Водкопровод

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Водкопроводната тръба снабдяваща Москва и Санкт Петербург
Увеличаване
Водкопроводната тръба снабдяваща Москва и Санкт Петербург
Водкопроводчици в действие.
Увеличаване
Водкопроводчици в действие.

Система за набавяне на водка по домовете. Среща се само в Русия, където консумацията на напитката е зачестила до толкова, че хората нямат време да отскачат до магазина. Изобретен е от руския инженер Алкохолий Спиртич. Почти не се различава от познатия у трезвените хора водопровод. И все пак това удоволствие излиза солено, тъй като таксата на литър е 5 рубли, а клиентите консумират по ттонове на ден. Специалистите твърдят, че кражбите и злоупотребите през водкпровода са невъзможни. Понеже за да се проникне във водкомера е нужно часовникарско внимание, което е невъзможно при клиентите, тъй като непрекъснато им треперят ръцете.

Устройство на водкопроводната система

Водкопроводът се състои от дестилатори, когенератори, абонатни станции и помпени станции. Има и сервизни възли, където се обслужва. В дестилатора се произвежда водката, когенераторите се намират на различни места по линията с цел да държи водката в приемливо състояние, абонатните станции снабдяват народа на Русия с водка, а помпените станции нагнетяват водката нагоре по водкопровода, където има нужда (големи баири, каньони, големи и рядконаселени области).

Практика в други страни

Наскоро беше открит нелицензен водкопровод с дължина 18 километра между Узбекистан и Казахстан за снабдяване с технически спирт, който се продавал в Казахстан като водка "Smirnoff". Водкопроводът бил разрушен, тъй като не отговарял на стандартите - водкотокът бил гравитачен, а не нагнетателен, а безопасността била почти нулева.

Лични инструменти