Бъдни вечер!

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

(Разлики между версиите)
Версия от 17:52, 25 дек 2017
Gengen4ev (Беседа | приноси)

← Go to previous diff
Текуща версия
Hansen (Беседа | приноси)

Ред 1: Ред 1:
-Трапезата на Бъдни вечер е тържествена и постна тъй като е последният ден от Рождественския пост. На нея трябва да има 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. [[Руската салата]] не се брои.+Трапезата на Бъдни вечер е тържествена и постна тъй като е последният ден от Рождественския пост. На нея трябва да има 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой. Това са три от свещените числа на древноюдейската [[Кабала]]. [[Руската салата]] не се брои.
-Отака хуйня малята, а вие си мислите че [[евреи]]те спят. +[[Дед_Панас|Отака́ хуйня, маля́та (рус. - "Вот такая хуйня, малыши")]], а вие си мислите че [[евреи]]те спят.
-Но глупостите продължават....... 
 +Но "глупостите" продължават.......
-Под софрата се слага слама, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария*( по надолу отделно за нея) . Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника докато си грее мъдите на него каква ще е следващата година. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.+Под софрата се слага слама, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария* (по-надолу отделно за нея). Най-възрастният представител на рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника, докато си грее мъдите на него, каква ще е следващата година. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.
-*Пресвета Богородица (на латински: Virgo Maria, Deipara, гръцки: Μαρία, Θεοτόκος, Θεομήτωρ, иврит: מירים, арабски: مريم) според християнската традиция се нарича Мария, майката на Иисус Христос и съпруга на дърводелеца Йосиф. Известна е с различни прозвища като Дева Мария, Светата Майка, Мадона и други. Тя е най-почитаната светица в православието и католицизма. Една от трите съвършени жени в исляма.+''*'' Пресвета Богородица (на латински: Virgo Maria, Deipara, гръцки: Μαρία, Θεοτόκος, Θεομήτωρ, иврит: מירים, арабски: مريم) според християнската традиция се нарича Мария, майката на Иисус Христос и съпруга на дърводелеца Йосиф. Известна е с различни прозвища като Дева Мария, Светата Майка, Мадона и други. Тя е най-почитаната светица в Православието и католицизма. Една от трите съвършени жени в исляма.
-Тея исламистите са баят сбръкани копелета защото вярват че ако загинат за [[Алах]]а ще бъдат възнаградени със 72 [[гурии]] т.е. девици в добавка с вечна ерекция. Отака хуйня малята. +Тея исламистите са баят сбръкани копелета защото вярват че ако загинат за [[Аллах]]а ще бъдат възнаградени със 72 [[гурии]], т.е. девици, в добавка с вечна ерекция. Отака хуйня малята.
https://bg.wikipedia.org/wiki/Бъдни_вечер https://bg.wikipedia.org/wiki/Бъдни_вечер

Текуща версия

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена и постна тъй като е последният ден от Рождественския пост. На нея трябва да има 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Руската салата не се брои.

Отака́ хуйня, маля́та (рус. - "Вот такая хуйня, малыши"), а вие си мислите че евреите спят.


Но "глупостите" продължават.......

Под софрата се слага слама, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария* (по-надолу отделно за нея). Най-възрастният представител на рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника, докато си грее мъдите на него, каква ще е следващата година. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.

* Пресвета Богородица (на латински: Virgo Maria, Deipara, гръцки: Μαρία, Θεοτόκος, Θεομήτωρ, иврит: מירים, арабски: مريم) според християнската традиция се нарича Мария, майката на Иисус Христос и съпруга на дърводелеца Йосиф. Известна е с различни прозвища като Дева Мария, Светата Майка, Мадона и други. Тя е най-почитаната светица в Православието и католицизма. Една от трите съвършени жени в исляма. Тея исламистите са баят сбръкани копелета защото вярват че ако загинат за Аллаха ще бъдат възнаградени със 72 гурии, т.е. девици, в добавка с вечна ерекция. Отака хуйня малята.


https://bg.wikipedia.org/wiki/Бъдни_вечер

Лични инструменти