Джава

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

(Разлики между версиите)
Версия от 08:53, 27 юни 2006
Samael (Беседа | приноси)
Възвръщане към последната редакция на Gubble
← Go to previous diff
Версия от 21:56, 14 юли 2006
Blackmore (Беседа | приноси)

Go to next diff →
Ред 34: Ред 34:
* Михаел Шумахер, N-кратен (N е много, всъщност да кажем К) световен шампион във Формула 1 е също робот, програмиран на Джава. [http://home.mindspring.com/~kb7mxu/images/schumacher.jpg Болидът] му рънва на Джава версия 1.0001. * Михаел Шумахер, N-кратен (N е много, всъщност да кажем К) световен шампион във Формула 1 е също робот, програмиран на Джава. [http://home.mindspring.com/~kb7mxu/images/schumacher.jpg Болидът] му рънва на Джава версия 1.0001.
* Най-бързото возило на запад от Урал принадлежи на анонимен Джава програмист от Перник (возилото, без съмнение, е [[Голф 2]], допълнително тунингован с ''JRE'' за [[Уиндолс]] ). * Най-бързото возило на запад от Урал принадлежи на анонимен Джава програмист от Перник (возилото, без съмнение, е [[Голф 2]], допълнително тунингован с ''JRE'' за [[Уиндолс]] ).
 +
 +== Гарбидж Кълектър ==
 +Джава предоставя и не по-малко мощен [[гарбидж кълектър]] (бг. ''събирач на боклуци''). Освен, че допринася за невероятната скорост на Джава, кълектърът ще бъде в състояние да заменя [[пенсионери]] до края на 2010, съобщават анонимни източници от [[Кибертрон]]. Технологията се базира на бета-пач за Стар Крафт, позволяващ на [[зърг-дроните]] да [[майнват]] по-ефективно.
 +
[[Категория:Програмни езици]] [[Категория:Програмни езици]]

Версия от 21:56, 14 юли 2006

Съдържание

Етимология

Според известната монография "Кюфтета и джуджета" на професор Юлиан Вучков, названието на този език за програмиране идва от популярното хасковско възклицание "Яваааааа !". Доказателства за това са древните останки от байт-код, намерени в парка "Кенана" в Хасково, нарисувани на един от камъните, подпиращи оградата на тенис-корта. Тези находки навеждат учените на некои размисли, че може би Хасково, или по-известно в англо-саксонския свят като Хюстън, е един от изначалните градове във Вселената, построен от Аллах в знак на неговият възторг и екстаз от Процеса, Вселената и всичко останало.

Според други, неизтрезнели източници, езикът (и негово название) водят произхода си от инопланетянина Джаба, прочул се с малката си роля в нашумял филмов сериал, тип семейна драма с хорор елементи в развръзката.

Същината

Сред основните предимства на езика е фактът, че програмите, написани на Джава, работят на всички възможни платформи. Това уникално решение на дизайнерите на езика е вдъхновено от по-раншното им откритие, че аналният секс работи на всички възможни полове.

Все още не е практически установено, дали и програмистите, пишещи на Джава (виж Кибертрон ), работят също на всички възможни платформи (включително и нефтени такива).

Съвсем сигурно е обаче, че повечето от програмите, написани на Джава, за дадена платформа, не работят на други такива (което премахва основното предимство на езика)

Къде да го открием ?

Мястото, където е възможно да се срещне, са пустините на Татуин (съгласно излъчен многосериен документален филм), но запалени изследователи твърдят, че се навърта и из пустинните мозъци на определени програмисти. Трудно се поддава на рефакторинг заради своеобразния си характер и зъл нрав.

Поради ниската си ефективност Джава става официален програмен език и разговорен език на САП Лабс, Сайънт, Юникодерс и други водещи ИТ Ферми. Най-върлия фен на програмирането на Джава е Найден Гочев.

Джава наследява машината на Тюринг и по този повод се изучава в Факултет по Математика и Информатика. Светлин Наков все още разсъждава върху връзката между Джава и машината на Тюринг и не е абсолютно сигурен дали става дума за наследяване или друга форма на полиморфизъм.

J2EE

J2EE платформата е разработена от водещите стажанти в Сън Майкросистемс, малко след като излиза книгата Design Patterns и те успешно реализират примерни програми за всяка страница от книгата. Така създаденият куп безсмислен код не може да намери приложение с години, докато Сън не решават да се ориентират към Уеб базирани решения. В този исторически момент маркетинговите специалисти от Сън, също така незавършили студенти, измислят фразата Application Server, която става нарицателно за купчината неработещи примерни програми.

Скорост

Speedy Gonzales runs on Java. Do you?
Увеличаване
Speedy Gonzales runs on Java. Do you?

Платформата Джава е известна със своята скорост. Всъщност, Джава предлага такава производителност, че извърта безкраен цикъл за десет минути. Тази скорост вдъхновява целия спектър от хора, занимаващи се с изкуство и медии. Кой е вдъхновен от Джава?

  • Били Айдъл с песента си "Speed" (Speed, gimme what I need, yeah...). Били се вдъхновява за песента от скоростта на зареждане на играта "Prince Of Persia" на неговия мобилен телефон Сименс С35.
  • Кеану Рийвс и Сандра Бълок във филма "Speed". Автобусът, прескочил реката, се задвижва от микро-версията на Джава, J2ME.
  • Играта "The Need For Speed" е изцяло вдъхновена и написана на Джава.
  • Speedy Gonzales язди кон, задвижван от Джава.
  • Спринтьорката Ивет Лалова е робот, програмиран на Джава.
  • Михаел Шумахер, N-кратен (N е много, всъщност да кажем К) световен шампион във Формула 1 е също робот, програмиран на Джава. Болидът (http://home.mindspring.com/~kb7mxu/images/schumacher.jpg) му рънва на Джава версия 1.0001.
  • Най-бързото возило на запад от Урал принадлежи на анонимен Джава програмист от Перник (возилото, без съмнение, е Голф 2, допълнително тунингован с JRE за Уиндолс ).

Гарбидж Кълектър

Джава предоставя и не по-малко мощен гарбидж кълектър (бг. събирач на боклуци). Освен, че допринася за невероятната скорост на Джава, кълектърът ще бъде в състояние да заменя пенсионери до края на 2010, съобщават анонимни източници от Кибертрон. Технологията се базира на бета-пач за Стар Крафт, позволяващ на зърг-дроните да майнват по-ефективно.

Лични инструменти