Братя Аргирови

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Официално са родени на 23.04.1959г. в Пловдив, но Стоянка, майката на Благовест и Светослав Аргирови, сензационно призна, че е родила само един син.


"Родих само Благовест, нямам други деца", каза възрастната жена. Оказа се, че т.нар. Светослав Аргиров никога не е съществувал. "Светослав Аргиров е оптическа измама", заяви проф. Атанас Куюмджиев, едно от светилата в родната наука. "В средата на 80-те разработихме образ чрез пречупване на светлината, посредством невидимо с просто око огледало. Когато имаше концерт, Благовест излизаше на сцената с огледалото и наистина ефектът беше голям - появяваше се още един негов образ"-допълни професор Куюмджиев. Той обясни, че името Светослав е дадено от тогавашния директор на института, за да се слави светлината, която е в основата на изобретението.

Братя Аргирови, преди да срещнат Роси Кирилова
Увеличаване
Братя Аргирови, преди да срещнат Роси Кирилова

"Знаехме за манипулацията, но смеехме ли да кажем нещо", въздиша Павел Николов, тонрежисьор в студио Балкантон, участвал в повечето записи на "дуета". "Баща му на Благовест беше комунист, директор на свинекомплекс, как да тръгнеш срещу такъв". Така фалшивият дует жъне успехи до идването на демократичните промени. След това никой не е виждал братята заедно, а Благовест се представя ту за себе си, ту за Светослав. Гигантската манипулация рухна чак с признанието на майката. "Много години ми тежеше тази тайна. Започнах да боледувам и миналото лято отидох на Кръстова гора. Там се зарекох, че ще разкрия тайната за близнаците, само да ми мине. Като по чудо за няколко дни всички болки отшумяха", разказа задъхано Стоянка Аргирова. Соня Васи, близка на братята, заяви за изданието, че когато е правила секс с двамата, винаги била много пияна, но помни, че главата и сякаш се удряла в нещо като стъкло. "Затова връзката ни беше кратка, главата щеше да ми потрябва и за по-натам. Поне тогава така си мислех", връща лентата първата българка, позирала гола за Плейбой.


Защо все пак се е наложило създаването на Светослав Аргиров?


"От концертна дирекция в онези години много настояваха да се създаде мъжки дует. Повечето ни певци по това време бяха скарани и никой не искаше да пее с колегите си. Така прибегнахме до услугите на учените", признава днес тонрежисьорът Николов.

Лични инструменти