Рим

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Кръчмите съществуват още от Античността. По времето на пика на Римската империя търговията е добре развита и има множество сведения за крайпътни заведения /ханове/, където присъства и прототипа на кръчмата, където е можело да се поръча алкохол и да се социализираш с другите пътници — гости на хана.

Първата кръчма извън хановете на търговските пътища е открита през второто десетилетие след Христа в гр. Помпей. Заради вулкана, изригнал 60 г. по-късно и запазил го в тогавашния му бляскав вид и до днес, учените са разкрили действителното място на първата древна градска кръчма, която e сред основните забележителности из руините на Помпей.

Сградата е била със стандартна за времето си архитектура — без специален дизайн. Главното помещение е било квадратно на форма и голямо 91 m². Имало е 2 странични помещения — наполовина по-малки от главната зала и отделно помещение за приготвянето на храната и алкохола.

По стара римска традиция от това време в помещенията за посетители били инсталирани и специални отвеждащи канали, в които можело да се повръща по време на пиршеството.

Какви времена са били, а??? А сега малко за стандартите.


В. Колко е стандартното междурелсие използвано е щатите?

О. Американският стандарт е 4 фута 8.5 инча.

В. Това е изключително странно число. Защо се използва точно това разстояние?

О. Защото по този начин са направени в Англия, а Американските железници са строени от англичаните.

В. Защо англичаните са ги правили точно по този начин?

О. Защото първите линии са построени от същите хора, които са направили и първите трамвай и това е било тяхното междурелсие.

В.Защо са използвали точно това междурелсие?

О. Защото хората, които са правили трамвайните линии са използвали същите способи, крепежи и инструменти с които са произвеждали и карети точно с това междуколесно разстояние.

В. Добре! Защо тези карети са имали точно такова странно междуколесно разстояние?

О. Ако са използвали друго разстояние е било възможно да се счупят колелата и/или осите на техните карети по старите дълги неравни криви и вдлъбнати пътища в Англия. Затова са използвали по къси оси така че колелата да пасват в канавките (коловозите) по пътищата.

В. Кой тогава е направил тези странни пътища?

О. Първите дълги пътища в Европа (и Англия) са направени от Римската Империя за техните легиони. От тогава насам се строят пътища.

В. А самите канавки в пътищата кой ги е направил?

О. Първоначалните канавки са образувани от Римските бойни карети с които всеки се е съобразявал от съображения да не повредеят колелата на свойте карети, каляски и търговски колички. Тъй като бойните карети са били произвеждани за (или от) Римската Империя всички са били произвеждани еднакви по отношение на междуколесно разстояние.

В. Американския стандарт за модерно междурелсие е произлезъл от оригиналната спецификация на римска бойна карета? Това е абсурдно! Кой знае кой конски задник го е стандартизирал. Спецификациията и бюрокрацията живеят вечно!

О. Така е. Следващият път когато се интересуваш от някакви спецификации и се чудиш кой конски задник го е измислил, може да се окажеш прав, защото имперските Римски бойни карети са направени точно толкова широки колкото две конски задници. Каретите са били теглени от чифт бойни коне най често два впрегнати един до друг, така че отговорихме и на този въпрос.

А сега същата, но изкривена история....

Когато гледаш космическа совалка на площадката за изстрелване виждаш, че има две огромни ускорителни ракети прикрепени към основното тяло на централния резервоар. Тези ракетни ускорители се произвеждат от компанията Тиокол в специализиран завод намиращ се в щата Юта. Инженерите, проектирали ракетните ускорители биха искали да ги направят по-дебели, но за жалост ракетните ускорители могат да бъдат транспортирани само и единствено чрез специализирани влакове от заводите до площадката за изстрелване. За жалост пътя е дълъг и минава през планини и тунели. Както знаем тунелите са малко по-широки от железния път, а железния път е широк колкото два конски задника. И така най-голямата характерна черта на това, което несъмнено е и най-съвременната и усъвершенствана транспортна система изобретена от човека е била предопределена преди повече от 2000 години от един конски задник!

А ти си мислиш че да те нарекат конски задник е обидно!

Лични инструменти