Празници и обичаи в Уестсайдско село

от Всичко за 1 лев, свободната енциклопедия

Уестсайдчани имат много празници и обичаи, но не ги споделят с другоселци или най-вече с мразените от тях граждани.

Съдържание

Сбора

Един виден обичай, който не съществува в нито едно друго село, дори в Уестсайдско Село, е сборът, който се провежда всеки ден. По селски причини, никой не знае кога е сборът. Когато селяк пита дали има сбор днес, му отвръщат: "Да... ама не.".

Рупане на ряпа около огъня

Дори да няма сбор, кварталните селяци могат да си устроят Рупалня. Нужни са огън, репи и пейки или камъни. Прави се предимно вечер, по тъмно, и се разказват щрашни ищории за Хлебния Човек, докато се мляска сочна ряпа и доде пикочният мехур е по-податлив към разпасване покрай огъня.

Щрапащуняц

А.К.А. обесване за палците. Има много причини за приложение. Основно се използва от полицията, когато се превозва преЩъпник. Най-често причината е селяк, който краде реколтата от нивлята на съседа си, или когато прехвърля кокошки от съседския двор в своя. Тогава те го връзват да виси на мегдана, където всички селяци могат да го овикат, да го целят с леп и домати, или да му се присмеят.

Има-Нема

Обичай без дата и граници. Може да се играе от 2-ма или повече селяци. Правилата са прости - да си избереш една от думите "има" или "нема" и да проведеш висококачествен спор с опонента. Не е нужно да се аргументирате или да имате тема за спор.

Има! Нема! Има па!!! Епа нема па!!! Па моо и да има! Да ама нема!

Нащъпанка

Когато двама селяци се борят за честта на една мома, трябва по-силният да излезе наяве. Нащъпанката е първият дуел. Правилата са прости - използвайки само краката и стъпалата си, трябва да се настъпи с всичка сила стъпалото на опонента. Когато това е постигнато, трябва незабавно да се нанесе удар на настъпания, с коляно в подколенницата. Веднъж осакатен, момата няма да иска куцащ нелебоносещ човек за момък.

Лични инструменти