Плевен

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Плевен (или както е по-известен в региона – Плевен Дъ Гие) е едно китно провинциално градче от селски тип, намиращо се в централната част на северна България.

Съдържание

Забележителности

Още слизайки на централната ЖП гара няма как да не забележите изнурените лица на труженичките, с бронзов от слънцето загар, посрещайки ви най сърдечно със:

- Войничета, войничета, секс искате ли?”

или още по дружелюбно

- Айде бе миличко, знаиш ли колко ще ти е убаво”

Важна забележителност на града е казармата, която много българи с отвращение псуват.

Както и Панорамата...

Няколкото обществени тоалетни, превърнати в кръчми.

Сифилис и/или Трипер, които можеш да хванеш дори само да прелетиш над града (Трябва да се признае, че това са повече митове и легенди. В момента единственото подобно явленийце е гадното, гнусно, неприятно и засилващо се сърбене и/или парене, за което всеки лекар в града с радост ще ви помогне...)

През зимата избягвайте дългите разходки из града. Новата мода е жълтия сняг - на всеки два метра можете да откриете дирята на някой плевенчанин, независимо дали сте в жк Сторгозия или на центъра.

Дъ Гие

Дъ Гие-то е част от самобитността и културата на плевенчанина и за да се приобщите към това общество най-добре е да започнете да го използвате веднага щом стъпите в града. Това е модернизиран, съкратен, fashion, жаргонен израз на иначе токова безличното “Да Го еба” (може да се разбира и като “Да те еба”, “Да ви еба”, “Всичко да еба” и т.н.)Забелязват се различни фонетични изменения, обусловени от мястото в града където се намирате. Пример - Дъ Гие в квартал "Дружба" звучи по следния начин - Дъ Гъ; в Деветата Маалъ ( махала ) се употребява Дъ Го. Срещата на носители на различни Дъ Гие говори е доста колоритна, в крайна сметка се стига до решението Всички Дъ Гие заедно и по колкото се може повече пъти. Съществува спрягане на глаголния израз Дъ Гие. То изглежда така : аз Дъ Гие , Ти Дъ Гие , Тя да Те е , Той Да Те е, То да Те е, Ние да Те е, Вие да Се е, Те да Се е.

Спец по Плевенски език измисли формата на Дъ Гие, която ще е модерна през пролет/лято 2010 - 'Де Гява'

Жени

Жените в Плевен по принцип не са много стиснати, а напротив...

Твърде показна е следната случка: Двама приятели канят момиче в дома на единия да гледат видео. Девойката склонява. Минават през видеотеката и избират филм. Пристигат във въпросната къща. Момичето се учудва:

- Ама то няма видео!
- Ами няма!
- Ама то и телевизор няма!
- Ами няма!
- Еммм, ебете ме, кат съм тъпа ...

Следва да се отбележи, че дамата все пак е оказала съпротива ...

Слухове

Според непотвърдена информация (статия от вестник Практична Домакиня), девойката която на въпроса, зададен в известно ТВ шоу ("Умре от либоф", "Сладко-Кисело" или друго подобно):

- Къде за последно правихте секс?

Отговаря:

- Ъъъъ, ам че то много лично... Амм, в дупето.

също е с плевенски произход.

Мъже

На фона на ширестия се сред женската част от населението курвалък, в мъжката доминиращото явление е бабаитлъка.

Целта на всеки мъж е да се изкара колкото може по-голям бандит. Това проличава и от всяващите страх, респект и ужас страшни прякори и псевдоними:

 • закачливо-растениевидни
  • куката
  • драката
  • шипката
  • трънката
  • глогинката
  • бастун
 • влачливо-водни
  • кита
  • шарана
  • тюлена
  • жабата
  • гущера

също показателенни са и прякорите фламингото от "щъркел педерас" и Х-а от култовото вече "ще ти направя очите на Х" Нарицателно за мъжете, изкусно излъгани от плевенските "девойки" да не получават секс, е "путкоразвеждач", а онези юнаци, които не получават вниманието на девойките се наричат "плашипутарници" Те могат и трябва да се използват и в първо лице, за да се представи новия член в обществото.

Автомобили

Най-уважаваните автомобили в региона са прословутите Golf 2 (Голф 2) с черни стъкла, тунинговани до 300-350 конски сили (а според някой от собствениците и до 500) със сменена Пернишка регистрация на Плевенска.

Тук-там се забелязват и някакви неизвестни марки кабриолети като BMW и Mercedes-Benz, от които задължително се носи тази иначе толкова симпатична чалгичка. Липсата на последното намалява “конете” на колата два и повече пъти.

Плевен е тролейната столица на България. С тяхното разписание да се появяват веднъж на кръгъл ден, предизвикват скупчвания от "граждани" из Буковлък, Гривица и Радишево по спирките. Спре ли кашоненото чудовище на едно място, те веднага се накачулват по изходите и се сблъскват със слизащите, защото ги е щрах да не би тролеят да тръгне без тях.

Отделни шофери из "гръдъ" боядисват колите си (най-често жигулки и ладички) в жълто и превозват съселяните си с лека тарифа, барабар с всички тенжури и манджи, натъпкани в жълти пликове от Billa.

Внимавайте много ако предпочитате колоезденето, особено в парк Кайлъка! Плевенчани са жестоко некоординирани, до самоубийствен градус. Баш-бабаитите обичат да мятат ръце настрани за засилка, да компенсират загубата от коне след слизане от Голф 2. Повечето дъ'гиета страдат от огледалния синдром - когато караш срещу тях и завиеш надясно, за да не ги блъснеш, те също завиват на твое дясно. Непотвърдено, това се води техен ухажорски ритуал за привличане на внимание.


Училища в Плевен


Талисмани на града

Изводи:

Както се вижда, плевенчани са изначално много ебливи .

Лични инструменти