нищо и помолени да преведат на български фразата, майнатаунци отговарят гордо - градът на баирите, без да осъзнават, че думата баир е също анадолска (турска).

Език

В градът се говори изключително чист език, 20% от който са чуждици (предимно заимствани от българския).

Майнатаун и Ботев, Ботев и Майнатаун

У жителите на града битува схващането, че любимата фраза "майна", използвана за абсолютно всичко (от поздрав, до ругатня), произлиза от Ботевото творчество.

В поезията си Ботев често възкликва "майно льо", "майно ле" и т.н. словосъчетания с думичката "майна". Т.е. един вид Ботевq докато възпява подвизите на юначните българи в своите стихове, взел та ви и напсувал вас - читателите на неговата поезияq като ви е теглил някоя друга майна между редовете. От този факт води началото си и убедеността на всички местни жители, че дори самият Ботев е родом от техният град.

Това тяхно схващане още повече се затвърждава и от факта за наличието на местен футболен клуб, наречен "Ботев", което говори само за едно - историческа връзка на Ботев с Майнатаун. Нещо повече - жителите на града дори силно вярват, че дори самият Ботев е основал футболния клуб и е бил първият вратар, след което е станал и президент, докато накрая тръгнал да превзема кораби по Дунава с фулболния си отбор, който по онова време се е наричал чета.

Вечното второ място

Майнатаун е известен като градът, който е винаги втори. В абсолютно всичко. Това вечно второ място е създало трайни комплекси у жителите му, които взаимно се самонадъхват и подклаждат омразата си към останалата част от България и българите. Но уви - наистина не е добре, да живееш в сянката на вечно догонващият (или вечно изоставащият).

Ето малко примери:

  • Това е вторият по големина град в България (след София).
  • Това е вторият град в рап-индустрията (след Варна, който държи лидерското място).
  • През града минава втората по дължина река в България - Марица (най-дългата е Искър).
  • Майнатаун е втория по близост град до София (след Пазарджик, който е по-близко от София; това поражда неимоверна злоба и омраза на майнатаунци към пазарджиклии, но уви няма как да си преместят града по-близо).
  • Местната бира Гаменица е втората по качество, пазарен дял и финансов резултат в България (след Загорка - Стара Загора).

Култура

"Шопе, шопеее ..."
- злобно процежда майнатаунски гражданин, докато люпи семки пред телевизора,
  по адрес на водещите новините по националните телевизии
"Шопе, шопеее ..."
- злобно процежда съседа му също, гледайки водещите на новините, но по CNN
"Шопе, шопеее ..."
- злобно процежда случаен минувач съглеждайки Audi A6 с регистрация СС
 (без да разбира, че това не е софийска)
"Върви на майната си ..."
- злобно изпсува майнатаунски таксиметров шофьор по адрес на колега бакшиш
"Ко праиш ве, майна ?"
- радостно възкликва гражданин към познат съсед от блока в кв.Тракия
  при случайна среща в автобус от градският транспорт
"Майна-фака!"
- заканва се тийнейджър на съученик от кв. Кючук Париш (в превод на български кв.Малкият Париж)
  в контекста на заканата най-вероятно се съдържа намек за поредният рецидив на тийнейджър от града

Както сами виждате думата шоп е нарицателно на всичко негативно - всеки човек, който не е от Майнатаун, е шоп. Докато думата майна има двусмислено значение - и обидно, и възхваляващо. Кое е точно, трябва да се разбира от контекста, но в повечето случаи не става ясно. Важното е, че те майносват ... пък в какъв смисъл е без особено значение.

По гурбет

В превод на български "по гурбет" = "в чужбина". Страдащи от синдрома "вечното второ място" в България, майнатаунци търсят успехи в чужбина (или по гурбет, както те му викат).

Майнатаунци в чужбина силно се дистанцират от сънародниците си. Докладвани са случаи за майна-гурбетчии в САЩ, които сформират майна-общества, правят си собствени партита и купони и не искат да присъстват на такива празненства и отбягват всякакъв род комуникации с останалите по-низши от тях българи.

Напоследък дори от няколко места в големи и малки градове в САЩ се забелязва тенденцията за сформирането на майна-махали, с обитатели все гурбетчии от Майнатаун, които те гордо наричат Майнатаун (по подобие на Чайнатаун). Т.е. в Чайнатаун кварталите живеят чайници, а в Майнатаун махалите живеят майници.

Обикновено гурбетчиите от града намират реализация в чужбина като бавачки, домашни прислуги, миячи на чинии, общи работници по бостаните на плантаторите от южните щати.

"Шопе, шопеее ..."
- злобно процежда майна-гурбетчия към господаря си - негър, работещ в съдебната система
  на щата Масачузетс (гурбетчията работи като бавачка в къщата на господаря си)
"Шопе, шопеее ..."
- злобно процежда майна-гурбетчия към господаря си - тлъст италианец, държащ скапано
  ресторантче със съмнителна слава (гурбетчията работи като мияч на чинии в ресторантчето)

Както сами виждате, думата шоп придобива все по-глобално негативно значение. Шоп е всеки преуспял човек с много пари.

Подобни псевдоними

В Абсурдистан има и други подобни месности, като Етишопия например.

Лични инструменти