Майстор

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Майстор да не се бърка с баш майстор е човек който се справя с нещата с майсторство като например тате Карло който успява десетилетия наред да изкарва кинти от доста добро меджик фентъзи да чока потки и де викат руские "нарубает бабло" т.е. да се сдобива с песос. Статията надолу е препечетка от стаията в уикипедия като понеже обаче защото оикипедиантците ме ядосаха щото тва било вандализъм, т.е да посочиш истински различни гледни точки качвам тук


Роден е в Кахамарка, Перу през 1925 / 1931 / 1935 (или Сан-Паулу, Бразилия) и починал през 1998 в Лос Анджелес, по-късно емигрира в САЩ, учи в Лос Анджелис и защитава докторат по антропология. През следващите години пише поредица добре продавани книги с мистично съдържание, като живее в САЩ и Мексико, основно в Лос Анджелис. В повечето от своите книги описва учението си при измисления от него индиански магьосник от племето яки Дон Хуан Матус. Тъй като първите две книги " Уроците на дон Хуан" и "Една отделна реалност" излизат през 60-те години на 20 век когато има засилен интерес към вещества "разширяващи" съзнанието в тях се описва употреба на психеделични дроги с което създава съвсем реални проблеми на племето яки в чиито земи полицията започва активно да следи и арестува американски хипита търсещи кактуса пейот ( Lophophora williamsii ) съдържащ психоактивното вещество мескалин който самите яки обаче не употребяват. С това нарушава основния принцип в антропологията да не се упоменават точни координати на полевите източници с цел защита на тяхната анонимност. Кастанеда наистина се среща с индиански шаман но от друго племе. В интернет съществува мема " Не е така страшен самия Кастанеда както този който е чел само неговите първи две книги" - «Не так страшен Кастанеда, как тот, кто прочитал первые его две книги»( рус.). В следващите книги не се споменават дроги. Женен е за Маргарет Кастанеда и има син, жена му пише негова биография издавана на български ( Магическо пътуване с Карлос Кастанеда ), интервю със сина му има в YouTube. В действителност Кастанеда създава смъртоносен култ базиран на света от книгите му по причина стара колкото света - пари, влияние и секс, Патриция Партин (Patricia Partin родена September 4, 1957, Pasadena, California, United States наричана Синия скаут което съвпада като име с описваното в неговите книги "неорганично " същество Син скаут ) е негова осиновена дъщеря/ последователка/ любовница и се самоубива след смъртта му в Долината на смъртта. Кастанеда е в действителност съдейки по популярността му гениален компилатор който смесва много неща от източни и западни религиозно философски учения и вярвания прочетени в библиотеката на UCLA.

Вътрешно мълчание – постигане посредством медитативни методи на състояние, в което липсват мисли, породени от егото. Медитацията (лат. meditatio) е практика, в която дадено лице тренира ума и / или предизвиква режим на съзнанието, за да постигне физическо, емоционално, умствено и духовно развитие.

Чуство за собствена значимост - най общо описание на Егото .

'Сънуване ( lucid dreams) – практика за постигане способността да възприемаме и навлизаме в други реалности или т.нар. второ внимание по време на сън – чрез нашето "енергийно" тяло. Осъзнат сън е сън, при който сънуващият е наясно, че сънува, докато сънят се случва. Когато сънуващите осъзнават, те могат да участват активно във въображаемите преживявания на съня и да ги манипулират. Осъзнатите сънища могат да бъдат изключително живи и реални в зависимост от степента на самоосъзнатост на сънуващия по време на съня.Осъзнатото сънуване е изследвано научно и съществуването му е доказано. Въпреки че привлича общественото внимание през последните няколко десетилетия, осъзнатото сънуване не е съвременно откритие. В писмо, написано от Августин от Хипон през 415 г., се споменава за осъзнато сънуване. През XVIII век тибетските будисти практикували форма на Съновна йога, целяща да постигне пълно осъзнаване при състояне на сън. Тази система е подробно обсъдена и обяснена в книгата Съновна йога и практиката на естествената светлина. Едно от важните послания в тази книга е различаването между Дзогчен медитация на осъзнаване и съновна йога.

Енергийно тяло – сияйна сфера с размери приблизителни на физическото тяло, която е свързана с физическото чрез т.нар. събирателна точка, която е разположена на една ръка разстояние зад плешките на физическото тяло.

Орел - енергиен източник на цялата реалност която възприемаме като свят/ вселена, нашето предназначение според "учението" на Дон Хуан е да постигнем цялостност на възприятието ( нирвана ) и да не бъде погълната нашата жизнена енергия след смъртта ни от Орела ( т.е. прекъснат кръга на преражданията Самсара във Веданта ). Идеята че има сила създаваща света като Орела ( Брахман) и було на възприятието ( Мая ) което ни пречи да възприемаме директно световната енергия е от Веданта. Брахман (на санскрит: ब्रह्म от корена брих, означаващ „раста, уголемявам се издувам се“) е индуистко понятие означаващо непроменливата, безкрайна, иманентна и трансцедентална реалност, която е божествената основа на всичката материя, енергия, времето, пространството, цялото битие, всичко във вселената и отвъд нея. Намерение - способността да "възнамеряваме" посредством "волята " събития които се случват в "реалния " свят, но тази способност е достижима само след постигане на вътрешно мълчание и безупречността на воина . Воля - сноп енергийни пипала на сияйното/енергийно тяло излизащи от зоната на корема с които след обучение воина постигнал безупречност може да взаймодейства със света. Отговаря на центъра на равновесие Ци/ Чи в източните практики Чи гун и фън шуй .

Будно сънуване – практика за постигане способността да възприемаме и да действаме в ежедневието, или първото внимание.

Рекапитулация – преглед на събития от нашия живот с цел припомняне на елементите, конструиращи случката и възстановяване на енергията, която сме загубили и която сме поели по времето на ситуацията. Отговаря на изчистване на Кармата в някои източни религии. Енергийно тяло – сияйна сфера от светлинни нишки с размери малко повече на физическото тяло, която е свързана с физическото възприятие на света чрез т.нар. събирателна точка, която е разположена на една ръка разстояние вляво зад плешките на физическото тяло. Отговаря на Аура, според езотериката, по-рано спиритуализма, идеята произхожда от източните практики, философия и религии, е цветовото излъчване около човек, понякога може да се отнася и за предмет, Терминът е от 19 век и произлиза от тогава популярния спиритуализъм, като реално идеята е взаимствана от източните религии и практики, където това явление се описва с други термини и средства. Идеи за аурата присъстват в индийските религии, като джайнизъм, будизъм (например будисткия флаг представя цветовете виждани около просветления Буда). Аурата има различен цвят и също така се променя при различните емоции. Също така се приема, че тя променя своята големина, цвят и сила на излъчване при просветлените хора, виж ореол.

Събирателна точка – мястото, където възниква възприятието.

Неорганични същества – същества, които притежават съзнание (следователно живот – според гледната точка на магьосниците) без да са организми. Те обитават свят, паралелен на нашия. Дуалността тукашен свят - паралелна реалност/рай/ ад е характерна на за всички философско религиозни учения, В зависимост от своята карма или съдържанието на складиращото си съзнание (санскр. алая виджняна, тиб. кюн ши) съществата преживяват шест сфери или състояния на самсара в някои източни религии.

Таиша Абелар ( родена Regine Margarita Thal през 1944)и Флоринда Донер Грау ( родена Maryann Simko) са две авторки, които твърдят че също са ученици на Дон Хуан Матус и част от групата на Толтекските воини. В своите книги издадени и на български те описват обучението си при групата от шамани, приближени на Дон Хуан. И двете жени получават потвърждение от Карлос Кастанеда за техните твърдения, и те са част от кръга на приближени хора около Кастанеда.

Лични инструменти