Лада

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Съдържание

Лада

Ладата е машина на времето, създадена от руснаците за да се спре кибертрон. В процеса на разработка нещо се е объркало, и като краен резултат машината работи в обратен режим - чрез нея не печелите време, а всъщност губите. Някои твърдят, че прототипа е бил замислен като автомобил, но в крайна сметка се е получило антиавтомобил. Има няколко разновидности на Лада, като най-известната е Жигули. Лади се намират предимно в провинцията, гетата и пунктовете за вторични суровини.

Управление

За управление на Лада трябват специални умения, от рода на три крака и четири ръце. Умелите водачи с базов пакет крайници си помагат с подръчни материали - трупчета, камъни, зъби и българско инженерно влакно. По принцип водача на Лада притежава допълнителна категория и се смята че е способен да управлява каквато и да е друга техника.

Мощност

Мощността на ладите се изчислява опитно с помощта на касетки с домати, чували с картофи, зеле, бали сено и други подобни тестови единици. При максимално натоварване на машината отвътре и от вън се отчита с хронометър разликата в загубата на време спрямо нулевото натоварване. Колкото повече време е загубено, толкова по-мощна е машината. В сертификат се записва резултата: "Три чувала зеле, пет чувала картофи, и по нанагорнище - със шейсе!"

Гориво

Заводски трябвало да работят с бензин, но всички лади по света са успешно конвертирани да движат с газ.

Ремонт

Още с купуването на чисто нова лада задължително е да се напълни багажника с резервни части. Тези машини на времето успяват точно по средата на пътуването да се развалят, при което времето спира да тече, докато не се отремонтират, което сами разбирате може да отнеме цяла вечност. Една добре поддържана лада се ремотира всеки месец. Ако не бъде ремонтирана няколко месеца, времето за ремонт ще се натрупва с лихва и накрая в добрия случай ще я ремонтирате цяла седмица нон стоп. Резервни части се внасят от Китай и Турция, като за половината от тях се твърди че са руски.

Ръжда

Въпреки че OPEL са открили ръждата, ладите също са големи приятели с нея. Няма лада, която да не е била хваната в интимен контакт с ръждата. За целта собствениците често ползват контрацептиви от рода на Боди, Кит, битумен грунд, болкит. Ладите лесно се обвързват с ръждата и е доста трудно да ги разделиш, особено ако имат и деца.

Максимална скорост

Скоростта с която една лада губи време се измерва в километри в час - колко километра бихте изминали за един час, ако не сте в машината. По непотвърдени слухове, максималната достигната скорост е била 160 км/ч, въпреки че няма живи свидетели, били в машината със скорост повече от 140 км/ч.

Ладата в Народната култура

Наименования на лади, дадени от гордите си собственици, загубили толкова време с тях, че им напират носталгични сълзи само при споменаване: - Жулиета - Баба Жужа - Марийка - Маруся - Ладюха - Четворка - Петица - Седмица - Крива Нива - Кошница - Кочинка

Често срещани изрази: - "Айде, Марийке, само уше един баир и сме дома!" - подканване при видимо прекалено изкривяване на времето и прегряване, клонящо към развала. - "Пресъхнал като ладов резервоар" - онагледява сухотата на обекта. - "Стабилен като Жигула на лед" - подчертава саркастично че обекта е крайно нестабилен.

Лични инструменти