Поезия на интелектуалните светила

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия


Явлението „Станах на 15, имам талант, учителката по физическо каза, че пиша много хубаво, ще стана поетеса” изобщо не е ново за света. Ама изобщо. И като казвам изобщо, имам предвид ИЗОБЩО. И така, бидейки виден алтроист (през повечето време), реших да публикувам Наръчник за млади отявлени поети в няколко лесни стъпки. И родната поезия никога не беше същата...Ето ги и стъпките:

1. Пощадеи читателя – читателите са нежни и застрашени животинки. По последни данни на Института по Зоология и Окултни Науки към Българската Академия на Науките (ИЗОН към БАН) в България са останали стотина индивида, 70% женски, а останалите – сътрудници на същия институт. Активни са след мръкване. Преследвани са заради ценната им кожа и чувството за малоценност, което насаждат у населението. Ако тези данни Ви накараха поне малко да сте съпричастни към съдбата на горките същества, то оставете химикалката, изгорете хартията и си пуснете Тони Стораро.

2. Римата – независимо от целта на поезията (била тя любовна, любовна или любовна), римата е много важна част от нея. Без рима, Вашето произведение преминава в друг жанр, а читателите Ви- само измежду сътрудниците на ИЗОН към БАН. Но за доброто на поезията и на човечеството, апелирам, не употребявайте рими като:

Сърце – лице

Дъх – връх

Ден – мен

Мила – сила

Далечна – вечна и т. н.

И за Бога, За Гьоте, за Яворов и Дамянов, не римувайте нищо с местоимението „ТИ”. То не е предназначено да замазва липсата на точна мерена реч или бедния лексикален фонд на автора.

3. Методиката на робота - методиката на работа е изключително важна при създаване на поетична творба. И понеже музата идва на различни места според авторовата специфика, тук не мога да помогна с много полезни съвети, но мога да подскажа какво НЕ трябва да се прави. Най-вече, изключете радио Веселина, Вероника, Ани, Златка или която и да е родна радиостанция с подобна фонотека. БрЕлянтната компазиция на текстовете, както и завидното им разнообразие може да Ви подтикне към плагиатство, а това вреди на идеята, а и на ИЗОН към БАН. Не унищожавайте родната наука- Серьоша ще се сърди!

4. Забравете детските сборници с пословици и поговорки, както и числителните редни и бройни имена. ( За справка: русо гладно няма, претворена в музика от маестро Ерик и 2,3,4, дело на друг доайен-Тони Стораро).


И така, ако решите да следвате Наръчника, сигурна съм, че ще предизвикате фурор пред учителката по физическо, а може би дори и пред даскала по биология. Успех!


За сега не е ясно дали наръчникът е функционален, тоест дали оказва илюминиращ ефект върху писането на поезия.

Лични инструменти