Македонски тълковен речник

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Официалният речник в Независимата Република Македонийijя. Това е книгата, от която братята Кирил и Методий преписват славянската азбука.


Съдържание

Културен

Прди и вика „Пардон!“

Дволичен

Прди и прашува „Кој прдна?“

Циничен

Прди и те гледа право во очи

Кавалер

Пушта дамата прва да прдне

Песимист

Уште не прднал мисли дека се усрал

Безобразен

Прди од задоволство

Сноб

Прди само во добро друштво

Чувствителен

Прди и вика „Ах!“

Сентиментален

Прди и мисли како би било да не прднеше

Нестрплив

Едвај чека да прдне

Добро воспитан

Бара дозвола пред да прдне

Дискретен

Прди и вика „Нека остане меѓу нас!“

Реалист

Го смета прдењето за природна работа

Егоист

Прди само за себе

Глумец

Прди и чека аплауз

Срамежлив

Прди и поцрвенува

Таинствен

Он не прди туку пува

Лажливец

Прди и вика „Со уста прднав“

Флегматичен

Прди долго

Колегијален

Дозволува и другите да прднат

Штедлив

Прди само во затворена соба

Шегобиец

Прди и вика „Кој прди зло не мисли“

Неспособен

Потпрднува цел ден и никако да прдне

Оптимист

Прди и се надева дека никој нема да чуе

Пензионер

Прди и вика дека во негово време подобро се прдело

Баксуз

Прди и се усерува во гази

Фалбаџија

Прди јако за сите да чујат

Наивен

Прди и мисли дека направил добро дело

Гурман

Прди и вика „Баш убаво мириса“

Спортиста

Ако некој прдне еднаш, он ке прдне двапати за да го собори рекордот

Лични инструменти