Кибертрон

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

(Разлики между версиите)
Версия от 11:02, 17 окт 2005
Samael (Беседа | приноси)
Възвърнато оригиналното име на новооткрития отдел. За оплаквания - KIBERTRON Corp.
← Go to previous diff
Версия от 13:22, 18 окт 2005
194.12.255.250 (Беседа | приноси)
Пресата за Кибертрон
Go to next diff →
Ред 43: Ред 43:
== Пресата за Кибертрон == == Пресата за Кибертрон ==
-"Епохата на хуманоидите идва, защо България да не е първа?" пита реторично ентусиазираният роботостроител [[Ахмед Мерчев]], докато върти поялника в импровизираната лаборатория, в която е превърнал стаята си.+"Епохата на хуманоидите идва, защо [[България]] да не е първа?" пита реторично ентусиазираният роботостроител [[Ахмед Мерчев]], докато върти поялника в импровизираната лаборатория, в която е превърнал стаята си.
До една година от панелка 19 в столичния квартал "Дианабад" ще излезе първият български хуманоид в човешки ръст. По думите на създателите му "Кибертрон" ще е един от най-перфектните роботи в света. До една година от панелка 19 в столичния квартал "Дианабад" ще излезе първият български хуманоид в човешки ръст. По думите на създателите му "Кибертрон" ще е един от най-перфектните роботи в света.

Версия от 13:22, 18 окт 2005

Тук може да откриете актуални новини, размисли и страсти, свързани с уникалният проект Кибертрон и корпорацията зад него.

ПАХ Кибертрон
ПАХ Кибертрон
Съдържание

Съзиданието

Здравейте, хиляди приятели на проект Кибертрон !

Радостен съм да съобщя, че по все още непотвърдена официално информация, уникалният прототип на Кибертрон е почти готов. Постигнати са невероятни успехи в конструкцията на андроида, в строежа на революционния AI, и не на последно място, в изключително резултатния метод на обучение, използващ системата на д-р Тар и професор Федър.

Изкувственият интелект е базиран на хаотично-ентропичните принципи на информацията, като се инстанциират произволно асоциативни връзки между единици в базата знания. Връзките се настройват според генерални бихейвиористично-мисловни шаблони, които са построени като модел на ръководителя на проекта, Ахмед Мерчев.

"Засега не предвиждаме да има дейност, която роботът няма да може да извършва, дори напротив..." 
-Ахмед Мерчев пред в.Пари

Обучението на ПАХ Кибертрон бе извършено чрез помощта на телевизионни филми, тъй като бе преценено, че те най-добре описват човешката природа и поведение в стереотипизиран вариант. Особено бе наблегнато на филми, които подробно илюстрират човешката сексуалност, тъй като тя е доминираща в поведението.

След продължителната 4 месечна фаза на обучение, bugfix, unit test и reverse engineering в Rational Rose, хуманоидът бе изтестван в реални условия. Резултатите бяха повече от задоволителни: шляене по магазини, опити за съвокупление с биологични единици, сбиване пред дискотека. Понастоящем ПАХ Кибертрон може да бъде открит за демонстрация в кръчме "Сам дойдох".

Допълнителни детайли, засягащи механичната структура, използван хардуер и специално проектираната OS засега са засекретени, поради огромния интерес на конкурентни компании в областта на роботиката. Директорите на корпорация Кибертрон ООД са започнали преговори за серийно производство и интегрирането на андроида в редица дейности, предимно свързани с комуналното стопанство.

Малък инцидент

13.06.2005 - Настъпва необратима верижна реакция поради дефектирало охлаждане в любителския ядрен реактор, намиращ се в мазето на организация "Кибертон" ООД. Вследствие на взрива е заличена една трета от столицата, както и самата организация. Ефектите от последвалото облъчване все още се оценяват.

Криминална хроника

Вчера, около 22:45, в покрайнините на Ловен парк, квартал Дианабад, бе открит безжизнен и обезобразен метален труп. След обстоен оглед бе установено, че трупът принадлежи на експерименталния прототип на Кибертрон. В близост бе открито и оръдието на престъплението - тип топор, с което са нанасяни ударите по главата и торса на андроида. Извършителят все още се издирва. От "Кибертрон" ООД отказаха коментар, но помолиха да запазят брадвата.

Азимов revisited

На пресконференция тази сутрин Ахмед Мерчев, президент на корпорация Кибертрон, оповести, че в логиката на дългоочаквания прототип е добавен още един закон, в добавка към класическите три на Азимов. Най-общо той гласи "Носи пари на Кибертрон ООД" и е с най-висок приоритет спрямо първите три, но въпреки това формулировката не противоречи на останалите, добави Мерчев. От МВР съобщиха, че засега няма основания за притеснение.

Благодаря за гостоприемството

KIBERTRON Corp. днес обяви, че въвежда смъртно наказание за т.нар. "гости" - нерегистрирани потребители на официалния сайт на корпорацията. След оповестяването на новината последва паническа регистрация на голям брой интернет маниаци, което доведе до срив в сървъра, на който е хостван сайтът [1] (http://www.kibertron.com). Сайтът бе отново вдигнат след 13 часова пауза.

На запитването как ще откриват нерегистриран потребител, за да приложат санкцията си, упълномощени лица от KIBERTRON заявиха, че от корпорацията е разработена специална технология, която няма нищо общо с използваните в Интернет досега. Те не пожелаха да разкрият повече, добавяйки, че иновацията е фирмена тайна. По слухове от непотвърдени източници новата технология има връзка с новооткритият наскоро в KIBERTRON Corp. отдел "Вуду и черна магия".

Пресата за Кибертрон

"Епохата на хуманоидите идва, защо България да не е първа?" пита реторично ентусиазираният роботостроител Ахмед Мерчев, докато върти поялника в импровизираната лаборатория, в която е превърнал стаята си.

До една година от панелка 19 в столичния квартал "Дианабад" ще излезе първият български хуманоид в човешки ръст. По думите на създателите му "Кибертрон" ще е един от най-перфектните роботи в света.

Или поне първият от поколението мислещи хуманоиди, които след 50 години ще се разхождат по улиците наравно с хората.

"През 2050 г. ще бъде създаден футболен отбор от роботи, който ще побеждава с лекота и най-добрите играчи сред хората", убеден е 20-годишният Ахмед Мерчев. Преди две години студентът в трети курс специалност "Електроника и компютърни системи" в Техническия университет създава проекта "Кибертрон Роботикс", в който участват общо 23-ма души от цялата страна. Всеки един от тях разработва отделна част от робота. В управителния съвет на организацията участват само петима души. Един от тях - Любомир Ставрев, се е заел да създаде изкуствения интелект на робота.

"Изучихме подробно интелекта и морфологията на мравките, както и устройството на човешкото съзнание", обяснява ентусиазирано студентът по квантова електроника и лазерна техника, с футуристични очила и кожен шлифер от "Матрицата". Любомир е дясната ръка на гуруто Ахмед, който е ръководител на "Кибертрон Роботикс". Ахмед Мерчев изработва първия си робот от дърво алуминий и велпапе, когато е на 14 години. Хуманоидът с ръст на малко дете върши елементарни неща, но скоро е разпарчетосан. Частите му Ахмед използва при създаването на други "умни" машини.

....

"За една секунда невронната мрежа ще обработва милиони сигнали. Това е непосилна задача за всеки суперкомпютър, който в момента се предлага на пазара. Ето защо решихме, че роботът трябва да спи, обяснява авторитетно Мерчев. Докато се самообучава, хуманоидът ще събира огромно количество данни, които процесорът няма да може да обработи "в крачка". Това ще става, когато роботът "заспи" или докато си почива в свободното време.

Досега разработените хуманоиди на "Сони" и "Хонда" използват твърд алгоритъм. Това означава, че ако роботът трябва да изкачи стълбище, височината на всяко едно от стъпалата трябва да е предварително зададена. Само при това условие роботът може да се справи успешно, без да загуби равновесие и падне.

"Бях на една демонстрация на Q-RIO, новия робот на "Сони". Едно от стъпалата беше малко по-ниско и роботът стъпи във въздуха залитна и падна", смее се Ахмед Мерчев. "За разлика от досега конструираните хуманоиди, "Кибертрон" ще се самообучава и ще използва гъвкав алгоритъм....

"Кибертрон" ще вижда не триизмерно като хората, а четириизмерно.

"Четвъртото измерение ще е времето, така както е дефинирано от Айнщайн в прословутата му теория на относителността", обяснява Любомир Ставрев, който се е заел с конструирането на зрението и изкуствения интелект на робота. От целия поток видеоданни, които ще улавят очите на робота, ще бъде отделяна само нужната информация, на базата на която "Кибертрон" ще разпознава стационарни и движещи се обекти,ще определя дистанцията, положението, размерите и други техни характеристики. Така процесорите на робота няма да се натоварват в изчисляването на целия поток от постъпваща информация. Екипът на "Кибертрон Роботикс" вече е разработил и тествал уникалната програма за четириизмерно представяне на реалността, благодарение на която роботът ще може да вижда.

"Андроидите ще осигуряват всички необходими предпоставки за първично щастие на всеки един от нас", мечтае конструкторът. Ахмед е дотолкова вманиачен в идеята да построи първия български хуманоид, че преди време прекъснал 2 курс, за да може да се съсредоточи върху робота.

Лични инструменти