Turu-buru

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Съдържание

1 История
2 Атмосфера
3 Технологии
4 Кадри
5 Управление
6 Жест *
7 Герой на деня
8 Религиозни виждания
9 Социални облаги
10 Напускане на компанията

Туру - буру

Феноменално явление в българския ИТ бизнес - фирма фантом. Подозира се, че има връзки с Фантома от Операта, но това все още не е доказано, поради това, че единствените улики са били отнесени от чистачката, която има фантомни характеристики, тъй като още никой не е успял да се запознае с нея. Поради тази причина никой не може да си обясни как тя успява да изпълни задълженията си по почистването на офиса, без да бъде забелязана нито веднъж. Понякога обитателите на помещението допускат, че тя просто не съществува, тъй като обстановката започва да наподобява Софийските улици по времето на стачките заради неуредените сметища.

Известна още като “школа за начинаещи програмисти”. Наемането на служители с повече от 2 години опит не се толерира.

В историята на фирмата има времена и неща, за които не се говори. Те остават като черна дупка във времето, но всички усещат че намирисва нещо гнило. Но всички следи са заличени – всичко свързано със случая - веществени доказателства и лица - просто не съществуват.

История

Името е символ на компанията, отразяващ нейната мисия и ценности. В произходът му има мистицизъм - Туру е митичен герой, неясно кой. Буру има много значения, едно от които е "5 с'тинки". Основателят на компанията е симпатичен и нищо неподозиращ бобър. Специалното му умение е мистично да се "заравя" при конфликтни ситуации, без да дава "5 с'тинки" за бъркотията отвън. Така той успява да съхрани устоите на фирмата по уважителни причини.

Бобърът има един недостатък - непохватен е и често му се случват разнообразни инциденти, които го връщат в принудителна ваканция. Заравянето на бобъра е учтиво подпомагано от ръководството на фирмата, състоящо се от чистачката и секретарката, които го държат в блажено неведение и стимулират неговото мистично изчезване. Същевременно ръководството съвестно уличава бобъра в неговата заинтересованост за служителите на компанията. Така ръководството се превръща в един прецизен филтър, спестяващ главоболията по общуването между шефът и подчинените му.

Ръководителите се стремят с всички сили да изтъкнат добрите качества на подчинените, тъй като бобърът не може да наблюдава добре събитията от своята хралупа. Ако не сте добри в издънките, то ръководителите на фирмата ще спретнат една и за вас. Така вие със сигурност ще станете горд собственик на действия, които най-вероятно не са ваши.

Атмосфера

Фирмата предлага ГОРЕЩО посрещане и ЗАДУШевна атмосфера, офис, в който ще се чувствате като у дома си. Не прекалявайте с гостоприемството на компанията и не се застоявайте вечер в офиса, тъй като има хора, които си лягат рано. Весел работо-алкохолизъм и бащата на .NET-а ще ви разведряват, стига да пазите тишина и да си стоите зад бюрото. Внимавайте с агресивното натискане на клавишите по клавиатурата, тъй като се предава на останалите ви колеги и разваля работната атмосфера.

Фирмата разполага с богата библиотека, свободна за ползване от всички служители. Тя се състои от английско-български речник, списание „Мениджър” (то се укрива старателно, защото досега само един човек го е чел и е станал шеф на фирмата), и най-различни модни списания и списания за дома. Библиотеката е била закупена след доброволни, подчертавам доброволни дарения от персонала. Първоначалният план за оползотворяване на средствата е бил детектор на лъжата, но след като ръководството размислило, решило, че няма смисъл да се купува такова излишно нещо. Така и така всички знаели, че никой от тях никога не би излъгал. В кухнята винаги ще намерите нещо за себе си, но то пък обикновено ще се окаже чуждо и със застраховка срещу неправомерно ползване, така че по-добре се откажете навреме.

Модернистичното изкуство не липсва в работната обстановка – ярки багри и ценни картини красят стените, а понякога дори може да ви се стори че нещо стои с главата надолу, но не се подлъгвайте. Това е просто смело дизайнерско решение на офис мениджърите.

Взаимоотношенията в компанията се делят на 3 нива на абстракция. Най-долното ниво е свързано с практикуването на различни игри, които да поддържат сплотения дух на екипа. На това ниво е постигната определена стабилност. Второто ниво на абстракция наследява отношенията, изграждани в първото ниво, но не особено успешно. Оказва се, че толкова абстрактни отношения не са полезни за работната среда. Получава се нестабилност, преходи във времето и други измерения, при които понякога прескочилите не могат да се върнат лесно там,откъдето са тръгнали. Третото ниво на абстракция е прекалено сложно замислено, за да бъде осъзнато от обикновен разум. Там отношенията са абстракция на абстракцията. Никога не можеш да бъдеш сигурен в това което виждаш, чуваш или си мислиш, че мислиш. Ако си мислиш, че си ги разбрал: не си прав. Обикновено единственото,което може да разтърси тази гъвкава структура е взаимодействие с първо ниво. Тогава отношенията се разпадат на по-прости единици, дори по-прости от това което са.

Технологии

Компанията е застанала твърдо зад новите технологии, като с особено уважение и популярност се ползва технологията CACHE (каше). Въведена е от бащата на .NET-а (дот нет-а), който е работил дълги години с нея и успешно се кашира при всяка възможност.

Използва се и новата технология “виртуална визитна картичка”. Повече информация можете да получите в секция “Бюджетен излишък”. Ако не намирате тази секция, не се учудвайте, тъй като ръководството на фирмата старателно се грижи фирмата да не страда от излишъци.

Кадри

Служителите на фирмата с удоволствие си плащат за възможността да работят в компанията. Подбрани са разнообразни специалисти, сред които английски поп-рок звезди, супер герои, снежни кралици, тролове, магове на тишината (silencer-и), диджеи, оперни певци и не на последно място - бащата на .NET-a (дот нета).

Бъдете готови да бъдете идентифицирани чрез номер. Забравете за името си през работния ден и ако искате да бъдете разпознаван, се представяйте като “програмист 1” или “програмист 2”. Програмисти с номера над 2 се смятат за неспособни и често биват забравяни при плащането на заплатата.

Ако мислите да постъпите на работа там, моля имайте предвид едно: мистериозни вируси нападат внезапно. Направо не е за вярване.

"Искат да работят!" - основен проблем на ръководството във фирмата.
"Искат работни условия!" - втори по важност проблем, предмет на много преговори, заради които 
бобърът неведнъж е притесняван в бърлогата си.
"Искат да им се плаща!" - тук вече ръководството е възмутено от наглостта на служителите.

Управление

Поради честото заравяне на "бобъра", компанията до голяма степен се самоуправлява. Управленските позиции са отворени за всички служители. Всички в компанията са поставени на равни начала. Внимавайте как се държите с всеки от колегите си, тъй като най-важният човек в компанията може да се окаже чистачката... или секретарката. Възможностите за развитие са безброй и няма пречки пред вашето издигане, независимо от къде сте тръгнали. Не изоставайте по състезателната права и не се отказвайте от надбягването с препятствия.

Бобърът обикновено бива преследван от най-различни природни бедствия, които го плашат и той дълго време не иска да се покаже на бял свят, но понякога просто запасите в бърлогата привършват и се налага да излезе за малко докато натрупа нови.

Ръководството има спрецифичен език, като обикновено залага на думите “компанията”, “няма”, “утре”, “обещавам” и “хардкорнат”. Разбира се, има и dress code, който е първоначално въведен от ръководството. Всеки, който не го спазва бива глобяван с приблизаително една заплата месечно. Ръководството е известно със своята компетентност по техническите и управленските въпроси. Ръководителите свен това са и представители на една по-висша класа, и ако искате да ви гледат в очите когато комуникират с вас, вижте секцията "герой на деня".

Ръководството има изключително дипломатичен подход към проблемите в компанията, който се състои в приспиване на бобъра и масово прилагане на техниката "успокой топката".

Жест *

Жест* е специална техника за задържане на служителите на компанията. Внимателно приемайте жестовете със звездичка, защото ако изпаднете в немилост звездичката ще ви бъде отнета с изкарване от едно задно място. Всъщност всички жестове на ръководителите вървят със звездичка към тях, което особено мотивира служителите.

Герой на деня

Промоцията „герой на деня” е метод използван от ръководството на фирмата за мотивация на кадрите. Героят на деня се ползва с височайше внимание и специални облаги. Неговата дума, неговите желания и нужди биват „взимани под внимание”. Ако сте герой на деня, ще имате честта на бобърът да бъде съобщено вашето име, а защо не и телефонния ви номер. Героят на деня има възможността да усети щедростта на ръководителите, като бива щедро засипван с обещания. Понякога ръководителите свалят звезди с такава страшна сила, че от стоварването им върху главите на потърпевшите се появяват цицини.

За герои на деня са избирани най-често служители, работещи по важен, успешен или спешен проект, както и служители които могат да допринесат много за благото компанията (в т.ч. и на ръководителите). Имате двойно по-голям шанс да станете герой на деня ако сте млад обвързан мъж и приятелката ви също работи във фирмата. Ако освен това и си разбирате от работата, то вие ще имате шансът да заместите чистачката като ръководител на фирмата, след нейното пенсиониране. Ако сте твърде нетактични или създавате проблеми, вие също можете да се окажете герой на деня, но това е друга техника, по-известна като „затваряй си устата”.

Техниката "успокой топката" е една много успокоителна техника, състояща се в омаловажаване и скриване на проблемите, отлагане на решенията, замазване на очите и притъпяване на бдителността. Служителите с удоволствие се оставят да бъдат подлагани на тази техника, тъй като тя им действа много успокоително и оставя впечатлението че са направили всичко по силите си за да решат проблема.

В този раздел си заслужава да споменем и техниката „разделяй и владей”. Това е особена техника за сплотяване на колектива, която се играе в стил „не се сърди човече”. Състои се в подаване на противоположни импулси на силно свързани частици с цел заздравяване на отношенията им. Имайте предвид че ръководителите на фирмата силно толерират здравите отношения между членовете на екипа и нямат нищо против романтичните връзки в офиса. Всъщност, секретарката дори ще вземе дейно участие във вашата връзка, като изпита верността ви.

Ръководителите стриктно държат на точността. Ако се случи да направите необмислена и недокументирана услуга на ръководството, то вие автоматично отпадате от промоцията "герой на деня" защото всяка немарливост бива наказвана. Ако имате наглостта да притежавате мениджърски или управленски качества, или богати технически познания, то вие нежно ще бъдете избутан от сцената на героите и ще получите възможността да докажете тези свои качества като бъдете забъркан в някоя каша.

Религиозни виждания

Във фирмата, или още т.нар. "компанията", има наложен култ към слънцето, като за разлика от останалите ИТ фирми, тук се кланят на повече от един бог.Зависи от ситуацията. На него се молят и се боят от силата му. В молбите си към боговете ръководството призовава за разбиране и търпение. За съжаление явно боговете намират молбите им за неискрени и често стоварват своя гняв върху тях. Като всички богове те забавят, но не забравят. Често се налага на техния олтар да бъдат принасяни в жертва бели пликове и други дарове, за да бъдат успокоени. Тези ритуали се прилагат между 1 и 2 пъти месечно.

Социални облаги

Ръководните тела на компанията са изключително отзивчиви към нуждите на своите подчинени. Ако вас ви боли глава, тях ги болят две. Те са загрижени за сплотеността на екипа и работят здраво за мотивацията на служителите. Поради тази причина фирмата освен работа предлага и забавления. Театрални постановки се изнасят всяка вечер към края на работния ден. Ръководството има предпочитания към жанровете трилър, съспенс и сапунена опера. Всеки от служителите може по желание да получи роля в представленията, които се ползват с особена популярност и жив интерес. От време на време се организират и високобюджетни продукции, в които се включват външни за фирмата хора, както и бъдещи клиенти.

Ако обичате да пътувате, това е мястото за вас. Много е възможно командировката ви да продължи дори по-дълго отколкото сте се надявали, а защо не И завинаги. Ако предпочитате да представлявате фирмата в страната, винаги може да разчитате на служебния автомобил.

Напускане на компанията

Компанията много трудно се лишава от служителите си. Напускането на Туру-Буру става със силното нежелание на ръководството на фирмата, и с отричането им до последно, че "такъв член няма". Ако напускате компанията вероятно ще забележите че някои от колегите ви не (смеят да) разговарят с вас. Това се дължи на сложна комбинация от техники включващи "разделяй и владей" и "жест*". Всеки напускащ компанията получава ордена "черна овца" и секретната мисия да изнесе всички негативни черти на ръководството със себе си.

Лични инструменти